Το ΝΑΤΟ διαδίδει αντι-ρωσική προπαγάνδα μεταξύ Ουκρανών αξιωματούχων

Για άλλη μια φορά, το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την αντιρωσική παράνοια και χτίζει αμυντικά σχέδια για την Ουκρανία με βάση μια πιθανή «επικείμενη απειλή» από τη Μόσχα. Σύμφωνα με έκθεση σημαντικού αξιωματούχου της Δυτικής Στρατιωτικής Συμμαχίας, υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες στα στοιχεία πληροφοριών της οργάνωσης που δείχνουν την πιθανότητα ρωσικής εισβολής στο ουκρανικό έδαφος τις πρώτες ημέρες του επόμενου έτους. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται πως η Ουκρανία όχι μόνο θα υιοθετήσει την ομιλία ως αληθινή υπόθεση, αλλά και ότι το ΝΑΤΟ θα καταστρώσει ένα ολόκληρο αμυντικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2 της Δανίας, δήλωσε ότι υπάρχει σχέδιο τριών φάσεων από τη Ρωσία για να πραγματοποιήσει στρατιωτική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος. Παρά τις συνεχείς κατηγορίες επί του θέματος από το ΝΑΤΟ -και τις δηλώσεις απάντησης της Μόσχας που τις διέψευσε-, αυτή τη φορά, ο Ράσμουσεν παρουσίασε πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πιθανό σχέδιο, που ήταν μια σαφής προσπάθεια έκφρασης αξιοπιστίας για ένα εμφανώς αμφίβολο περιεχόμενο.

Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, η Μόσχα σχεδιάζει να ενεργήσει ως εξής: σε πρώτη φάση, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην ακτή και θα εμποδίσουν την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, εμποδίζοντας πλήρως τη ναυτική ροή και προμηθεύοντας βασικά αγαθά. Τότε η Μόσχα θα ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση βομβαρδισμού, κινητοποιώντας το βαρύ πυροβολικό της για να εξουδετερώσει τις κύριες στρατιωτικές βάσεις της Ουκρανίας και τέλος, στην τρίτη φάση, θα γίνει η οριστική εισβολή, με μακρά πορεία ρωσικών στρατευμάτων μέσω ουκρανικού εδάφους προς την πρωτεύουσα Κίεβο.

Είναι ενδιαφέρον πως ο Φογκ Ράσμουσεν παρέχει ακόμη πιο λεπτομερείς «πληροφορίες» για την υπόθεση, δηλώνοντας, για παράδειγμα, ότι περίπου 175.000 Ρώσοι στρατιώτες θα κινητοποιηθούν για αυτή τη μεγα-επιχείρηση και πως η ημερομηνία της πιθανής εισβολής θα είναι στις αρχές του επόμενου έτους. Παρά το γεγονός ότι κατείχε τόσες πολλές πληροφορίες, δεν μπόρεσε να αναφέρει τις μεθόδους συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιούσαν οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών για να λάβουν τόσο ακριβείς λεπτομέρειες, κάτι που αναμφίβολα υπονομεύει την αξιοπιστία ολόκληρης της ομιλίας του.

Προφανώς, υπάρχει εμπιστευτικότητα μεταξύ των πρακτόρων πληροφοριών σχετικά με τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή δεδομένων, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την παροχή μερικών πληροφοριών, χωρίς σημαντικές λεπτομέρειες, μόνο και μόνο για να αποδειχθεί ότι στην πραγματικότητα πραγματοποιήθηκε σοβαρή ερευνητική εργασία και πως τα όσα εκτείθενται δεν είναι απλώς εικασίες και αφήγηση.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, ο ίδιος ο Ράσμουσεν αμφιβάλλει πως θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια επιχείρηση, όπως διαβάζουμε σε μερικά από τα λόγια του: «Υπάρχουν λοιπόν εντελώς συγκεκριμένα σχέδια, αλλά δεν ξέρουμε αν ο Πούτιν θα τα πραγματοποιήσει (...) Τώρα οι Αμερικανοί και η ΕΕ συμφωνούν πλήρως ότι θα υπάρξουν πολύ ισχυρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν ο Πούτιν εισέλθει στην Ουκρανία. Επομένως, το τίμημα θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλό για τον Πούτιν, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά».

Ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ δεν αμφισβήτησε σε κανένα σημείο την αξιοπιστία των πληροφοριών του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας μόνο πως δεν είναι σίγουρος ότι μια επιχείρηση εισβολής στην Ουκρανία θα είναι βιώσιμη για την τρέχουσα κατάσταση της κυβέρνησης Πούτιν, θεωρώντας πως θα είχε πολλές συνέπειες τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Ωστόσο, αυτός ο τύπος ομιλίας ακούγεται σαν τρόπος αποφυγής ενός πιθανού λάθους: το ΝΑΤΟ καταγγέλλει ότι υπάρχει σχέδιο, αλλά αποποιείται την ευθύνη για λάθος πρόβλεψη εάν αυτό το υποτιθέμενο σχέδιο δεν υλοποιηθεί, δηλώνοντας εκ των προτέρων ότι δεν είναι σίγουρο πως η Μόσχα θα προχωρήσει. Αυτός είναι απλώς ένας τρόπος για να αποφευχθεί μια αποτυχημένη πρόβλεψη: αν δε συμβεί μια τέτοια εισβολή, ο Ράσμουσεν θα πει ότι είχε ήδη προβλέψει πως η Μόσχα θα ακυρώσει τα σχέδια.

Για κάθε συνετό γεωπολιτικό ειδικό, ωστόσο, αυτού του είδους η κατάσταση ακούγεται σαν πραγματικό αστείο. Η πιθανότητα το ΝΑΤΟ να έχει γνώση για τόσες πολλές λεπτομέρειες για τα ρωσικά στρατιωτικά σχέδια είναι σχεδόν μηδενική. Μόνο μια ερασιτεχνική κυβέρνηση θα επέτρεπε στο μεγαλύτερο εχθρό της να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες όπως οι φάσεις ενός πολεμικού σχεδίου και ακόμη και ο αριθμός των στρατιωτών που θα κληθούν για την αποστολή. Αυτό δεν είναι το είδος των πληροφοριών που μπορούν να ληφθούν με συμβατικές μεθόδους πληροφοριών. Εάν αυτό το είδος εργασίας ήταν τόσο απλό στη λειτουργία του, το ΝΑΤΟ θα είχε επίσης λάβει πληροφορίες εκ των προτέρων το 2014, όταν για παράδειγμα σημειώθηκε η ρωσική επέμβαση στην Κριμαία. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Ράσμουσεν είπε ότι η ρωσική επιχείρηση στην Κριμαία εκείνη την εποχή ήταν μια μεγάλη έκπληξη για το ΝΑΤΟ, ενώ μια εισβολή το επόμενο έτος δε θα ήταν έκπληξη. Αλλά αυτό δείχνει για άλλη μια φορά πως έχουμε μια αδύναμη ομιλία: πώς θα ήταν πιο δύσκολη η απόκτηση πληροφοριών για το σχέδιο μιας απλής επέμβασης από την απόκτηση δεδομένων για μια μεγάλη επιχείρηση πολέμου; Όλα αυτά τα σημεία καθιστούν την ομιλία του Ράσμουσεν εξαιρετικά ασυνεπή και αμφίβολη.

Αυτό που έχει σημασία, ωστόσο, είναι πόσο θα επηρεάσει την ουκρανική κυβέρνηση αυτού του είδους η κατάσταση. Δεδομένου ότι το Κίεβο υιοθετεί επί του παρόντος ως αληθινή υπόθεση κάθε αντιρωσική παραπληροφόρηση που διαδίδεται από το ΝΑΤΟ, η «έκθεση» του Ράσμουσεν είναι πιθανό να ενισχύσει τα κοινά «αντίμετρα» μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, πράγμα που σημαίνει ότι περαιτέρω στρατιωτικές ασκήσεις και προκλητικές επιχειρήσεις στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας μπορεί να βρίσκονται στο γεωπολιτικό ορίζοντα των επόμενων μηνών.

* πρώτη δημοσίευση infobrics.org, εστάλη στη Freepen.gr για παρουσίαση στα ελληνικά

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail