Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι γνωρίζει την πραγματική αποστολή του ΝΑΤΟ

Reuters / Αlessandrο Βianchi
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας μοιράστηκε ορισμένα αυστηρά λόγια εν μέσω νέας διαμάχης μεταξύ της Μόσχας και του στρατιωτικού μπλοκ

Από τη Layla Guest - RT.com/ / Παρουσίαση Freepen.gr

Στόχος του ΝΑΤΟ είναι να καλύψει ένα κενό που έχει απομείνει από την πτώση της ΕΣΣΔ, ισχυρίστηκε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Μόσχας, χτυπώντας το στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ καθώς η Ρωσία επιδιώκει να λάβει εγγυήσεις πως δε θα προχωρήσει πιο κοντά στα σύνορά της.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης τη Δευτέρα, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι «το ΝΑΤΟ είναι πλέον ένα καθαρά γεωπολιτικό έργο για την ανάπτυξη του εδάφους που έμεινε εγκαταλελειμμένο μετά την εξαφάνιση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό κάνουν».

«Αλλά με το γεγονός ότι τώρα έχουν ήδη φτάσει, όπως είπε ο [Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν, στο κατώφλι μας, φυσικά, δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι», είπε ο βετεράνος αξιωματούχος.

Ο Λαβρόφ συνέχισε κατηγορώντας τη Δύση ότι θέλει να υποδαυλίσει μια σύγκρουση στην Ουκρανία και έριξε την ευθύνη στη Μόσχα για οποιαδήποτε επακόλουθη πρόκληση. «Δεν αποκλείω να υπάρχει αυτή η επιθυμία να τροφοδοτηθεί το μιλιταριστικό αίσθημα, να διεξαχθεί ένας μικρός πόλεμος, να μας κατηγορήσει και στη συνέχεια να επιβληθεί ένας γύρος κυρώσεων για να καταστείλει την ανταγωνιστική μας ικανότητα», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον και οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ «αντλούν όπλα, καυχώνται ότι από το 2014 έχουν προμηθεύσει [την Ουκρανία] με πυρομαχικά, όπλα και συστήματα κρούσης αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Ο διπλωμάτης είπε πως η Ρωσία θα επιμείνει σταθερά στο απαραβίαστο των Συμφωνιών του Μινσκ, αλλά τόνισε πως εάν ένα άλλο μέρος παραβεί τις συμφωνίες που αποσκοπούν στην εδραίωση της ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Το Πρωτόκολλο του Μινσκ είναι ένα πακέτο κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε το 2014 σε μια προσπάθεια να τεθεί ένα τέλος στον πόλεμο στο Ντονμπάς. Η σύγκρουση ξέσπασε μετά τα γεγονότα του Μαϊντάν, όταν βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους ανέτρεψαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Κιέβου. Αυτό οδήγησε τελικά στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας των δύο αυτοαποκαλούμενων Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ. Ούτε η Μόσχα, η Ουκρανία, ούτε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος του ΟΗΕ, αναγνωρίζουν την κυριαρχία τους.

Οι δηλώσεις του Λαβρόφ έρχονται εν μέσω αναζωπυρωμένων εντάσεων μεταξύ του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Μόσχας τις τελευταίες εβδομάδες. Την Κυριακή, ο Γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η επέκταση του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας είναι ζήτημα «ζωής ή θανάτου» καθώς αξιωματούχοι προσπαθούν να λάβουν εγγυήσεις που θα αποκλείουν τη διεύρυνση του οργανισμού προς τα ανατολικά.

Η Μόσχα εξέδωσε δύο ξεχωριστά έγγραφα προς το στρατιωτικό μπλοκ και τις ΗΠΑ, ζητώντας να μην πραγματοποιηθούν οι μακροχρόνιες φιλοδοξίες του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καλώντας τα σημερινά μέλη να σταματήσουν τη στρατιωτική δραστηριότητα στο έδαφος της Ουκρανίας, καθώς και στην Ανατολική Ευρώπη, το Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία.

Ο Πούτιν είχε προηγουμένως επιμείνει ότι στον τελευταίο Σοβιετικό Γενικό Γραμματέα, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τους δυτικούς ηγέτες ότι το ΝΑΤΟ δε θα επεκταθεί στον χώρο που απέμεινε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Μια δόση εγγράφων αποχαρακτηρίστηκε το 2017 και στη συνέχεια θεωρήθηκε ευρέως πως έδειχνε ότι Αμερικανοί, Βρετανοί και Γερμανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν προφορικά το Κρεμλίνο τη δεκαετία του 1990 πως το ΝΑΤΟ δεν θα πιέσει σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, προτού στη συνέχεια δεχθεί μέλη όπως η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία.

Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ήταν μια συλλογική αμυντική συνθήκη που θεσπίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση και πολλά άλλα δορυφορικά κράτη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Έπαψε να υπάρχει το 1991 πριν την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το ίδιο έτος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail