Το ξεκόβει η Ρωσία: Οι Κουρίλες νήσοι ήταν και θα είναι ρωσικό έδαφος!

Kuril Islands. - RIA / Danil Godlevsky
Τα νησιά Κουρίλ στον Ειρηνικό, τα οποία η Ιαπωνία διεκδικεί, θα προσελκύσουν τόσο εγχώριους όσο και ξένους επενδυτές, αλλά η ενοικίαση του αρχιπελάγους είναι αυστηρά απαγορευμένη, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας.

Layla Guest - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο Yuri Trutnev, ο οποίος επίσης υπηρετεί ως Προεδρικός Απεσταλμένος στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια της Άπω Ανατολής, είπε πως η ρωσική κυβέρνηση έχει προετοιμάσει και υπέβαλε στην Κρατική Δούμα νομοσχέδιο για τη δημιουργία κινήτρων στην επικράτεια.

«Θα αναπτύξουμε τα νησιά Κουρίλ και θα προσελκύσουμε ρωσικά και ξένα κεφάλαια εκεί», εξήγησε ο Trutnev, αλλά επέμεινε ότι «δεν μπορεί να γίνει λόγος για μίσθωση οποιωνδήποτε νησιών. Τα νησιά Κουρίλ ήταν και θα είναι έδαφος της Ρωσίας».

Τα σχόλια του αξιωματούχου έρχονται αφότου ο κυβερνήτης της περιοχής Sakhalin στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, Valery Limarenko, δήλωσε στην επιχειρηματική εφημερίδα της Μόσχας RBK ότι η δανική εταιρεία Copenhagen Offshore Partners είναι πρόθυμη να ρίξει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή υδρογόνου στο νησί Shumshu και ενδιαφέρεται να το μισθώσει επειδή έχει βέλτιστο άνεμο για την κατασκευή γεννητριών. Η Γραμματέας Τύπου του Limarenko, Svetlana Litvinova, δήλωσε αργότερα ότι εξετάζεται η χρήση «μόνο μέρους της γης» για το έργο.

Ο Trutnev εξέφρασε επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μουσείο στο νησί για να τιμήσει την κληρονομιά του στην εποχή του πολέμου. «Μια από τις τελευταίες και πιο σημαντικές μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Άπω Ανατολή έλαβε χώρα στο Σουμσού», είπε, προσθέτοντας πως εκατοντάδες στρατιώτες του Σοβιετικού Στρατού έχασαν τη ζωή τους.

Ο σοβιετο-ιαπωνικός πόλεμος έληξε τον Σεπτέμβριο του 1945, λίγους μήνες μετά την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Στη συνέχεια, η Σοβιετική Ένωση πήρε τον έλεγχο της Νότιας Sakhalin και των Νήσων Κουρίλ. Το Τόκιο και η Μόσχα δεν έχουν ακόμη διευθετήσει τις αξιώσεις για τα εδάφη, τα οποία βρίσκονται τώρα στην κατοχή της Ρωσίας, και δεν υπέγραψαν ποτέ μια σωστή συνθήκη ειρήνης μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τον Οκτώβριο, ο πρόσφατα εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, δήλωσε πως η Ιαπωνία δε θα συμφωνούσε να υπογράψει μια ειρηνευτική συνθήκη με τη Ρωσία εάν τα δύο έθνη δεν μπορούσαν να επιλύσουν την εδαφική τους διαμάχη σχετικά με τις νότιες Κουρίλες, μια συστάδα τεσσάρων νησιών - Iturup, Kunashir, Shikotan και Habomai - που ήταν μέρος της Ιαπωνίας πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail