Οι ΗΠΑ «παίζουν πόλεμο» και διατηρούν τη παρουσία αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο για το «ρωσικό κίνδυνο»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν αποφάσισε να παραμείνει στη Μεσόγειο αεροπλανοφόρο το οποίο επρόκειτο να αναπτυχθεί στην περιοχή του Κόλπου, για να «καθησυχάσει» τους Ευρωπαίους εν μέσω των εντάσεων με τη Ρωσία, έκανε γνωστό το Πεντάγωνο χθες Τρίτη. Πάντως προς το παρόν οι Ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν για τον κορονοϊό…

Από: militaire.gr

«Ο υπουργός Άμυνας διέταξε την αεροναυτική δύναμη του USS Harry Truman να παραμείνει στη ζώνη επιχειρήσεων της ευρωπαϊκής διοίκησης (EUCOM) αντί να μεταβεί στη ζώνη επιχειρήσεων της κεντρικής διοίκησης (CENTCOM), όπως προβλεπόταν», ανέφερε μια αξιωματούχος του Πενταγώνου, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Χωρίς να αναφερθεί στις εντάσεις για την Ουκρανία, όπου το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του κατηγορούν τη Μόσχα πως έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς στα σύνορα και ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εισβολή, η αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας υπογράμμισε ότι η αλλαγή της αποστολής της αρμάδας «αντανακλά την ανάγκη για συνεχή παρουσία στην Ευρώπη».

«Είναι απαραίτητη για να επαναβεβαιώσουμε στους συμμάχους μας και τους εταίρους μας τη δέσμευσή μας στη συλλογική μας ασφάλεια», πρόσθεσε η ίδια.

Το USS Harry Truman με την αεροναυτική δύναμη συνοδείας του έφθασαν στη Μεσόγειο τη 14η Δεκεμβρίου, με προορισμό την περιοχή του Κόλπου μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να οργανώσουν συνομιλίες τη 10η Ιανουαρίου που θα επικεντρωθούν στην Ουκρανία και στην ασφάλεια στην Ευρώπη. Θα ακολουθήσουν δύο ημέρες αργότερα σύνοδος του συμβουλίου NATO/Ρωσίας και μία ημέρα αργότερα συνομιλίες στο πλαίσιο του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), φόρουμ που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου για να ευνοήσει τον διάλογο Ανατολής-Δύσης.

Μπορέλ: «Απαράδεκτες οι αξιώσεις της Ρωσίας»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αξιώσεις που εγείρει η κυβέρνηση της Ρωσίας να της δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά της και να σταματήσει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού προς ανατολάς, ειδικά να μην προχωρήσει η εισδοχή της Ουκρανίας σε αυτόν τον τελευταίο.

«Οι απαιτήσεις για εγγυήσεις ασφαλείας και για να σταματήσει η επέκταση της ΕΕ και του NATO προς τα ανατολικά είναι αποκλειστικά και μόνο στη ρωσική ημερησία διάταξη και είναι εντελώς απαράδεκτες, ειδικά όσον αφορά την Ουκρανία», έκρινε ο κ. Μπορέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail