Η Ρωσία δείχνει την πόρτα της εξόδου σε δύο Γερμανούς διπλωμάτες

Freepen.gr - Η Ρωσία κήρυξε δύο Γερμανούς διπλωμάτες persona non grata. Η κίνηση της Δευτέρας προορίζεται ως απάντηση σε παρόμοια απόφαση που έλαβε η Γερμανία την περασμένη εβδομάδα, εξήγησε το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.

Έρχεται λίγες μέρες αφότου το Βερολίνο έδειξε την πόρτα σε δύο Ρώσους απεσταλμένους, αφού γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν Ρώσο υπήκοο σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία ενός Τσετσένου αυτονομιστή, του Zelimkhan Khangoshvili, το 2019. Ο Khangoshvili καταζητείτο στη Ρωσία για πολλαπλές κατηγορίες. Τρία χρόνια πριν, είχε μετακομίσει στη Γερμανία έχοντας ζητήσει άσυλο εκεί.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αντέδρασε στην απέλαση με μια δήλωση που αναφέρει πως το βήμα αυτό «δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά είναι εντελώς αβάσιμο από την οπτική της γερμανικής κυβέρνησης». Ωστόσο, το Βερολίνο επέμεινε ότι η δική του απόφαση να εκδιώξει δύο Ρώσους εκπροσώπους ήταν μια «κατάλληλη αντίδραση» σε μια «μείζονα παραβίαση της κυριαρχίας της Γερμανίας». Η δήλωση κατέληξε λέγοντας ότι η απόφαση της Μόσχας θα «προκαλέσει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις».

Μετά το θανάσιμο πυροβολισμό του Khangoshvili στο πάρκο Tiergarten του Βερολίνου, οι γερμανικές αρχές έσπευσαν να κουνήσουν το δάχτυλο στη Μόσχα. Η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία. Ο Ρώσος πρεσβευτής Sergey Nechaev κατήγγειλε την ετυμηγορία του γερμανικού δικαστηρίου ως «πολιτικά υποκινούμενη» και «προκατειλημμένη».

Μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα απέρριψε τους ισχυρισμούς του δικαστηρίου για ανάμειξη της Μόσχας στο έγκλημα ως «αβάσιμους και διαζευγμένους από την πραγματικότητα».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail