Πώς θα έμοιαζε σήμερα μια επίθεση στο Περλ Χάρμπορ

F-35 JSF. Image Credit: Lockheed Martin
Πώς θα ήταν μια επίθεση στο Περλ Χάρμπορ σήμερα;

Όχι σαν την κλασική ταινία της δεκαετίας του 1970 "Tora! Τόρα! Τόρα!", όπου κύματα ιαπωνικών βομβαρδιστικών ανατινάσσουν αμερικανικά θωρηκτά και χτυπούν αβοήθητα αμερικανικά αεροπλάνα σταθμευμένα στο έδαφος. Και σίγουρα δε θα έμοιαζε με την σχεδόν κωμική ταινία του 1980 The Final Countdown, όπου ένα σύγχρονο αμερικανικό αεροπλανοφόρο στέλνεται πίσω στον χρόνο στο Περλ Χάρμπορ και τα F-14 Tomcats (έκπληξη!) καταφέρνουν να καταρρίψουν ιαπωνικά μαχητικά Zero.

Michael Peck - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ας υποθέσουμε ότι η Ιαπωνία – ή πιο πιθανό η Κίνα – επιχειρούσε μια τέτοια επίθεση σήμερα.

Πρώτον, δε θα χρειαζόταν να υπάρχει μια αρμάδα αεροπλανοφόρων που θα εκτοξεύσουν 353 αεροσκάφη για να επιτεθούν σε πλοία και αεροπορικές βάσεις στο Oahu. Ένας εχθρικός στόλος δε θα τολμούσε να πλεύσει 200 ​​μίλια από το Oahu για να εξαπολύσει αεροπορική επιδρομή.

Αντίθετα, θα μπορούσε να εκτοξεύσει βλήματα κατά των πλοίων και πυραύλων χερσαίας επίθεσης από σκάφη επιφανείας, υποβρύχια και αεροσκάφη. Για παράδειγμα, ο ρωσικός υπερηχητικός αντιπλοϊκός πύραυλος Zircon, που εκτοξεύεται από πλοία επιφανείας και υποβρύχια, έχει βεληνεκές 300 έως 600 μίλια και ταξιδεύει με 8 Mach. Ο σημερινός ιαπωνικός στρατός αναπτύσσει υπερηχητικούς πυραύλους ASM-3A που πιθανότατα θα έχουν εμβέλεια πολλών εκατοντάδων μιλίων. Τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν βόμβες ολίσθησης (glide bombs) από 15 μίλια μακριά, ενώ τα πλοία και τα υποβρύχια θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν πυραύλους κρουζ επίθεσης ξηράς - όπως το αμερικανικό Tomahawk - για να χτυπήσουν λιμενικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια και σταθμευμένα αεροσκάφη. Η Κίνα έχει δοκιμάσει ακόμη και ένα τροχιακό σύστημα βομβαρδισμού που μπορεί να εκτοξεύσει ανεμόπτερα στο διάστημα που κατεβαίνουν στον στόχο τους με ταχύτητα 20 Mach.

Του ιαπωνικού αεροπορικού χτυπήματος είχε επίσης προηγηθεί επίθεση από πέντε υποβρύχια μικρού μεγέθους, τα οποία όχι μόνο απέτυχαν αλλά ειδοποίησαν την άμυνα των ΗΠΑ (ή θα έπρεπε να είχαν ειδοποιήσει). Της σημερινής αιφνιδιαστικής επίθεσης μπορεί επίσης να προηγηθεί μια υποβρύχια επίθεση – αυτή τη φορά από ρομποτικά υποβρύχια εξοπλισμένα με αισθητήρες για τον εντοπισμό στόχων, ή ακόμα και πυραύλους και τορπίλες.

Πράγματι, η σημερινή "Tora! Τόρα! Τόρα!" θα μπορούσε να δει κύματα drones μάχης να πετούν πάνω από το Oahu. Έτσι, το Pearl Harbor 2021 θα μπορούσε να είναι μια μάχη με τηλεχειρισμό όπου οι Ιάπωνες και οι Αμερικανοί δε βλέπουν ποτέ ο ένας τον άλλον, παρά μόνο μέσω μιας οθόνης υπολογιστή εκατοντάδες ή χιλιάδες μίλια μακριά.

Ωστόσο, οι τεχνολογικές εξελίξεις βοηθούν τόσο την άμυνα όσο και την επίθεση. Θα ήταν ακόμη δυνατή η αιφνιδιαστική επίθεση της Ιαπωνίας στον αμερικανικό στόλο στο σημερινό κόσμο επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας; Ο ιαπωνικός στόλος – συμπεριλαμβανομένων έξι ιαπωνικών αερομεταφορέων συνοδευόμενων από 14 θωρηκτά, καταδρομικά και αντιτορπιλικά – απέπλευσε από την Ιαπωνία στο Περλ Χάρμπορ 11 ημέρες πριν από την επίθεση. Αν και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν σπάσει τους ιαπωνικούς κώδικες, οι Αμερικανοί είχαν χάσει τα ίχνη του Kido Butai - της κύριας δύναμης κρούσης αερομεταφορέων της Ιαπωνίας - που λειτουργούσε υπό σιωπή ασυρμάτου.

Σήμερα ένας τόσο μεγάλος αριθμός πλοίων που φεύγουν από το λιμάνι θα εντοπιζόταν από δορυφόρους ή τουλάχιστον οι διαστημικές κάμερες θα παρατηρούσαν μια ναυτική βάση ξαφνικά άδεια από πλοία. Τα μάτια στον ουρανό δε χρειάζεται να είναι στρατιωτικά: ο σημερινός στρατός των παρατηρητών πολιτικών πληροφοριών ανοιχτού κώδικα (OSINT) μπορεί να χρησιμοποιήσει εικόνες εμπορικών δορυφόρων. Για να μην αναφέρουμε βίντεο από κινητό τηλέφωνο, Twitter και Facebook. Αναρωτιέμαι αν σε μια εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και ένα φασιστικό αυτοκρατορικό ιαπωνικό αστυνομικό κράτος θα μπορούσε να κρατήσει εντελώς μυστικές τις προετοιμασίες για μια τόσο μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση.

Η αντιαεροπορική άμυνα έχει επίσης βελτιωθεί. Σε αντίθεση με τα μάτια του Mark I και τα πρωτόγονα ραντάρ του 1941, περιπολικά αεροσκάφη εξοπλισμένα με εξελιγμένους αισθητήρες μπορούν να ανιχνεύσουν εχθρικά αεροπλάνα και πυραύλους από εκατοντάδες μίλια μακριά - και να μεταδώσουν αμέσως αυτές τις πληροφορίες μέσω συνδέσμου δεδομένων σε κέντρα διοίκησης και συστοιχίες πυραύλων. Εάν η δύναμη κρούσης Kido Butai του 2021 είχε υπερηχητικούς πυραύλους και υποβρύχια ρομπότ, οι άμυνές μας στο Περλ Χάρμπορ θα είχαν επίγειους αντιαεροπορικούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους και πολεμικά αεροσκάφη υψηλής απόδοσης.

Αλλά ο περιορισμός αυτής της εικασίας στην τεχνολογία είναι να χαθεί το νόημα. Το Περλ Χάρμπορ δεν ήταν μια αποτυχία των όπλων, αλλά της φαντασίας. Οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι υπήρχε πιθανότητα αιφνιδιαστικής ιαπωνικής επίθεσης, αλλά για λόγους εθνικής και φυλετικής υπερηφάνειας, δεν μπορούσαν πραγματικά να διανοηθούν ότι η Ιαπωνία θα τολμούσε να χτυπήσει ή, πως η Ιαπωνία ήταν ακόμη και ικανή να εκτελέσει με επιτυχία μια τόσο τολμηρή επιχείρηση.

Κανένας προηγμένος πύραυλος ή ραντάρ δεν μπορεί να αντισταθμίσει αυτού του είδους τον εφησυχασμό και την υπερβολική εμπιστοσύνη. Το Περλ Χάρμπορ ως στρατιωτική επιχείρηση δε θα μπορούσε να συμβεί σήμερα. Το Περλ Χάρμπορ ως σύμβολο του απροσδόκητου θα είναι πάντα μαζί μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail