Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης μόλις επιδεινώθηκε

stevepb / pixabay
Εκτός από τη συνεχιζόμενη κρίση φυσικού αερίου, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειμερινή περίοδο με μειωμένη πυρηνική παραγωγή στη Γαλλία, επιδεινώνοντας την ενεργειακή κρίση και αφήνοντας μεγάλα τμήματα της ηπείρου να προσεύχονται για έναν ηπιότερο χειμώνα.

Τσβετάνα Παράσκοβα - Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η γαλλική EDF έκλεισε την Πέμπτη δύο πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής αφού εντόπισε βλάβη στον ένα κατά τη διάρκεια της τακτικής συντήρησης. Αυτό φέρνει το συνολικό αριθμό των πυρηνικών σταθμών εκτός λειτουργίας επί του παρόντος σε τέσσερις, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 13 τοις εκατό της τρέχουσας διαθεσιμότητας ενέργειας στη Γαλλία, έναν σημαντικό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πυρηνική ενέργεια παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας. Η Γαλλία λαμβάνει περισσότερο από το 70 τοις εκατό της συνολικής ηλεκτρικής της ενέργειας από την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και είναι σημαντικός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η διακοπή στα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια έρχεται την στιγμή που οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη άρχισαν να πέφτουν και εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης φυσικού αερίου, το οποίο στους χώρους αποθήκευσης αγγίζει τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Χωρίς μέρος των γαλλικών εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, ορισμένες χώρες στη βορειοδυτική Ευρώπη θα μπορούσαν να δουν τη δική τους παροχή ρεύματος περιορισμένη.

Εάν ο χειμώνας είναι πιο κρύος από το συνηθισμένο, αυτό δε θα σήμαινε καμία ανακούφιση από τις εκτοξευόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και τους λογαριασμούς ενέργειας για τους καταναλωτές. Αυτό θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την πιθανότητα συνεχόμενων διακοπών, σημειώνει το Bloomberg.

«Τώρα θα χρειαζόταν μόνο 2-3 βαθμούς Κελσίου κάτω από το κανονικό της εποχής για να δημιουργηθεί πρόβλημα», δήλωσε στο Bloomberg ο Έμερικ ντε Βίγκαν, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ενεργειακών αναλύσεων COR-e.

Μετά τη γαλλική διακοπή λειτουργίας ορισμένων πυρηνικών σταθμών της, οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ την Πέμπτη.

Οι διακοπές στους πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία έρχονται τη χειρότερη στιγμή για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, δεδομένου πως ένας κρύος χειμώνας θα μπορούσε να εξαντλήσει τα αποθέματά της φυσικού αερίου και ότι η γερμανική ρυθμιστική αρχή δικτύου που επανεξετάζει την πιστοποίηση του Nord Stream 2 ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δε θα λάβει απόφαση πριν από τον Ιούλιο του 2022.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail