Η Κριμαία είναι ήρεμη, κάτι που αναστατώνει το ΝΑΤΟ επειδή προτιμά την αντιπαράθεση

Η Κριμαία συνεχίζει να είναι ήρεμη και κάθε κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδοχή του ειρηνικού status quo είτε θα αγνοηθεί είτε θα αντισταθεί.

Μπράιαν Κλάφλι - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αν υπήρχε δυσαρέσκεια στην Κριμαία, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης θα ήταν γεμάτα από χείλη που θα περιέγραφαν λεπτομερώς όλα τα φρικτά πράγματα που θα συνέβαιναν. Έντυπες και ηλεκτρονικές πηγές ειδήσεων θα απολάμβαναν τις επικεφαλίδες ενημερώσεις σχετικά με τη δυσαρέσκεια και θα χαίρονταν στους άνετους διαδρόμους του Καπιτωλίου στο Γουέστμινστερ μέσω του υποκαταστήματος δισεκατομμυρίων δολαρίων του Πενταγώνου στις Βρυξέλλες. Όμως, παρόλο που οι κάτοικοι της Κριμαίας υποφέρουν εξίσου άσχημα με όλους τους άλλους από την επιδημία του Covid και από τα φυσιολογικά προβλήματα που υπάρχουν σε οποιαδήποτε κοινωνία με καλή συμπεριφορά, δεν υπάρχουν στοιχεία θορυβώδους δυσαρέσκειας και ο τόπος κινείται μαζί με τους πολίτες που ασχολούνται με τις δικές τους δουλειές και συνεχίζουν τη ζωή τους. Από την ένταξη στη Ρωσία ως σήμερα είχαν πολύ καιρό να εκφράσουν την αποδοκιμασία της κυβέρνησής τους, αλλά η CIA και άλλες υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να υποδαυλίσουν μια εξέγερση οποιουδήποτε είδους.

Εν τω μεταξύ, η στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και οι υποστηρικτές της συνεχίζουν να επιμένουν ότι η Ρωσία πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία και ο Λιθουανός πρόεδρος Gitanas Nauseda συμμετείχε στη βοή δηλώνοντας ότι «Πιθανώς αντιμετωπίζουμε την πιο επικίνδυνη κατάσταση τα τελευταία 30 χρόνια. μιλώντας όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ». Το «εμείς» στην ανακοίνωση του Προέδρου Nauseda αναφερόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως αυτός και άλλοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν το φόρουμ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να κάνουν τέτοιες δηλώσεις. Ακολούθησε ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Krisjanis Karins, ο οποίος παρέμεινε στους ίδιους ρυθμούς δηλώνοντας ότι «Πραγματικά αντιμετωπίζουμε μια σειρά επιθέσεων. Τους βλέπω όλους ως συνδεδεμένους», και σύμφωνα με το France 24 εξήγησε πως οι φόβοι του είναι «η οπλοποίηση των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή στα σύνορα της Λευκορωσίας με την ΕΕ, οι τεχνητά υψηλές τιμές για το ρωσικό φυσικό αέριο και η ρωσική παραπληροφόρηση».

Αυτές οι θεατρικές και υπερβολικές δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16 Δεκεμβρίου, αλλά παρά τη θέρμη τους ήταν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ημερήσια διάταξη και η συζήτηση του Συμβουλίου έδωσαν έμφαση σε θέματα υγείας και οικονομίας ως διαφορετικά από τη ρητορική που κροταλίζει. Η υποχρεωτική προειδοποίηση μετά τη διάσκεψη δόθηκε για κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Η αξιοθαύμαστη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, έδωσε μια καλή ένδειξη για τη θετική στάση της ΕΕ δηλώνοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύσεις στα άμεσα προβλήματα των πολιτών, ιδίως όσον αφορά την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην καθημερινή τους ζωή. Όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μαζί, όπως η κλιματική αλλαγή. Η κοινή μας διακήρυξη δείχνει τη δέσμευσή μας να εργαστούμε σκληρά μαζί για να προσφέρουμε λύσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα, από την υγεία έως την κλιματική αλλαγή, από τον ψηφιακό μετασχηματισμό έως την ευρεία οικονομική ευημερία».

Αυτή η κοινή λογική προσέγγιση σε προφανή προβλήματα ήταν μέρος της «Κοινής Δήλωσης για τις νομοθετικές προτεραιότητες της ΕΕ για το 2022», η οποία δεν αναφέρει τις λέξεις Ουκρανία ή Κριμαία, αλλά δίνει τις πρωταρχικές αξίες της για τους πολίτες της Ευρώπης — τώρα εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου που συνεχίζει στο δικό του δρόμο, σκοντάφτει και παραπαίει από κρίση σε καταστροφή, ενώ συνέχισε να διαδίδει την ιστορία για «μια εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που υποδηλώνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του 2022». Δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με αυτό το υποτιθέμενο σχέδιο εισβολής (που περιγράφεται στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου), παρόλο που οι New York Times (για παράδειγμα) επεσήμαναν πως «οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι προθέσεις του προέδρου Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας παραμένουν ασαφείς και οι πληροφορίες δεν δείχνουν ότι αποφάσισε να πραγματοποιήσει το προφανές πολεμικό σχέδιο». Με άλλα λόγια, είναι μέρος του συνεχιζόμενου ρεύματος της αντιρωσικής προπαγάνδας που καθοδηγείται κυρίως από την επιθυμία ορισμένων πλευρών να δικαιολογήσουν την ύπαρξη της στρατιωτικής συμμαχίας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Η εκστρατεία ψυχολογικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσίας ήταν αξιοσημείωτα επιτυχής και δεν υπάρχει κανένας στη Δύση που, για παράδειγμα, δεν πιστεύει ότι υπήρξε μια τεράστια ένοπλη εισβολή στην Κριμαία από τη Ρωσία το 2014, με αποτέλεσμα την «παράνομη προσάρτησή» της από την Ομοσπονδία. Κανείς δε δίνει σημασία στο γεγονός, όπως καταγράφεται από το Carnegie Endowment for International Peace, ότι «στις 16 Μαρτίου 2014, η Κριμαία διεξήγαγε δημοψήφισμα στο οποίο το 97 τοις εκατό των ψηφοφόρων επέλεξε να εγκαταλείψει την Ουκρανία και να ενταχθεί στη Ρωσία». Αλλά οι εντολές της Ουάσιγκτον ήταν σαφείς στις δυτικές χώρες και απέρριψαν το μέτρο ως παράνομο.

Το Carnegie Endowment επισημαίνει ότι «η απόρριψη από τις δυτικές χώρες του δημοψηφίσματος της Κριμαίας ...δεν φαίνεται συνεπής με τις θέσεις τους για παρόμοιες ψηφοφορίες που κατείχαν πρώην σοβιετικά εδάφη. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δυτική Ευρώπη υποστήριξαν και αναγνώρισαν γρήγορα τα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και της Γεωργίας το 1991, όταν χωρίστηκαν από τη Σοβιετική Ένωση καθώς βίωνε αναταραχή. Η Δύση υποστήριξε επίσης ενεργά την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία όταν αυτά τα πρώην σοβιετικά εδάφη απέκτησαν την ανεξαρτησία τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990». Αλλά η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επιλέγουν να αγνοήσουν το προηγούμενο και τις προτιμήσεις επειδή ο λαός της Κριμαίας προτιμά να είναι πολίτες της Ρωσίας παρά του ΝΑΤΟ.

Το 2014 έγραψα πως «περίπου το 90% των κατοίκων της Κριμαίας είναι ρωσόφωνοι, με ρωσική κουλτούρα και μόρφωση ώστε θα ήταν περίεργο αν δεν ψήφιζαν για ένταξη σε μια χώρα που καλωσορίζει τη συγγένεια, την ενσυναίσθηση και την πίστη τους» και σημείωσα ότι δεν υπήρξε «ούτε μια περίπτωση αιματοχυσίας ενόψει του δημοψηφίσματος, της ελεύθερης ψήφου για το εάν ο πληθυσμός επιθυμούσε να προσχωρήσει στη Ρωσία ή να υποστηρίξει το καθεστώς της Κριμαίας ως τμήματος της Ουκρανίας». Η κυβέρνηση της Κριμαίας ζήτησε από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να στείλει εκπροσώπους για να παρακολουθήσουν το δημοψήφισμα, αλλά αρνήθηκε να το πράξει. Η πλειοψηφία των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης της Δύσης απέτυχε να διαδώσει καμία θετική είδηση ​​για την κατάσταση, αλλά η βρετανική εφημερίδα Independent ανέφερε ότι «Έσκασαν πυροτεχνήματα και οι ρωσικές σημαίες κυμάτισαν πάνω από τα χαρούμενα πλήθη αφού οι κάτοικοι στην Κριμαία ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένταξης στη Ρωσία».

Τώρα που έχει αποδειχθεί αδύνατο για τον Άξονα Ουάσιγκτον-Βρυξέλλες να επιτύχει επανάσταση στην Κριμαία, όπως έγινε στην Ουκρανία, ή να καταστρέψει την οικονομία της με κυρώσεις, υπάρχουν ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις για την στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για να προωθήσει το στόχο της να κινηθεί όλο και πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Αλλά μια πρακτική και ελκυστική πρόταση δεν υποβλήθηκε από κανέναν άλλον παρά από τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy, ο οποίος, σύμφωνα με το Reuters, είπε στις 10 Δεκεμβρίου ότι «δεν απέκλεισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μελλοντικό καθεστώς της κατεστραμμένης από τον πόλεμο ανατολικής Ουκρανίας και της χερσονήσου της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Ο Ζελένσκι δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς και πότε θα μπορούσε να διεξαχθεί δημοψήφισμα, αλλά είπε πως ήταν μία από τις επιλογές για την αναζωογόνηση μιας σταματημένης ειρηνευτικής διαδικασίας στην ανατολική Ουκρανία και τον τερματισμό μιας αντιπαράθεσης με τη γειτονική Ρωσία».

Αν και μια ανάσα λογικής ακούστηκε από το Κίεβο, δεν υπήρξε καμία θετική αντίδραση από καμία δυτική κυβέρνηση. Πρέπει να ήταν εξαιρετικά θλιβερό για την Ουάσιγκτον και τους οπαδούς της να μαθαίνουν πως ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε σε μια συνέντευξη ότι «δεν αποκλείω ένα δημοψήφισμα για το Ντονμπάς γενικά. Μπορεί να είναι για το Donbass, μπορεί να είναι για την Κριμαία», και είναι εξαιρετικά απίθανο να εγκριθεί η λογική προσέγγισή του. Η Κριμαία συνεχίζει να είναι ήρεμη, γεγονός που αναστατώνει το ΝΑΤΟ και οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδοχή του ειρηνικού status quo είτε θα αγνοηθεί είτε θα αντισταθεί. Αντιπαράθεση είναι το όνομα του παιχνιδιού ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail