Η Λευκορωσία σχολιάζει την πιθανότητα να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά

Reuters / Sergei Κarpukhin
Freepen.gr - Η Λευκορωσία θα μπορούσε να αποφασίσει να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Δύση και φόβων για στρατιωτική συσσώρευση του ΝΑΤΟ σε γειτονικά κράτη και συγκεκριμένα στην Πολωνία, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών του Μινσκ.

«Όπως είπε ο Πρόεδρος [Alexander] Lukashenko, εξετάζουμε το ενδεχόμενο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας ως μία από τις πιθανές απαντήσεις σε μελλοντικές πιθανές ενέργειες του μπλοκ του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Πολωνίας» , δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Μακέι στο RT Arabic σε αποκλειστική συνέντευξη την Παρασκευή.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Λουκασένκο παρουσίασε την ιδέα ως επιλογή εάν οι αμερικανικοί ατομικοί πύραυλοι επρόκειτο να αναπτυχθούν βαθύτερα στην Ανατολική Ευρώπη.

«Θα προτείνω στον [πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ] Πούτιν να επιστρέψει τα πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι «αυτοί οι πυρηνικοί οπλισμοί θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός» αποτρεπτικός παράγοντας.

Λίγο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Λευκορωσία προσχώρησε στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), εγκαταλείποντας οικειοθελώς τα πυρηνικά όπλα που κληρονόμησε. Τα υπόλοιπα συστήματα μεταφέρθηκαν στη Ρωσία στα τέλη του 1996.

Η Λευκορωσία έχει άλλες, λιγότερο δραματικές επιλογές για να ανταποδώσει τις εχθρικές κινήσεις της Δύσης, δήλωσε ο Μακέι, με οικονομικά μέτρα επίσης στο τραπέζι. Επανέλαβε την ιδέα να σταματήσει η διέλευση φυσικού αερίου για τη δυτικοευρωπαϊκή αγορά από το έδαφος της χώρας.

«Είναι μόνο μία από τις πιθανές απαντήσεις στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση κατά της Λευκορωσίας», είπε.

Η σχέση μεταξύ Λευκορωσίας και Δύσης επιδεινώθηκε ραγδαία μετά τις προεδρικές εκλογές της χώρας τον Αύγουστο του 2020 και τις μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν. Η ΕΕ αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, στην οποία ο Λουκασένκο εξασφάλισε μια σταθερή νίκη σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Έχει επίσης στοχεύσει επίλεκτους αξιωματούχους με κυρώσεις για «βία» και υποτιθέμενη «παραποίηση» των αποτελεσμάτων.

* πληροφορίες RΤ

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail