Η τοιχογραφία της καπετάνισσας Μπουμπουλίνας στα ναυπηγεία του Τσάκου στην Ουρουγουάη

Το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος στην Ουρουγουάη αναδεικνύει και τη σημαντική συμβολή της Γυναίκας στην ναυτιλία και στην επίτευξη του ελληνικού ναυτιλιακού θαύματος

Το μεγαλείο της ελληνικής επανάστασης του 1821 και η μεγάλη συμβολή της ναυτιλίας σε αυτόν ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Η τεράστια τοιχογραφία που απεικονίζει την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, τη μεγάλη Σπετσιώτισσα καραβοκύρισσα, κοσμεί την είσοδο του ναυπηγείου του Ομίλου Τσάκου-Tsakos Industrias Navales- στην Ουρουγουάη.

Από: protothema.gr / Μηνάς Τσαμόπουλος

Πέρα από την κατάδειξη της ελληνικής ναυτοσύνης ο Όμιλος Τσάκου αναδεικνύει και τη σημαντική συμβολή της Γυναίκας στην ναυτιλία και στην επίτευξη του ελληνικού ναυτιλιακού θαύματος.

Tο εν Ουρουγουάη ‘Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος» αναγνωρίστηκε με την από 6ης Απριλίου, 2021 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ως «Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας» (ΤΕΓ). Με τη συγκεκριμένη αναγνώριση, το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» εδραιώνεται ως φορέας παροχής ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Ουρουγουάη.

Μέχρι σήμερα το έργο του Ιδρύματός, που επιτελείται εδώ και 4 περίπου δεκαετίες σ’ αυτόν το πυρήνα μικρής Ελλάδας που εδρεύει στο Μοντεβιδέο, ως προς την διάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, έχει τύχει μεγάλης αναγνώρισης από φορείς και κυβερνήσεις. Από συστάσεως του περίπου 4.000 μαθητές, φιλέλληνες Ουρουγουανοί, έχουν διδαχτεί δωρεάν μαθήματα νεολληνικής γλώσσας, φιλοσοφίας, λογοτεχνίας, ποίησης, παραδοσιακών χορών, τραγουδιού και ελληνικής μαγειρικής.

Οπως συχνά αναφέρει ο Καπτ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος «…οι Ουρουγουανοί είναι συνώνυμοι του Ελληνολάτρεις, και η ίδρυση το 1978 του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος είναι ένα μικρό αντίδωρο αυτής της αγάπης».

Η ιδέα της σύστασης του Ιδρύματος Τσάκου, γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν ο Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος επισκέφθηκε το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης για επαγγελματικούς σκοπούς. Η επαφή του με τους Ουρουγουανούς τού αποκάλυψε έναν λαό με ιδιαίτερη καλλιέργεια, έναν λαό – λάτρη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Ως αντίδωρο αποφάσισε την σύσταση του Ιδρύματος, με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει στους φιλέλληνες Ουρουγουανούς την γλώσσα, τον πολιτισμό, την φιλοσοφία και τις παραδόσεις της Ελλάδος.

Το ίδρυμα φιλοξενείται από το 2007, σε μια μεγαλοπρεπή τριώροφη μονοκατοικία, επί της λεωφόρου José G. Artigas, στο κέντρο της πόλης της Ουρουγάης.

Το κτήριο φιλοξενεί τακτικές εκδηλώσεις, με την συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος και της χορωδίας του Ιδρύματος, η οποία συμπλήρωσε 17 χρόνια μελωδίας και διάδοσης του ελληνικού τραγουδιού, της τάξης ελληνικών παραδοσιακών χορών, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και μαθήματα ελληνικής μαγειρικής.

Οι χώροι της βιβλιοθήκης και του internet-café του Ιδρύματος, φιλοξενούν μαθητές κάθε ηλικίας, που αποθησαυρίζουν τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού, μέσω των βιβλίων και σχετικών ιστοσελίδων. Από το 2004, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη ελληνικών και ισπανικών τίτλων που σχετίζονται με την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Το Ίδρυμα έχει αναγνωριστεί επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Ουρουγουάης και, από το 1992, μετά από υπογραφή σχετικής «σύμβασης συνεργασίας» με την Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου, ξεκίνησε η διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας που διδάσκεται έκτοτε με τη συνεργασία των καθηγητών του Ιδρύματος.

Aπό το 1999, το Ίδρυμα έχει επίσης αναγνωρισθεί από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας ως επίσημο Εξεταστικό Κέντρο «Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας».Επιπλέον, από το 2011, προσφέρει μαθήματα προετοιμασίας των εξετάσεων αυτών (επίπεδα Α1-Β1) σε ενδιαφερομένους από την Ουρουγουάη και λοιπές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η καρδιά της Ελλάδος, που χτυπά στην λεωφόρο Jose G. Artigas , ενδυναμώνει τους πολιτιστικούς της δεσμούς όχι μόνο με τη φίλη Ουρουγουάη αλλά και με τους ισπανόφωνους φίλους της, όπου γης, οι οποίοι εμπνέονται από το έργο του Ιδρύματος, αγαπούν την ελληνική γλώσσα και σέβονται τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail