Κατεχόμενα: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις Ελληνοκυπρίων για περιουσίες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

«Αν προβεί σε μία γεώτρηση η νότια Κύπρος, εμείς θα κάνουμε δύο γεωτρήσεις. Αν εκείνοι κάνουν δύο, εμείς θα κάνουμε τρεις. Και αυτή είναι μια πολιτική στην οποία επιδεικνύει μεγάλη συμπάθεια και στήριξη και ο λαός και δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα σε αυτό το θέμα».

Από: sigmalive.com

Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για περιουσίες στο Βαρώσι, λέει η πρόεδρος της «Επιτροπής»

Σύμφωνα με τη μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, η Kıbrıs Postası (30.11.21) γράφει ότι η προσφάτως διορισθείσα πρόεδρος της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» (ΤΜΚ), Νοβμπέρ Φερίτ Βετζχί δήλωσε ότι με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού αυξήθηκαν οι αιτήσεις που αφορούν περιουσίες στο Βαρώσι.

Σε συνέντευξη στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, η Βετζχί είπε ότι τον Φεβρουάριο του 2020 ο αριθμός των αιτήσεων ήταν 280 και ότι με το άνοιγμα του Βαρωσιού αυτός ο αριθμός ανήλθε στις 338, προσθέτοντας ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, οι αιτήσεις αυτές αυξήθηκαν στις 410.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι το αίτημα για επιστροφή περιουσιών είναι το επικρατέστερο και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες τους για να διαπιστώσουν πόσες από τις αιτήσεις αφορούν το κομμάτι του 3,5% που άνοιξε. Πρόσθεσε και το εξής:

«Η πλειοψηφία των αιτήσεων δεν είναι σώνει και καλά για το Βαρώσι. Δηλαδή, τις περισσότερες φορές κάθε αίτηση δεν συμπεριλαμβάνει ένα οικόπεδο. Μπορεί το ένα οικόπεδο να είναι στο Βαρώσι και το άλλο οικόπεδο αλλού. Δεν είναι εύκολο να διαχωριστούν αυτά. Γι’ αυτό χρειάζεται πολλή δουλειά. Χρειάζεται και χαρτογράφηση».

Απαντώντας σε ερώτηση, η Βετζχί είπε ότι στις αιτήσεις για το Βαρώσι απαιτείται επιστροφή συνήθως.

Σημειώνοντας ότι από την σύσταση της «ΤΜΚ» υποβλήθηκαν 6,999 αιτήσεις από τις οποίες κατέληξαν σε αποτέλεσμα οι 1,301, η Βετζχι είπε ότι η «επιτροπή» έλαβε αποφάσεις για αποζημιώσεις που μέχρι στιγμής ανέρχονται συνολικά στα 325 εκατομμύρια 416 χιλιάδες 657 στερλίνες ως αντάλλαγμα για κατεχόμενες ελληνοκυπριακές περιουσίες. Είπε ότι σε τρεις αιτήσεις αποφασίστηκε επιστροφή περιουσίας, σε δύο αιτήσεις ανταλλαγή και αποζημίωση, σε εφτά αιτήσεις επιστροφή και αποζημίωση, σε μια αίτηση επιστροφή μετά την λύση και σε μια αίτηση μερική επιστροφή.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με επικρίσεις για το ότι η «επιτροπή» εργάζεται με αργό ρυθμό, δεν μπορεί να ανταποκριθεί τις απαιτήσεις και δεν μπορεί να πληρώσει τις αποζημιώσεις, η Βετζχί ανέφερε ότι πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα και δεν θεωρεί ορθό κα ηθικό να προβεί σε αξιολόγηση προηγούμενων περιόδων ή να σχολιάσει πληρωμές αποζημιώσεων που δεν είναι ανάμεσα στις υποχρεώσεις της.

Υποστηρίζοντας ότι η «επιτροπή» δεν έχει οικονομική υποχρέωση, όπως συμβαίνει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), πρόσθεσε: «Το μέρος αυτό είναι αρχή λήψης αποφάσεων. Δεν έχουμε αρμοδιότητα, πρωτοβουλία, οικονομική υποχρέωση σε σχέση με τις πληρωμές. Αυτό βρίσκεται εντελώς στην πρωτοβουλία των μερών».

Σημειώνοντας ότι επηρέασε αρνητικά και τις εργασίες τους η παράταση της διαδικασίας διορισμού προέδρου της «επιτροπής» που αναγκαστικά διέκοψε τις εργασίες της για μακρό χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας, η Βετζχί είπε ότι βρήκε πολύ εργατικά στελέχη στην «ΤΜΚ» όταν ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της και ότι όλοι εργάζονται μέρα νύκτα με αυτοθυσία.

Χαρακτηρίζοντας ανεπαρκές το κτίριο στο οποίο στεγάζεται αυτή την στιγμή η «επιτροπή», η Βετζχί είπε ότι θα ανακουφιστούν σε μεγάλο βαθμό όταν τελειώσουν οι εργασίες στο διπλανό παλιό κτίριο του παράνομου «Μπαϊράκ» που τους δόθηκε και θα μπορούν να εργάζονται πιο πρακτικά και γρήγορα από τεχνικής άποψης σε περίπτωση που περάσουν σε ηλεκτρονικό περιβάλλον.

Ερωτηθείσα πώς υλοποιείται η απόφαση για επιστροφή στην κατάσταση που υπάρχει τώρα στο νησί, η Βετζχί ανέφερε ότι για επιστροφή η χρήση ή το ιδιοκτησιακό δικαίωμα της περιουσίας που ζητείται δεν πρέπει να ανήκει σε οποιοδήποτε πρόσωπο. «Για επιστροφή πρέπει να είναι μια περιουσία χωρίς πρόβλημα, που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική και την δημόσια ασφάλεια», πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι τα άτομα στα οποία επιστρέφεται περιουσία έχουν κάθε είδους δικαίωμα στο πλαίσιο των «νόμων» της «ΤΔΒΚ», η Βετζχί ανέφερε ότι υπήρξαν κάποιοι που θέλησαν να κτίσουν σπίτι και να εγκατασταθούν, αλλά και κάποιοι που θέλησαν να πουλήσουν την περιουσία που τους επιστράφηκε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Βετζχί υποστήριξε ότι δεν τους αναφέρθηκε οτιδήποτε σε σχέση με οποιανδήποτε κακή μεταχείριση εντός της κοινότητας σε άτομα που θέλησαν να κτίσουν στην περιουσία που τους επιστράφηκε ή θέλησαν να την πουλήσουν.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με περιπτώσεις που τα μέρη συμφωνούν μεταξύ τους και πουλούν την γη που χρησιμοποιούν, η Βετζχί ανέφερε ότι αυτές οι πράξεις μπορούν να γίνουν σύμφωνα με τον «νόμο» αριθμό 13/2008 και πρόσθεσε:

«Αυτές οι περιουσίες πρέπει επί του παρόντος να βρίσκονται στην κατοχή σας με ενοικιαστήρια σύμβαση πέραν των τριών χρόνων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Τουρκοκύπριος που κατέχει την περιουσία βρίσκει τον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη, συμφωνεί μαζί του και υποβάλλει αίτηση στην ΤΜΚ για άδεια πώλησης».

Σύμφωνα με την Βετζχί, μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 24 παρόμοιες αιτήσεις στην «επιτροπή», οι 12 από αυτές κατέληξαν σε αποτέλεσμα και στις 8 δόθηκε άδεια πώλησης.

Άνοιξαν τον δρόμο για ένα «νέο Βαρώσι» με το «πολεοδομικό σχέδιο» Αμμοχώστου, λέει ο Σουτζούογλου

Ο παράνομος Bayrak (29/11/2021) μεταδίδει ότι ο σε τηλεοπτική συνέντευξη στο τουρκικό HaberTürk ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι λόγω της κινητικότητας που υπήρξε κατά τις περασμένες βδομάδες στις ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων, η «κυβέρνηση» ανακοίνωσε ένα οικονομικό «άνοιγμα» αποτελούμενο από τέσσερα σημεία σε συναντήσεις που είχε με την λεγόμενη κεντρική τράπεζα και την «ένωση τραπεζών».

Ανέφερε ότι αυτά τα μέτρα θα ανακουφίσουν ιδιαιτέρως τον ιδιωτικό τομέα και τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες και ότι τα αποτελέσματά τους θα φανούν εντός των προσεχών ημερών.

Υπενθυμίζοντας ότι υπέγραψαν «πολεοδομικό σχέδιο» που θα εξασφαλίσει «πολύ σοβαρές επενδυτικές δυνατότητες» στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου και του Τρικώμου, ο Σουτζούογλου υποστήριξε ότι άνοιξαν τον δρόμο για μιαν επένδυση δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων εντός των επόμενων μερικών χρόνων, δηλαδή μιας επένδυσης που προβλέπει «ένα νέο Βαρώσι».

Υποστηρίζοντας ότι οι ουσιαστικές αλλαγές θα γίνουν μετά τις «πρόωρες εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου 2022 και ότι τα σοβαρά οικονομικά ανοίγματα και οι ριζοσπαστικές αλλαγές θα φανούν στην νέα «κυβέρνηση» που θα σχηματίσει το κόμμα του, ο Σουτζούογλου είπε ότι στόχος τους είναι να σχηματίσουν μιαν «κυβέρνηση» πέντε χρόνων.

«Στόχος μας είναι η εξουσία μόνοι μας. Δεν έχουμε στόχο έναν συνασπισμό. Αμέσως μετά την επίτευξη του στόχου, θα αρχίσουν τα σοβαρά έργα και τα τεχνολογικά ανοίγματα υπό την έννοια οικονομικών ανοιγμάτων για να εξασφαλιστεί η έλευση ζεστού χρήματος στην ΤΔΒΚ με την στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας ότι λόγω της πανδημίας δέχτηκε σοβαρό πλήγμα ο τουρισμός και η ανώτατη εκπαίδευση στα κατεχόμενα, ο Σουτζούογλου σημείωσε ότι με την κατάργηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, άρχισαν να έρχονται φοιτητές στα κατεχόμενα και να συνέρχεται ο τομέας αυτός.

«Όμως ο τουρισμός ακόμα βιώνει σοβαρές δυσκολίες και γίνεται λόγος για πληρότητα 15-18%. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει άμεσα 70 τομείς στην χώρα. Επηρεάζει και την παραγωγή», είπε.

Υποστηρίζοντας ότι το κατοχικό καθεστώς είναι «μια δημοκρατία 38 χρόνων», ο Σουτζούογλου είπε ότι πλέον έχει περάσει το στάδιο της παιδικής ηλικίας και ότι «πρέπει να καταφέρουμε να αποκτήσουμε μιαν δομή που στέκεται στα δικά της πόδια οικονομικά».

Εκφράζοντας στήριξη εκατό τοις εκατό στην πολιτική των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών στο Κυπριακό, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι ως το μεγαλύτερο κόμμα στα κατεχόμενα, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας υποστηρίζει πλήρως την «Γαλάζια Πατρίδα» και το νέο πολιτικό άνοιγμα στο οποίο παρέχει μεγάλη στήριξη και η Τουρκία και ο Πρόεδρος Έρντογαν. Πρόσθεσε και το εξής:

«Αν προβεί σε μία γεώτρηση η νότια Κύπρος, εμείς θα κάνουμε δύο γεωτρήσεις. Αν εκείνοι κάνουν δύο, εμείς θα κάνουμε τρεις. Και αυτή είναι μια πολιτική στην οποία επιδεικνύει μεγάλη συμπάθεια και στήριξη και ο λαός και δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα σε αυτό το θέμα».

Επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι η 50χρονη συζήτηση για λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο έχει τελειώσει, ο Σουτζούογλου υποστήριξε ότι όταν κοιτάξει κανείς στο παρελθόν φαίνεται ότι δεν διανύθηκε έστω και η παραμικρή απόσταση και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το οικονομικό άνοιγμα για μιαν «ΤΔΒΚ» με ισχυρή οικονομία που να στέκεται στα δικά της πόδια.

«Αν θα τεθεί θέμα μιας διαπραγμάτευσης στο κυπριακό ζήτημα, υποστηρίζουμε μιαν ΤΔΒΚ που θα καθίσει στον τραπέζι ως δύο ίσα και κυρίαρχα κράτη», είπε.

Ισχυριζόμενος ότι στις δημοσκοπήσεις που γίνονται η στήριξη του τουρκοκυπριακού «λαού» προς την Τουρκία ανέρχεται στο 85%, ο Σουτζούογλου υποστήριξε ότι υπάρχει μια στήριξη πέραν του 95% στις εγγυήσεις της Τουρκίας και στην παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

«Όμως, ακούγεται λίγο δυνατά η φωνή μερικών ομάδων που έχουν την αντίθετη άποψη», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι συνήθως το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και η πλειοψηφία που στηρίζει την «μητέρα πατρίδα» είναι σιωπηλή και πιο σοβαρή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail