Ελλάδα και ΗΠΑ στο ίδιο στρατόπεδο: Οι λόγοι που η Τουρκία πρέπει να φοβάται για σκηνές… Φαρ Ουέστ

Η ελληνοαμερικανική προσέγγιση που έχει γίνει πλέον νόμος των ΗΠΑ, δίνει μία τεράστια ώθηση στη χώρα μας στρατιωτικά και διπλωματικά. Γι' αυτό και η Άγκυρα δικαίως πρέπει να φοβάται.

Από: newpost.gr

Η Ελλάδα κερδίζει διπλωματικά και στρατιωτικά. Η Τουρκία καταρρέει οικονομικά και συνεχίζει να εξωτερικεύει τα προβλήματά της στο Αιγαίο. Όμως η αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας γιγαντώνεται, την ίδια ώρα που ισχυροποιεί τους δεσμούς με τους συμμάχους της.

Σε αυτή την κρίσιμη χρονική καμπή, που η Άγκυρα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το ΝΑΤΟ και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία... να μη νοιάζεται και πολύ, όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε μία μεγάλη γεωπολιτική αλλαγή.

Ελλάς - ΗΠΑ συμμαχία

Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας το νομοσχέδιο για τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA). Στο συγκεκριμένο πακέτο του προϋπολογισμού είχε συμπεριληφθεί ως τροπολογία και το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ -Ελλάδας, που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σημαίνει ότι το νομοσχέδιο Μενέντεζ γίνεται αυτόματα νόμος του κράτους μαζί με την υπογραφή του προϋπολογισμού από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Πρόκειται για το δεύτερο νομοσχέδιο ελληνικού ενδιαφέροντος που καταφέρνει να περάσει στο αμερικανικό Κογκρέσο μέσα στα δύο τελευταία χρόνια.

Με τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ένοπλών Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1, προβλέποντας συγκεκριμένες κινήσεις για την εμβάθυνση και τη θεσμοθέτηση της αμερικανικής συμμετοχής.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για την έγκριση της πώλησης και την επίσπευση της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να τα αγοράσει. Υπό αυτό το πρίσμα, προβλέπεται και η παροχή δανείων τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης. Μία από τις αλλαγές, όμως, που εντοπίζεται στην τροπολογία σε σχέση με το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου είναι ότι δεν προβλέπονται συγκεκριμένα κεφάλαια.

Αναλυτικά, τι προβλέπει η τροπολογία:

Σύσταση Διακοινοβουλευτικής Ομάδας για το Σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ)

  • -Συστήνεται μια ομάδα, γνωστή ως «Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών», που θα χρησιμεύσει ως νομοθετική συνιστώσα της διαδικασίας 3+1 που ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019.
  • -Η Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών θα περιλαμβάνει μια ομάδα όχι περισσότερων από 6 Γερουσιαστών των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα είναι γνωστή ως «ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών», οι οποίοι θα διορίζονται ισάριθμα από τον αρχηγό της πλειοψηφίας και τον αρχηγό της μειοψηφίας της Γερουσίας. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας και ο αρχηγός της μειοψηφίας της Γερουσίας θα υπηρετούν επίσης ως αυτεπάγγελτα μέλη της ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • -Η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών θα συναντάται με μέλη της ομάδας 3+1 για να συζητήσει θέματα στην ημερήσια διάταξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου, και των Ηνωμένων Πολιτειών το λιγότερο μια φορά τον χρόνο. Σε αυτά τα θέματα θα συμπεριλαμβάνονται η θαλάσσια ασφάλεια, η αμυντική συνεργασία, οι ενεργειακές πρωτοβουλίες και οι προσπάθειες αντιμετώπισης κακοήθους επιρροής από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Ρωσική Ομοσπονδία.
  • -Το νομοσχέδιο εξουσιοδοτεί 100.000 δολάρια για κάθε οικονομικό έτος για την κάλυψη των δαπανών που θα κάνει η «ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών» στο πλαίσιο των διεργασιών στου σχήματος 3+1.

Συνεργασία για τη Στρατιωτική Εκπαίδευση με την Ελλάδα

Για κάθε οικονομικό έτος από το 2022 έως το 2026, επιτρέπεται να διατεθούν 1.800.000 δολάρια για το Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΙΜΕΤ) στην Ελλάδα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους ακόλουθους σκοπούς:

  • -Εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών.
  • -Προώθηση καλύτερης κατανόησης των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • -Δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του στρατού της Ελλάδας για την οικοδόμηση μελλοντικών συνεργασιών.
  • -Ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και των δυνατοτήτων για κοινές επιχειρήσεις.
  • -Εστίαση στην επαγγελματική στρατιωτική εκπαίδευση, στον πολιτικό έλεγχο του στρατού και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι «Οχιές» των ΗΠΑ γίνονται γαλανόλευκες

Εντός χρονοδιαγράμματος και με τα προβλήματα που είχαν προκύψει στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία να επιλύονται σταδιακά προχωρά το πρόγραμμα αναβάθμισης των 83 μαχητικών F-16 block 52+ και block 52+ adv.

Ήδη στα υπόστεγα της ΕΑΒ στην Τανάγρα έχουν μετασταθμεύσει 8 αεροσκάφη τα οποία θα είναι τα πρώτα τα οποία θα ξεκινήσουν να αναβαθμίζονται ακόμα και εντός του 2022.

Μαχητικά τα οποία προέρχονται και από τις πέντε Πολεμικές Μοίρες της Πολεμικής μας Αεροπορίας οι οποίες διαθέτουν τους υπό αναβάθμιση τύπους F-16.

Οι τεχνικοί έχουν αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες τις απαιτούμενες εργασίες αποσυναρμολόγησης ώστε να αφαιρεθούν από τα μαχητικά όλα τα απάρτια, καλωδιώσεις και συστήματα τα οποία θα αντικατασταθούν με καινούργια. Ό,τι δηλαδή έγινε στο πρωτότυπο μαχητικό το οποίο ήδη βρίσκεται από τον περασμένο Μάιο στις ΗΠΑ και περνά από εξονυχιστικές δοκιμές προκειμένου να λάβει πιστοποίηση από την κατασκευάστρια εταιρεία αλλά και από την αρμόδια αρχή της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχουν ήδη προσληφθεί τουλάχιστον 300 τεχνικοί οι οποίοι ξεκίνησαν την σχετική εκπαίδευση ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να προσληφθούν περίπου ακόμη τόσοι. Και εκεί εντοπίζεται πλέον η ανάγκη να έχει εκπαιδευτεί το σύνολο του προσωπικού έτσι ώστε όταν εντός του 2022 οι Αμερικανοί πιστοποιήσουν την «Οχιά» να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες μαζικής αναβάθμισης. Και με δεδομένο ότι απαιτούνται τουλάχιστον τρείς έως τέσσερις μήνες εκπαίδευσης, όπως ήδη προκύπτει από τις εργασίες που γίνονται στην ΕΑΒ και στα πρώτα μαχητικά ώστε οι τεχνικοί να μπορούν χωρίς προβλήματα να τοποθετήσουν όλα τα καινούργια συστήματα.

H πρώτη «Οχιά» βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο των δοκιμών όπου ελέγχονται εξαντλητικά όλες οι παράμετροι κάθε συστήματος του μαχητικού και κυρίως ο τρόπος που λειτουργούν ταυτόχρονα ακόμα και σε ακραίες συνθήκες.

Το πρωτότυπο έχει ήδη περάσει τα πρώτα τεστ στον ειδικό ανηχοικό θάλαμο και... γράφει συνεχώς ώρες πτήσης στον αέρα αφού μεταξύ άλλων ένα από τα ζητούμενα είναι η συμπεριφορά των συστημάτων σε βάθος χρόνου ώστε να ακολουθήσουν τα πρώτα «service» και να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική πιστοποίηση από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin αλλά και από την USAFαναμένεται να δοθεί εκτός απροόπτου έως το καλοκαίρι για να ανάψει το «πράσινο» φως ώστε η πρωτότυπη αναβάθμιση να μετατραπεί σε βιομηχανική στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.

Το τελικό «ΟΚ» των Αμερικανών θα σημάνει την απαρχή των εργασιών τοποθέτησης όλων των καινούργιων συστημάτων στα υπό αναβάθμιση μαχητικά τα οποία βρίσκονται στα υπόστεγα της ΕΑΒ με στόχο μέσα σε 8 μήνες κάθε αεροσκάφος να έχει μετατραπεί σε «Οχιά».

Στο «peak» του προγράμματος οι τεχνικοί της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας μαζί με τα στελέχη της LM αλλά και προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας θα εργάζονται ταυτόχρονα σε 14 μαχητικά και αυτός θα είναι ο μέγιστος αριθμός αεροσκαφών τα οποία θα λείπουν από τις Πολεμικές Μοίρες κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του μεγάλου προγράμματος. Αριθμός ο οποίος αναμένεται να καλυφθεί από αύξηση στις διαθεσιμότητες με τους Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας να έχουν ήδη προχωρήσει στον απαιτούμενο σχεδιασμό αλλά στην ενίσχυση με ανταλλακτικά και αναλώσιμα.

Τα πρώτα αναβαθμισμένα F-16 σε διαμόρφωση Viper αναμένεται να μεταφερθούν σύμφωνα με πληροφορίες στην Σούδα και στην 115 Πτέρυγα Μάχης η οποία θα αποτελέσει τη «φωλιά» της πρώτης Μοίρας Viper της Πολεμικής Αεροπορίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail