Γι’ αυτό τρέμουν οι Τούρκοι τους Έλληνες κομάντο: Όλο και πιο ισχυροί

Εκτός όμως από το καινούργιο πεδίο βολής στο Καντήλι, «πυρετός» εργασιών βρίσκεται σε εξέλιξη στο «ορμητήριο» των Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο με προτεραιότητα την κατασκευή ενός μικρού λιμανιού για τα καινούργια ταχύπλοα των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά

Κατακόρυφη άνοδο των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τόσο των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων όσο και του συνόλου των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων συνεπάγεται η δημιουργία του νέου σύγχρονου πεδίου βολής στο Καντήλι Μεγάρων το οποίο πλέον μόνο σε παραδοσιακό πεδίο βολής δεν παραπέμπει.

Η εντυπωσιακή άσκηση-επίδειξη που πραγματοποίησαν το πρωί κομάντος του ΕΤΑ και της Z’MAK κατέδειξε ότι οι νέες εγκαταστάσεις θα αποτελέσουν το «δεύτερο σπίτι» των Ειδικών Μονάδων και θα συμβάλουν στην πιο συστηματική, απαιτητική και επίπονη εκπαίδευσή τους. Λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Στρατόπεδο των Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο ο χώρος στον οποίο εδώ και δεκαετίες εξασκούνται οι Έλληνες εδικοδυναμίτες μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο.

Με ελάχιστα χρήματα αλλά και με σκληρή δουλειά από τα ίδια τα Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων οι Έλληνες SOF θα έχουν πλέον τον δικό τους χώρο με προδιαγραφές ΝΑΤΟ. Ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερ τα οποία παραπέμπουν σε κατοικημένη περιοχή, πύργος που δίνει τη δυνατότητα για προσέγγιση με fast rope από ελικόπτερα, τούνελ, στόχοι και εμπόδια προσομοιάζουν ένα σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απειλές. Χώρος περιφραγμένος, κάμερες παντού και ένα κοντέινερ προσαρμοσμένο σε Control Room συνθέτουν το σκηνικό στο διαμορφωμένο πεδίο βολής. Μέσα σε λίγους μήνες το παραδοσιακό πεδίο βολής μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο χώρο όπου οι Έλληνες SOF θα γίνονται καθημερινά όλο και καλύτεροι.

Εκτός όμως από το καινούργιο πεδίο βολής στο Καντήλι, «πυρετός» εργασιών βρίσκεται σε εξέλιξη στο «ορμητήριο» των Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο με προτεραιότητα την κατασκευή ενός μικρού λιμανιού για τα καινούργια ταχύπλοα των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Ενώ κατασκευάζονται και νέα υπόστεγα για ελικόπτερα Chinook και ΝΗ90 τα οποία θα ανήκουν στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και θα υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις των SOF. Και μπορεί το επισφράγισμα αυτής της προσπάθειας να ήταν η άριστη αξιολόγηση (Exception) του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών από το NATO Special Forces HQ,το οποίο συμπεριλαμβάνεται πλέον στις κορυφαίες Μονάδες SOF της Συμμαχίας, ωστόσο όπως επισημαίνουν με νόημα τα Στελέχη της ΔΕΠ ακόμα βρισκόμαστε μόνο στην αρχή.

Στόχος το επόμενο διάστημα είναι να αξιολογηθουν ανάλογα και άλλες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων με πρώτη τη Ζ’ ΜΑΚ ενώ το ΓΕΕΘΑ θα επιδιώξει και συνολική αξιολόγηση και πιστοποίηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Όσα έχει αποκομίσει το ΝΑΤΟ με κυρίαρχη χώρα τις ΗΠΑ αλλά και οι φιλικές με την Ελλάδα χώρες και Ένοπλες Δυνάμεις, τα τελευταία χρόνια σε όλα τα θέατρα των επιχειρήσεων παγκοσμίως, καταδεικνύουν ότι στο σύγχρονο περιβάλλον απειλών οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων καλούνται να παίξουν καίριο ρόλο ακόμα και σε περίοδο ειρήνης πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια κρίσεων. Οι Έλληνες SOF με συνεχείς παραστάσεις από συνεκπαιδεύσεις με κορυφαίες Μονάδες και χώρες στις Ειδικές Επιχειρήσεις έχουν ήδη κερδίσει πολύτιμες παραστάσεις τις οποίες ήδη έχουν προσαρμόσει στην εκπαίδευσή τους.

Tην άσκηση-επίδειξη που ακολούθησε τα εγκαίνια του καινούργιου πεδίου βολής παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρουσία του Διοικητή της ΔΕΠ Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα ενώ καθοριστικός στις εργασίες για τη μεταμόρφωση του πεδίου βολής ήταν ο  ρόλος του Διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Υποστράτηγου Προκόπιου Μαυραγάνη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail