Ένα αξιοζήλευτο σπριντ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ισχύ τους που σκοντάφτει σε συγκεκριμένες αγκυλώσεις

File photo Ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα για το Πολεμικό Ναυτικό είναι αυτό της απόκτησης των πυραυλακάτων. Το ΠΝ ήθελε να γίνουν από Ελληνικά χέρια για τον Ελληνικό στόλο και σε Ελληνικά ναυπηγεία. Όμως αυτό το πρόγραμμα έχει πέσει ένα διαχρονικό θύμα κακοδιαχείρισης. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό
Μπορεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να έχει προχωρήσει σ’ ένα πρωτοφανές για τα Ελληνικά δεδομένα σπριντ, μετά την εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεσες κινήσεις που αφορούν την επαύξηση της αμυντικής ισχύος της χώρας, όμως υπάρχουν και ορισμένες διαχρονικές αγκυλώσεις που δεν αφήνουν την ανάπτυξη της ταχύτητας που θα επιθυμούσαν στα Επιτελεία.

Από: hellasjournal.com - Γ.Σ.

Υπουργείο και Επιτελεία κινήθηκαν μέχρι τώρα πάνω σε δυο βασικούς πυλώνες, όπως ακριβώς τους είχε περιγράψει ο πρωθυπουργός. Και αυτοί είναι τα νέα εξοπλιστικά που έχουν κριθεί απαραίτητα για την αμυντική ισχύ της χώρας, ενώ ο δεύτερος πυλώνας έχει με την συντήρηση των υλικών που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Πολλά από αυτά τα μέσα που ήδη βρίσκονται στην αμυντική φαρέτρα συντηρήθηκαν με fast track κινήσεις και μάλιστα κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, εν τω μέσω της ασύμμετρης απειλής στον Έβρο αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Αρχιπέλαγος και τη Μεσόγειο.

Γι’ άλλα που χρειάζονταν παραγγελίες και διαπραγματεύσεις, είτε είναι ακόμη εν εξελίξει ή έχουν ολοκληρωθεί, με τα υλικά να φτάνουν στον προορισμό τους και τα χέρια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που καλούνται κάθε φορά να βάλουν «πλάτη» ώστε τα υλικά τους να είναι ετοιμοπόλεμα.

Ωστόσο υπάρχουν αρκετές, όπως γράψαμε στην αρχή, αγκυλώσεις που κρατούν δέσμιες σε κρίσιμα υλικά τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ευγενής φιλοδοξία της ΕΑΒ…

Χαρακτηριστικό είναι ότι ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ομιλούν για «ευγενή φιλοδοξία» από την πλευρά της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας για τη δέσμευση που είχαν δώσει, ότι δηλαδή θ’ αποδώσουν στην Πολεμική Αεροπορία τέσσερα από τα C-130 που βρίσκονται στην Τανάγρα.

Το σχέδιο «διάσωσης» των ισχυρών μεταγωγικών «Ηρακλής» έχει εκπονηθεί από το ΓΕΑ κι έχει πάρει την έγκριση από την πολιτική ηγεσία. Ωστόσο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που δεν έχει «μασήσει» τα λόγια του, αναμένει τις τελευταίες ενημερώσεις σχετικά με τα όσα γίνονται γι’ αυτό το θέμα στην ΕΑΒ, ώστε να προχωρήσει στο plan B του υπουργείου, που είναι η αποστολή των τριών αεροσκαφών στο Ισραήλ.

Οι ίδιοι κύκλοι που έκαναν λόγο για την ευγενή φιλοδοξία, σχολίαζαν επιπλέον πως «όταν δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις, όταν βγαίνουμε από τα χρονοδιαγράμματα, τότε αυτός που έχει δώσει φρούδες ελπίδες και υποσχέσεις απαξιώνει τον εαυτό του και τη δουλειά του».

Και συνέχιζαν λέγοντας πως «από την στιγμή που δεν τηρεί ένας εκ των δυο συμβαλλόμενων την δέσμευσή του τότε πολύ απλά δεν μπορεί να κάνει παράπονα τύπου «μου παίρνουν την δουλειά και τη δίνουν αλλού»…

Παράλληλα οι προσλήψεις για το Εθνικό πρόγραμμα άμεσης ανάγκης που είναι η αναβάθμιση των 83 αεροσκαφών F-16 στο επίπεδο VIPER έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι βρίσκονται στο στάδιο της εκπαίδευσης.

Πηγές του υπουργείου σημείωναν ότι έχει εξεταστεί από τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών & Άμυνας να δοθεί μπόνους παραγωγικότητας στους εργαζόμενους της ΕΑΒ, αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε να εξισωθούν οι αμοιβές τους με εκείνες των εξωτερικών συνεργατών.

Ο «βάλτος» του P-3B ORION

Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει και το θολό τοπίο που δεν είναι άλλο από την αναβάθμιση των P-3B ORION.

Είναι το πρόγραμμα που ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε χαρακτηρίσει «αμφιβόλου επείγοντος χαρακτήρα όσον αφορά τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων» κι άφηνε αιχμές ουσιαστικά για την απόφαση της αντιπολίτευσης όπου επί ημερών της προχώρησε η αναβάθμιση των P-3B, ένα πρόγραμμα που είχε βρει έτοιμο στο συρτάρι…

Το πρόγραμμα έχει πληρωθεί ήδη από τον Έλληνα φορολογούμενο και πρέπει να παραδοθούν τ’ αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας στα πληρώματα της 353 Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας. Αυτό όμως εντός του επόμενου έτους, χρονιά δηλαδή που θα αποδίδονταν τα δυο αεροσκάφη, μοιάζει απίθανο με τους ρυθμούς παραγωγής.

Εν αναμονή της πυραυλακάτου Νο7

Άλλη μια αγκύλωση που δεν μπορεί να προσπεραστεί έτσι απλά είναι το μέγα θέμα των ναυπηγείων. Το θολό τοπίο στο οποίο παραμένει η υπόθεση των ναυπηγείων Ελευσίνας είναι ένα βασικό πρόβλημα και το βέβαιο είναι ότι στο Πολεμικό Ναυτικό δεν επιθυμούν να περάσουν ξανά ότι ζουν τόσα χρόνια με τις πυραυλακάτους, που ακόμη η Νο7 «Βλαχάκος» δεν έχει αποδοθεί.

Και γι’ αυτό τον λόγο σημείωναν πηγές από το υπουργείο για τις κορβέτες πως δεν έχει σχέση η επιχειρησιακή αξιολόγηση με το θέμα των ναυπηγείων και δεν θα βάλει κανείς από τη Λ. Μεσογείων «το άλογο πίσω από το κάρο»…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail