Γιατί μια στενή εταιρική σχέση Κίνας-Ρωσίας είναι καλή για την παγκόσμια σταθερότητα

Freepen.gr -
Αντιμετωπίζοντας ένα χείμαρρο παγκόσμιων προκλήσεων, όπως μια πανδημία επικών διαστάσεων και ο αναζωπυρώνοντας προστατευτισμός και ηγεμονισμός, η Κίνα και η Ρωσία, δύο από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, πιάνουν ακόμη πιο σφιχτά τα χέρια για να ενισχύσουν την στρατηγική τους συνεργασία και από κοινού βοηθούν να αγκιστρωθεί ένας χαοτικός κόσμος σε αυτήν την ταραχώδης εποχή, γράφει το πρακτορείο Xinhua.

Καθώς ο κόσμος υφίσταται βαθιές αλλαγές που σπάνια παρατηρούνται εδώ και έναν αιώνα, απαιτείται μια ώριμη, σταθερή και ανεξάρτητη σχέση Κίνας-Ρωσίας που έχει αναδυθεί από κάθε είδους δοκιμασίες με νέο σθένος και κερδίζεται σκληρά. Η στρατηγική καθοδήγηση από τους αρχηγούς κρατών των δύο χωρών έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην εμβάθυνση υψηλού επιπέδου πολιτικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης και μακροχρόνιας φιλίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Από το 2013, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν συναντηθεί 37 φορές σε διάφορες περιστάσεις. Στην τελευταία τους συνάντηση την Τετάρτη, τη δεύτερη εικονική τους συνάντηση φέτος, οι δύο ηγέτες χαιρέτησαν το «μοντέλο» σχέσεων Κίνας-Ρωσίας και εργάζονται για ισχυρότερες σχέσεις το επόμενο έτος.

Υπό την αιγίδα των δύο προέδρων, η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση συντονισμού Κίνας-Ρωσίας για μια νέα εποχή έχει ήδη καθιερωθεί ως σημαντικό διπλωματικό και στρατηγικό πλεονέκτημα που μοιράζονται οι δύο πλευρές. Έχει επίσης φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά καθώς παλεύουν με κάθε είδους εξωτερικές προκλήσεις, γράφει το κινεζικό πρακτορείο.

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Φιλικής Συνεργασίας Κίνας-Ρωσίας. Στην πρώτη τους συνάντηση μέσω βίντεο νωρίτερα φέτος, ο Σι και ο Πούτιν εξέδωσαν κοινή δήλωση, παρατείνοντας επίσημα τη συνθήκη.

Με το σύμφωνο, Κίνα και Ρωσία κατά τη διάρκεια των ετών σεβάστηκαν η μία τις αναπτυξιακές πορείες της άλλης και υποστήριξαν σταθερά η μία την άλλη σε θέματα που αφορούν τα βασικά τους συμφέροντα.

Σήμερα, με τους διμερείς δεσμούς να ενισχύονται ακόμη περισσότερο, η σχέση Κίνας-Ρωσίας βασίζεται στο υψηλότερο επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, συντονισμού και στρατηγικής αξίας, η οποία έχει θέσει μια σταθερή πολιτική βάση για μια γόνιμη διμερή συνεργασία.

Παρά την ακόμα μαινόμενη πανδημία, η σφαιρική πρακτική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας συνέχισε να ανθίζει. Το διμερές εμπόριο τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021 ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για πρώτη φορά και ο όγκος όλο το χρόνο αναμένεται να σημειώσει νέο ρεκόρ.

Το Μάρτιο, η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την από κοινού ίδρυση ενός διεθνούς επιστημονικού ερευνητικού σταθμού στη Σελήνη. Και κατά τη διάρκεια του Έτους Επιστημονικής και Τεχνολογικής Καινοτομίας Κίνας-Ρωσίας, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα, οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.000 εκδηλώσεις για την προώθηση της επιστημονικής καινοτομίας και συνεργασίας.

Τα μεγάλα έργα έπαιξαν επίσης βασικό ρόλο στην ενεργοποίηση της συνολικής συνεργασίας των δύο χωρών. Το Μάιο ξεκίνησαν να κατασκευάζονται οι μονάδες Νο. 7 και Νο. 8 του πυρηνικού σταθμού Tianwan και οι μονάδες Νο. 3 και Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού Xudapu. Είναι το μεγαλύτερο κοινό έργο Κίνας-Ρωσίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας μέχρι στιγμής.

Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με έκπληξη πώς ορισμένες χώρες έχουν υποτροπιάσει σε μια ψυχροπολεμική νοοτροπία και προσπάθησαν να χωρίσουν τον κόσμο σε εχθρικά στρατόπεδα ενώ υπαγορεύουν τους παγκόσμιους κανόνες του δρόμου.

Για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, δικαιοσύνης και ισοτιμίας, η Κίνα και η Ρωσία έχουν γίνει βασικές σταθεροποιητικές δυνάμεις για τον κόσμο, τηρώντας την αρχή της μη συμμαχίας, της μη αντιπαράθεσης και της μη στόχευσης οποιουδήποτε τρίτου μέρους.

Αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών με το πρόσχημα της «δημοκρατίας» και των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και αντιστέκονται σε μονομερείς καταναγκαστικές κυρώσεις. Πάρτε για παράδειγμα την εκστρατεία δυσφήμισης κατά των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022 από ορισμένες δυτικές χώρες. Η ρωσική πλευρά έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της κατά της πολιτικοποίησης του αθλητισμού. Ο Πρόεδρος Πούτιν πρόκειται να παραστεί στην έναρξη των αγώνων σε ένδειξη συμπαράστασης.

Οι δύο χώρες είναι επίσης ισχυροί υποστηρικτές της αληθινής πολυμερούς προσέγγισης. Και οι δύο έχουν δεσμευτεί να προστατεύσουν το διεθνές σύστημα με πυρήνα τα Ηνωμένα Έθνη και μια διεθνή τάξη βασισμένη στο διεθνές δίκαιο. Έχουν επίσης δεσμευτεί να εμβαθύνουν τον συντονισμό σε ζητήματα που είναι «καυτά» μέσα σε πολυμερή πλαίσια όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και ο μηχανισμός BRICS.

Αξιωματούχοι και ειδικοί χαιρέτησαν την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας ως την καλύτερη στην ιστορία, χωρίς όριο στη διμερή στρατηγική συνεργασία.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η Κίνα και η Ρωσία, με την σταθερή δέσμευσή τους στην ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση συντονισμού για μια νέα εποχή, οι καλύτερες μέρες των διμερών δεσμών δεν έχουν ακόμη έρθει. Αυτός ο εξαιρετικά ταραγμένος κόσμος θα ωφεληθεί, καταλήγει το δημοσίευμα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail