Πώς θα χρησιμοποιείται ο όρος Χριστούγεννα; Τα διλήμματα της ΕΕ

dimitrisvetsikas1969 / pixabay
Ένα εγχειρίδιο επικοινωνίας για τους θεσμούς της ΕΕ, το οποίο στόχευε στην αποφυγή διακρίσεων και στην προώθηση της συμπεριληπτικότητας, αποσύρθηκε. Το εγχειρίδιο «Union Of Equality: European Commission Guidelines for Inclusive Communication» ήταν έργο της Χέλενα Ντάλι, Επιτρόπου για την Ισότητα, η οποία και ανακοίνωσε την απόσυρση του.

Του Βαγγέλη Χωραφά
 
Το εγχειρίδιο συνιστούσε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους να χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως «η περίοδος των διακοπών» αντί της έκφρασης «η περίοδος των Χριστουγέννων» για να μην θίγεται το θρησκευτικό συναίσθημα όσων δεν είναι χριστιανοί. Για να διασφαλιστεί το δικαίωμα κάθε ατόμου να αντιμετωπίζεται με ισότητα, το εγχειρίδιο συνιστούσε την χρησιμοποίηση του όρου «Ms» αντί των όρων «Miss ή Mrs».

Επίσης το εγχειρίδιο πρότεινε ότι ονόματα που είναι χαρακτηριστικά μιας θρησκείας, όπως τα Mary και John, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με άλλα, προερχόμενα από διαφορετικές κουλτούρες, όπως Malika και Julio. Γενικά, πρέπει να προτιμηθεί η χρήση του «first name», ή του «forename» ή του «given name», αντί του «Christian name».

Η υπόθεση ήρθε στην επικαιρότητα από ιταλική εφημερίδα- η οποία έκανε λόγο για ακύρωση των Χριστουγέννων- και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι-ο οποίος ανήκει στο κόμμα Forza Italia του Μπερλουσκόνι-επιτέθηκε στην Μαλτέζα Επίτροπο της ΕΕ.

«Συμπεριληπτικότητα δεν σημαίνει άρνηση των χριστιανικών ριζών της ΕΕ» έγραψε ο Ταγιάνι στο Twitter. Η Ντάλι απάντησε ότι στόχος της ήταν η κατάδειξη της διαφορετικότητας της ευρωπαϊκής κουλτούρας και η ανάδειξη της συμπεριληπτικής λογικής της Κομισιόν. Παραδέχτηκε όμως ότι το εγχειρίδιο δεν πέτυχε αυτό τον στόχο και ότι το αποσύρει για να γίνουν βελτιώσεις.

Την απόσυρση χαιρέτησε ο Ταγιάνι ως νίκη της κοινής λογικής. Μαζί του συμπαρατάχθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ο οποίος υπογράμμισε ότι μια κοινότητα δεν πρέπει να φοβάται τις ρίζες της και ότι η πολιτισμική ταυτότητα είναι μια αξία και όχι μια απειλή. Από την άλλη, η Ολλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σοφί Ιντ Βελντ επαίνεσε την Ντάλι για το θάρρος της στην αντιμετώπιση του θέματος, αλλά με κάπως αδέξιο τρόπο, ενώ τόνισε ότι οι επιθέσεις που δέχεται η Επίτροπος από την ακροδεξιά, είναι ανησυχητικές. Υπεραμύνθηκε της ουδετερότητας των θεσμών και τόνισε ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων δεν είναι θρήσκοι.

Το εγχειρίδιο φαίνεται ότι ήταν έτοιμο από τον Οκτώβριο και διέρρευσε πριν από λίγες ημέρες. Μετά τις αντιδράσεις και την απόσυρση, όλοι περιμένουν να δουν τις προσαρμογές που θα γίνουν.

--- 

O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής geoeurope.org, δημοσιεύει καθημερινά πρωτότυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail