Ψήφισμα της Βουλής της Συρίας για επιστροφή της Αλεξανδρέτας εξόργισε τους Τούρκους

Freepen.gr - Η τουρκική κυβέρνηση έχει εξοργιστεί από ένα ψήφισμα που εκδόθηκε πρόσφατα από τη Λαϊκή Συνέλευση της Συρίας, το νομοθετικό σώμα της χώρας, η οποία ανέφερε ότι η Liwa al-Saleb Iskenderun, η αραβική ονομασία του Hatay της Τουρκίας, γνωστή σε εμάς ως Αλεξανδρέτα, ήταν αναπόσπαστο μέρος του συριακού εδάφους, δεσμευόμενη να «επιστρέφει η κλεμμένη γη στους νόμιμους ιδιοκτήτες της».

«Η τριμερής συμφωνία μεταξύ της γαλλικής, της βρετανικής και της τουρκικής κατοχής το 1939… είναι μια επαίσχυντη συμφωνία», ανέφεραν σε ψήφισμα που εκδόθηκε στις 29 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Το σαντζάκι της Αλεξανδρέτας, όπως ονομαζόταν τότε, κήρυξε την ανεξαρτησία του ως Πολιτεία Χατάι το 1938, αλλά αργότερα εντάχθηκε στο τουρκικό έδαφος ως επαρχία Χατάι το 1939 μετά από τοπικό δημοψήφισμα.

Η συνέλευση δήλωσε ότι η Τουρκία είχε διαδραματίσει ένα συνεχή ρόλο στην επίθεση «μισθοφόρων και τρομοκρατών» στη συριακή γη και στην κατοχή του συριακού εδάφους.

Κατηγόρησαν την Τουρκία ότι διέκοψε το νερό για περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στη Συρία, προσθέτοντας πως «παραβιάζει κατάφωρα τους πιο βασικούς κανόνες και αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους διεθνείς και ανθρωπιστικούς νόμους».

Απαντώντας στη δήλωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είπε την Πέμπτη ότι «απορρίπτει σθεναρά την αναιδή και παράνομη δήλωση που στοχεύει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», χαρακτηρίζοντας τη συνέλευση «στερούμενη δημοκρατικής νομιμότητας και σε καμία περίπτωση αντιπροσωπευτική του συριακού λαού».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail