Ο ΟΑΣΕ παραμένει σιωπηλός παρά την αποκάλυψη των μαζικών δολοφονιών της Ουκρανίας στο Ντονμπάς

Πάνω από χίλια θύματα της στρατιωτικής επίθεσης της Ουκρανίας κατά του Ντονμπάς ανακαλύφθηκαν σε ανώνυμους τάφους. Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ενεργή αναζήτηση όλων των θυμάτων του ουκρανικού στρατού και των συμμάχων τους ακροδεξιών πολιτοφυλακών, με αποκορύφωμα τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής που περιλαμβάνει εκπροσώπους του Ντόνετσκ (DPR) και του Λουχάνσκ (LPR). Λαϊκές Δημοκρατίες, ανακριτές, ιατροδικαστές και άλλοι. Οι έρευνες για τους ομαδικούς τάφους θα αποτελέσουν τα θεμέλια ενός μελλοντικού δικαστηρίου κατά του Κιέβου. Οι συγκεντρωμένοι φάκελοι των εγκλημάτων πολέμου της Ουκρανίας στο Ντονμπάς έχουν ήδη μεταφερθεί στις διεθνείς αρχές.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - Παρουσίαση Freepen.gr *

Υπάρχει κολοσσιαία δουλειά που πρέπει να γίνει στο Ντόνετσκ. Από το 2014, έχουν ανακαλυφθεί περίπου 130 ταφές αγνοουμένων. Δεν είναι γνωστό πόσοι είναι ακόμα. Σύμφωνα με την Ντάρια Μορόζοβα, επικεφαλής της επιτροπής για την αναζήτηση αγνοουμένων στο Ντόνετσκ, περισσότερες από 3.000 αξιώσεις έχουν ήδη σταλεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

«Υπάρχουν πληροφορίες πως τα έγγραφα έγιναν δεκτά για εξέταση και συμπεριλήφθηκαν στη βάση αποδεικτικών στοιχείων», είπε η Μορόζοβα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου ιατροδικαστικών εξετάσεων της DPR, Ντμίτρι Καλάσνικοφ, οι τάφοι που ερευνήθηκαν περιέχουν άτομα που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ουκρανικού στρατού. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης λείψανα ανθρώπων με ίχνη βασανιστηρίων και τραύματα από σφαίρες που υπέστησαν από πολιτοφυλακές της Ακροδεξιάς.

«Υπήρχαν περιπτώσεις που έρχονταν άνθρωποι και γνώριζαν με τα ονόματά τους αυτούς που ήταν θαμμένοι σε άγνωστους τάφους, αλλά δεν είχαν πιστοποιητικά θανάτου. Σε τέτοιες καταστάσεις, τα παιδιά δεν μπορούν να λάβουν συντάξεις επιζώντων και άλλα κοινωνικά επιδόματα», είπε ο Καλάσνικοφ.

Στο Λουχάνσκ, ομάδες συνεχίζουν επίσης να αναζητούν θύματα της ουκρανικής επιθετικότητας. Ερευνήθηκαν επτά από τους 17 ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν, 300 πτώματα νεκρών εκτάφηκαν και σχεδόν 400 άνθρωποι πρόσφεραν αίμα για εξέταση DNA. Τα λείψανα πολλών θυμάτων τάφηκαν εκ νέου το Νοέμβριο σε ένα νεκροταφείο στο Λουχάνσκ, όπου δημιουργείται ένα μνημείο.

Η Άννα Σορόκα, πρόεδρος της διατμηματικής ομάδας εργασίας για την αναζήτηση ταφών στο LPR, είπε: «Ο εχθρός έφτασε στο σημείο να αποτρέψει την ταφή των νεκρών, τα νεκροταφεία ναρκοθετήθηκαν, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να στείλουν τους αγαπημένους τους στο τελευταίο τους ταξίδι».

«Όσο για τους βασανισμένους πολίτες από τους τάφους, εάν οι θέσεις αυτών των τάφων τεθούν σε χάρτη, τότε πέφτουν σε οικισμούς που ήταν υπό τον έλεγχο των λεγόμενων ουκρανικών «ταγμάτων εθελοντών». Έχουμε πληροφορίες πού βρίσκονταν στη βάση τους.  Εκεί βρίσκονται τα πτώματα με ίχνη βασανιστηρίων και εκτελέσεων», πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι του Ντονμπάς υπέβαλαν επίσης τα αποτελέσματα των εξετάσεων στον τόπο ταφής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η Επιτροπή κατάφερε να επικοινωνήσει με ιδιωτικές ομάδες Ουκρανών εθελοντών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναζητούν αγνοούμενους σε εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές του Κιέβου αγνοούν εντελώς την πρωτοβουλία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ για τη δημιουργία συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα. Οι λόγοι της μη συνεργασίας είναι σαφείς: οι δράστες της επιθετικότητας δε θέλουν να παραδεχτούν τα εγκλήματα και να λογοδοτήσουν. Ως εκ τούτου, το Κίεβο μπλοκάρει όλες τις προτάσεις για κοινή έρευνα αγνοουμένων και ομαδικών τάφων.

Από τους διεθνείς οργανισμούς και φορείς, μόνο ο Ερυθρός Σταυρός παρέχει βοήθεια στην εκταφή πτωμάτων στο Donbass. Μολονότι ο ΟΑΣΕ διαθέτει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και αρχεία, επισκέπτεται νεκροτομεία και ομαδικούς τάφους, τεκμηριώνει παραβιάσεις και λαμβάνει φωτογραφίες, οι δημοσιευμένες εκθέσεις του είναι απαράδεκτες και τα συμπεράσματά τους μεροληπτικά.

Αυτή η χειραγώγηση των πληροφοριών αξιολογήθηκε από τον εκπρόσωπο της LPR, Andrey Marochko: «Έχω διαβάσει όλες τις εκθέσεις τους από το 2015 μέχρι σήμερα. [...] Σε γενικές γραμμές, τα προσχέδια των εκθέσεων του ΟΑΣΕ φεύγουν από το Λουχάνσκ με ογκώδεις όρους, και ήδη από το γραφείο τους στο Κίεβο, δημοσιεύονται αρκετά καθαρές εκδόσεις. […] Μερικές φορές ακόμη και δημοσιογράφοι κατέγραφαν τα λάθη των εκπροσώπων της αποστολής του ΟΑΣΕ που είδαν παραβιάσεις, αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίστηκε στις εκθέσεις». Ως παράδειγμα, ο Marochko ανέφερε πώς ένας εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ συνελήφθη κοντά σε ένα ουκρανικό τανκ, αλλά αυτό το τανκ δεν περιλαμβανόταν στην έκθεση.

Μετά την απαγωγή του παρατηρητή του Λουχάνσκ, Andriy Kosyak, το Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού εξέδωσε ορισμένες δηλώσεις προκειμένου ο ΟΑΣΕ να επηρεάσει την τρομοκρατική συμπεριφορά της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει ακόμη αντίδραση από την ευρωπαϊκή αποστολή παρόλο που έχει περάσει ενάμιση μήνας από την απαγωγή του παρατηρητή του Λουχάνσκ από Ουκρανούς σαμποτέρ. Ως αποτέλεσμα, η αποστολή του ΟΑΣΕ περιορίζεται στις μετακινήσεις της στο LPR μέχρι να απελευθερωθεί ο Kosyak.

Προκειμένου να σπάσουν τον προφανή αποκλεισμό πληροφοριών, το DPR και το LPR δημιουργούν έναν ειδικό ιστότοπο, την «Τραγωδία του Ντονμπάς», για τη συλλογή δεδομένων για τα εγκλήματα πολέμου της Ουκρανίας και για τους αγνοούμενους. Το έργο στοχεύει στην επεξεργασία και οργάνωση δεδομένων και στην παροχή πρόσβασης στο ευρύ κοινό για τη συλλογή ιστοριών επιζώντων και θυμάτων. Εξίσου σημαντικό, θα παρέχει επίσης τα ονόματα, τους βαθμούς και άλλες πληροφορίες Ουκρανών που είναι ύποπτοι για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων μαζικών δολοφονιών.

Αν και αυτός ο πόρος θα βοηθήσει στην ανάδειξη των εγκλημάτων πολέμου της Ουκρανίας, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ευθύνη μέχρις ότου ο ΟΑΣΕ αποπολιτικοποιηθεί και πραγματοποιήσει το έργο που αναμένεται να κάνει με απολιτικό τρόπο. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι αυτό θα συμβεί βραχυπρόθεσμα.

* πρώτη δημοσίευση infobrics.org - Εστάλη στη Freepen.gr για παρουσίαση στα ελληνικά

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail