Ο Πούτιν έχει δίκιο, η αντικινεζική πολιτική της Δύσης είναι πράγματι αποκρουστική

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέκρινε την αντικινεζική πολιτική της Δύσης ως «αποκρουστική» μιλώντας πρόσφατα στο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ «Russia Calling!». Επέκρινε τις κυρώσεις και τους περιορισμούς κατά της Κίνας ως «εντελώς αδικαιολόγητες» και είπε ότι «αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο». Ο Ρώσος ηγέτης καταδίκασε επίσης την στρατιωτική συμμαχία Αυστραλίας-ΗΒ-ΗΠΑ (AUKUS), η οποία είπε «δε βοηθά στη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή, κλιμακώνει τις εντάσεις». Έχει δίκιο για όλα όσα είπε.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό που είναι τόσο αποκρουστικό σε όλα αυτά δεν είναι μόνο ότι είναι παράνομο, αλλά ότι είναι τόσο υποκριτικό και επικίνδυνο. Η Δύση κηρύττει μια πολιτική της λεγόμενης «δημοκρατίας» και των «ανθρώπινων δικαιωμάτων», ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα «δημοκρατικό» ή «ανθρώπινο» για μια συμμορία χωρών όπως τα κράτη της AUKUS που συνεργάζονται εναντίον οποιουδήποτε άλλου όπως η Κίνα. Είναι αντιδημοκρατικό και απάνθρωπο, ειδικά από την στιγμή που οι κυρώσεις έχουν σκοπό να βλάψουν τον κινεζικό λαό. Αυτές οι πολιτικές είναι το αντίθετο από αυτό που υποστηρίζει η Δύση.

Είναι επίσης επικίνδυνοι επειδή αυξάνουν άσκοπα τον κίνδυνο πολέμου. Δύο από τις τρεις χώρες της AUKUS είναι πυρηνικές δυνάμεις και σχεδιάζουν να διαδώσουν αμφιλεγόμενη τεχνολογία πυρηνικών υποβρυχίων στο μέλος της συμμαχίας της από την Ασία-Ειρηνικό. Και οι τρεις έχουν προκαλέσει διαφορετικά επίπεδα έντασης με την Κίνα τα τελευταία χρόνια, επομένως είναι σαφές ότι αυτό το πυρηνικό σύμφωνο στοχεύει κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας. Τα κράτη της AUKUS υποθέτουν αλαζονικά πως η Κίνα θα κάνει πίσω και δε θα αμυνθεί.

Κάθε αμυντική κίνηση που κάνει η Κίνα, τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον, παρουσιάζεται εσφαλμένα ως μια λεγόμενη «απρόκλητη πράξη επιθετικότητας». Αυτό είναι επίσης εξαιρετικά αποκρουστικό. Ο Πρόεδρος Πούτιν υπερασπίστηκε την στρατιωτική πολιτική της Κίνας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όταν παρατήρησε ότι «έχει το δικαίωμα να οικοδομήσει την αμυντική της πολιτική με τρόπο που να διασφαλίζει την ασφάλεια αυτής της τεράστιας χώρας. Ποιος μπορεί να αρνηθεί [στην Κίνα] αυτό το δικαίωμα; Είναι φυσικό η στρατιωτική ισχύς να αυξάνεται παράλληλα με την άνοδο του οικονομικού δυναμικού. Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία».

Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη διορατικότητα, γίνεται σαφές πως η αποκρουστική αντικινεζική πολιτική της Δύσης είναι επίσης αφύσικη. Παρόλα αυτά, οι δυτικοί αξιωματούχοι παραληρημένοι ισχυρίζονται διεστραμμένα ότι είναι στην πραγματικότητα «φυσικό» επειδή λένε πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τις χώρες τους που προσπαθούν να κρατήσουν την Κίνα υπό έλεγχο. Αυτός είναι ο λάθος τρόπος να βλέπεις τον κόσμο, καθώς η αμοιβαία επωφελής συνεργασία είναι ο τρόπος του μέλλοντος, όχι η σκέψη μηδενικού αθροίσματος που ευθύνεται για δύο Παγκόσμιους Πολέμους και αμέτρητους συγκριτικά μικρότερους.

Ο Πρόεδρος Πούτιν εξήγησε το λόγο για τον οποίο δεν ανησυχεί για τις αυξανόμενες στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας. Σύμφωνα με τα λόγια του, «γιατί πρέπει να δείξουμε οποιαδήποτε ανησυχία για το αυξανόμενο αμυντικό δυναμικό του πλησιέστερου γείτονά μας, με τον οποίο απολαμβάνουμε ένα άνευ προηγουμένου υψηλό επίπεδο διακρατικών σχέσεων;». Με άλλα λόγια, εάν οι χώρες επικεντρωθούν στη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η Κίνα και η Ρωσία αντί να προκαλούν συγκρούσεις όπως η Δύση, τότε δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε η μία την άλλη.

Αυτός είναι ένας ρεαλιστικός και φυσικός τρόπος διεξαγωγής διεθνών σχέσεων. Εάν η Δύση ακολουθούσε μόνο το παράδειγμα της Κίνας και της Ρωσίας σεβόμενη τα δικαιώματα άλλων χωρών να αυτοκυβερνούνται σύμφωνα με τις επιθυμίες των λαών τους, να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και να αναπτύσσονται με όποιο μοντέλο πιστεύουν ότι είναι καλύτερο, τότε ο κόσμος θα ήταν πολύ πιο ειρηνικός. Αντίθετα, η Δύση συνεχίζει να προσκολλάται στις κατακριτέες, υποκριτικές και επικίνδυνες πολιτικές της κατά της Κίνας, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.

Ο Πρόεδρος Πούτιν συμβούλεψε σε διαφορετικό μέρος της ομιλίας του ότι «χρειάζεται να οικοδομήσουμε ένα τέτοιο μοντέλο διεθνών σχέσεων όπου όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας θα μπορούν να αισθάνονται ίσα και όπου θα υιοθετούνται κοινοί κανόνες. Όχι για να ζεις με τον κανόνα κάποιου άλλου που καθιερώθηκε από κανένας δεν ξέρει ποιος και πώς, αλλά για να ζεις με κοινούς κανόνες, που συμφωνήθηκαν και υιοθετήθηκαν από την παγκόσμια κοινότητα. Σημαίνει να ζεις με σταθερό κανόνα».

Ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι η Δύση δε συμμορφώνεται με τη βασισμένη σε κανόνες τάξη που νομιμοποιείται από τον ίδιο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που οι κυβερνήσεις της συμφώνησαν επίσημα να σεβαστούν συμμετέχοντας σε αυτό το παγκόσμιο σώμα. Αυτή είναι η πραγματική ρίζα των απωθητικών πολιτικών της εναντίον της Κίνας και όλων των άλλων φιλειρηνικών χωρών που σέβονται το διεθνές δίκαιο. Αυτά τα διπλά μέτρα και σταθμά έρχονται σε αντίθεση με τη ρητορική των «δημοκρατικών» και των «ανθρώπινων δικαιωμάτων» που εκτοξεύουν οι κυβερνήσεις τους. Όλα τα προβλήματα που προκαλούν μπορούν να εντοπιστούν σε αυτό.

Είτε είναι οι εμπορικοί και τεχνολογικοί πόλεμοι της Δύσης που προκάλεσαν κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας, οι εκστρατείες πληροφοριακού πολέμου που βασίζονται σε ψεύτικες ειδήσεις εναντίον αυτής της χώρας, είτε η στρατιωτική συμμαχία AUKUS που στοχεύει να την περιορίσει επιθετικά μέσω πυρηνικών μέσων, κάθε πτυχή της πολιτικής τους προς το Πεκίνο είναι πράγματι αποκρουστικό. Η ευαισθητοποίηση αυτής της αντικειμενικής παρατήρησης, όπως έκανε ο Πρόεδρος Πούτιν, ελπίζουμε ότι θα κάνει τη Δύση να ξυπνήσει και να συνειδητοποιήσει πόσο αντιπαραγωγικό είναι όλο αυτό πριν να είναι πολύ αργά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail