Πόλεμος δια αντιπροσώπων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία - Τι σημαίνει η κλιμάκωση της βίας

Photo: Public domain
Η κλιμάκωση της βίας από το καθεστώς του Κιέβου με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι υπάρχει οδηγία από την Ουάσιγκτον για διεύρυνση του πολέμου.

Finian Cunningham - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να διπλασιάσουν την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Αυτό που διαμορφώνεται είναι ένας εντεινόμενος πόλεμος δια αντιπροσώπων (proxy war) κατά της Ρωσίας στον οποίο το ρωσοφοβικό καθεστώς του Κιέβου λειτουργεί ως μπροστινός της Ουάσιγκτον. Ο στόχος είναι να εξουθενωθεί η Ρωσία με τον ίδιο τρόπο που οι ΗΠΑ εξουδένωσαν τη Σοβιετική Ένωση με έναν πόλεμο που οδήγησε σε τέλμα στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Πεντάγωνο και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο μαζικής αύξησης των εξοπλισμών στο καθεστώς του Κιέβου. Αυτό είναι πάνω από τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική υποστήριξη που έχει ήδη δώσει η Ουάσιγκτον τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παραδώσει όπλα 450 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία μόνο φέτος, ενώ άλλα 300 εκατομμύρια δολάρια έχουν προϋπολογιστεί για τους επόμενους 12 μήνες. Μια ξεχωριστή πρόταση που περνά από τη Γερουσία επιδιώκει να ενισχύσει τη στρατιωτική υποστήριξη για το επόμενο έτος κατά άλλα 450 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτό που δίνει πρόσθετη σημασία σε αυτόν τον αγωγό ροής όπλων είναι από πού προέρχονται. Οι αναφορές των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα όπλα προέρχονται από αποθέματα που είχε διαθέσει το Πεντάγωνο για τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ στρατό στο Αφγανιστάν πριν καταρρεύσει με την ξαφνική νίκη των Ταλιμπάν τον Αύγουστο. Τα όπλα περιλαμβάνουν ελικόπτερα Black Hawk και αντι-αρματικά πυρομαχικά.

Άλλα όπλα που εξετάζονται για προμήθεια στην Ουκρανία περιλαμβάνουν περισσότερους αντιαρματικούς πυραύλους Javelin καθώς και αντιαεροπορικά πυρομαχικά Stinger.

Εκτός από τα αποθέματα που είχαν προηγουμένως διατεθεί για το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης προμήθειες όπλων από κρυφά αποθέματα που εποπτεύονται από τη CIA στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Αυτή είναι η σκοτεινή οδός εφοδιασμού που χρησιμοποίησαν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για να εξοπλίσουν πληρεξούσιους τρομοκράτες σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να ανατρέψουν τη συριακή κυβέρνηση. Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία στα τέλη του 2015 ακύρωσε τον στόχο της Ουάσιγκτον για αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό.

Το προηγούμενο έτος, το 2014, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πέτυχαν την επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος στην Ουκρανία, όταν μια εκλεγμένη κυβέρνηση φιλική με τη Μόσχα ανατράπηκε από ένα πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τη CIA. Αυτό το πραξικόπημα έφερε στην εξουσία ένα νεοναζιστικό ρωσοφοβικό καθεστώς που διεξάγει έναν εμφύλιο πόλεμο εναντίον του ρωσικού πληθυσμού της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Οι προμήθειες όπλων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν παρακινήσει το καθεστώς του Κιέβου να επιμείνει στις εχθροπραξίες παρά την επίσημη ειρηνευτική συμφωνία γνωστή ως συμφωνία του Μινσκ που υπογράφηκε το 2015. Η Γαλλία και η Γερμανία, υποτιθέμενοι εγγυητές της συμφωνίας μαζί με τη Ρωσία, έχουν κάνει τα στραβά μάτια στη συστηματική παραβίαση από την πλευρά.

Από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν πριν από 11 μήνες, το καθεστώς του Κιέβου έχει εντείνει τις προκλήσεις του στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Αυτές οι προκλήσεις στοχεύουν τελικά στην αποσταθεροποίηση της Ρωσίας. Εκτός από τα όπλα, αμερικανικές και άλλες ειδικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας ενεργώντας ως «στρατιωτικοί σύμβουλοι». Ο επιταχυντής της επιθετικότητας έχει ενεργοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει πως οι ουκρανικές δυνάμεις εντείνουν τις εχθροπραξίες προς τη νοτιοανατολική περιοχή που συνορεύει με τη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πρόσφατα ότι η πολιορκία στην περιοχή, γνωστή και ως Ντονμπάς, μοιάζει με γενοκτονία.

Το ξεκάθαρο γεγονός είναι ότι υπάρχει ήδη ένας πόλεμος δια αντιπροσώπων σε εξέλιξη στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας. Αναμφισβήτητα, αυτός ήταν ο στόχος των ΗΠΑ με το πραξικόπημα στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2014. Η τρέχουσα κλιμάκωση της βίας από το καθεστώς του Κιέβου με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σημαίνει του υπάρχει οδηγία από την Ουάσιγκτον για διεύρυνση του πολέμου.

Παραδόξως, ή ίσως ακριβέστερα, κυνικά, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ αντιστρέφουν με τόλμη την πραγματικότητα με έναν χείμαρρο ισχυρισμών ότι «υπερασπίζονται» την Ουκρανία από τη «ρωσική επιθετικότητα». Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε μια εκστρατεία προπαγάνδας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να μετατεθεί η ευθύνη σε μια υποτιθέμενη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων. Η Μόσχα αρνήθηκε κατηγορηματικά πως έχει σχέδια εισβολής στην Ουκρανία. Επισημαίνει ότι οι δορυφορικές εικόνες που επικαλούνται οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για τον ισχυρισμό της ρωσικής συσσώρευσης δείχνουν στην πραγματικότητα δυνάμεις σε εγκατεστημένες βάσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Απολογισμός της κατάστασης: οι ουκρανικές δυνάμεις εντείνουν την επιθετικότητα εναντίον του ρωσόφωνου πληθυσμού που βρίσκεται υπό πολιορκία για σχεδόν οκτώ χρόνια στην περιοχή του Ντονμπάς. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνένοχοι σε αυτήν την εγκληματική επίθεση εξοπλίζοντας, εκπαιδεύοντας και ζητώντας συγγνώμη από το καθεστώς του Κιέβου με ψευδείς ισχυρισμούς κατά της Ρωσίας. Επιπλέον, υπάρχει μια άνευ προηγουμένου συσσώρευση δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που διεξάγουν απρογραμμάτιστες πολεμικές ασκήσεις στα σύνορα της Ρωσίας. Αυτό αναπόφευκτα ενεργεί για να ενθαρρυνθεί το αδέσμευτο καθεστώς του Κιέβου, ακόμη περισσότερο, να μεταφέρει τον πόλεμο στη Ρωσία.

Η Μόσχα προειδοποιεί ειλικρινά την Ουάσιγκτον και τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ για τις κόκκινες γραμμές. Η Ρωσία ζήτησε μια επίσημη συμφωνία για την απαγόρευση της επέκτασης του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Ουκρανίας στο στρατιωτικό μπλοκ καθώς και την εγκατάσταση αμερικανικών οπλικών συστημάτων στο ουκρανικό έδαφος.

Η Ουάσιγκτον και οι εταίροι της στο ΝΑΤΟ εμφανίζονται εφησυχασμένοι σε βαθμό που υποδηλώνει εγκληματική συνενοχή στην πυροδότηση των εντάσεων.

Ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν έχει ήδη σηματοδοτήσει ότι δε θα ανταποδώσει το αίτημα της Ρωσίας για αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας. Ακόμα κι αν η Ουάσιγκτον καταφέρει με κάποιο τρόπο να συγκεντρώσει την πολιτική βούληση να φανεί ότι δίνει στη Μόσχα κάποιες διαβεβαιώσεις ασφαλείας, το γεγονός παραμένει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν ήδη εμπλακεί βαθιά στη διεξαγωγή ενός πολέμου δια αντιπροσώπων στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας.

Τα σχέδια για διπλασιασμό της ροής όπλων στην Ουκρανία από αποθέματα που διατέθηκαν για το Αφγανιστάν και από κρυφά δίκτυα της CIA στην Ανατολική Ευρώπη δείχνουν ότι ο πόλεμος δια μεσολαβητών είναι έτοιμος για σκόπιμη κλιμάκωση.

Ανώτεροι νομοθέτες των ΗΠΑ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι το προτιμώμενο σενάριο για την Ουάσιγκτον είναι να δημιουργηθεί ένα τέλμα για τη Ρωσία παρόμοιο με την παγίδα της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Αυτός ο πόλεμος με αντιπροσώπους στον οποίο οι ΗΠΑ όπλισαν τους μαχητές Μουτζαχεντίν με πυραύλους Stinger κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τη Σοβιετική Ένωση, οδηγώντας στην κατάρρευσή της. Αυτοί οι μαχητές αργότερα εξελίχθηκαν σε δίκτυα της Αλ Κάιντα που χρησιμοποιήθηκαν στην αποτυχημένη επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ στη Συρία την τελευταία δεκαετία.

Το ρωσοφοβικό καθεστώς του Κιέβου ωθείται να κλιμακώσει τον τρομοκρατικό πόλεμο εναντίον του ρωσικού λαού στο Ντονμπάς. Ο στόχος είναι να παρασύρει τη Ρωσία σε αυτόν τον πόλεμο για να υπερασπιστεί τους ανθρώπους με τους οποίους συνδέεται πολιτιστικά. Η ηθική επιταγή της Μόσχας να δράσει θα ήταν τεράστια. Η Ουάσιγκτον υπολογίζει πως η κίνηση θα μετατρέπεται σε τέλμα που θα εξουθενώσει τη Ρωσία και θα αμαυρώσει τη διεθνή της θέση.

Αλλά αυτό το κακόβουλο σχέδιο – μια αναγωγή Αφγανιστάν-Συρίας – θα μπορούσε τόσο εύκολα να γλιστρήσει πάνω από την άβυσσο σε έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Η Μόσχα φαίνεται να έχει περισσότερη επίγνωση αυτής της πιθανής καταστροφής από την Ουάσιγκτον, η οποία πλήττεται από την αυθάδεια της αλαζονείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail