Οι Σέρβοι της Βοσνίας καλούν σε βοήθεια τον Πούτιν και τον Τζινπίνγκ εν όψει...απόσχισης;

Freepen.gr - «Αύριο [σσ χθες, 30 Νοεμβρίου] θα πάω στη Μόσχα, σκοπεύω να συζητήσω με τον [Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν τα βήματα που πρόκειται να κάνουμε», δήλωσε ο Ντόντικ σύμφωνα με το TASS.

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία και η Κίνα θα βοηθήσουν εάν η Δύση επιβάλει κυρώσεις στη δημοκρατία. Σε συνέντευξή του στον Guardian, αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντησή του με τον Πούτιν και σημείωσε πως τα σχέδιά του για την κυριαρχία της δημοκρατίας, «που πυροδότησε διαδηλώσεις στο Λονδίνο, την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες», θα εφαρμοστούν.

"Όταν πηγαίνω στον Πούτιν, δεν υπάρχουν αιτήματα. Λέει απλώς: "Πώς μπορώ να βοηθήσω;" Ό,τι κι αν έχω συζητήσει μαζί του, δεν έχω εξαπατηθεί ποτέ", είπε ο Σέρβος ηγέτης στη Βοσνία.

Συνάντησε παρόμοια στάση στην Κίνα κατά την επικοινωνία του με τον Σι Τζινπίνγκ, πρόσθεσε ο Ντόντικ.

Η Δημοκρατία Σέρπσκα θέλει να είναι κυρίαρχη χώρα

Υπό την ηγεσία του Μίλοραντ Ντόντικ, το σερβικό τμήμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Β-Ε) αποσύρθηκε πρόσφατα από πολλά ομοσπονδιακά ιδρύματα της κρατικής ένωσης, το οποίο, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία εστάλη στον ΟΗΕ από τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο, Κρίστιαν Σμιντ , αποτελούσε σοβαρή απειλή για την Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον του 1995. Όπως η Μόσχα, η Μπάνια Λούκα (η Μπάνια Λούκα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η μεγαλύτερη πόλη της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Η Μπάνια Λούκα είναι επίσης de facto πρωτεύουσα αυτής της οντότητας) δεν αναγνωρίζει τον διορισμό του Σμιντ από το Συμβούλιο Εφαρμογής της Ειρήνης και απαιτεί την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον το 1995 επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με αυτήν, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελείται από δύο οντότητες — τη Δημοκρατία Σέρπσκα και την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η οποία αποτελείται κυρίως από Κροάτες και Βόσνιους Μουσουλμάνους (Βόσνιους). Η χώρα διοικείται από το προεδρείο τριών αρχηγών οντοτήτων και εποπτεύεται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο του ΟΗΕ. Ο Ντόντικ επικρίνει τη συμφωνία υποστηρίζοντας πως ξένοι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας χωρίς άδεια.

Το 2017, απαγορεύτηκε στον Ντόντικ να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι λογαριασμοί του (εάν υπήρχαν) δεσμεύτηκαν αφού διοργάνωσε δημοψήφισμα για τον εορτασμό της Ημέρας της Δημοκρατίας Σέρπσκα - την ημερομηνία το 1992 όταν οι Σερβοβόσνιοι ανακήρυξαν το κράτος τους στη Βοσνία.

Πρόσφατα είπε στον Γκάμπριελ Εσκομπάρ, τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ότι δε θα μπορούσε παρά να νοιάζεται λιγότερο για την απειλή περαιτέρω δράσης. Σύμφωνα με τον Ντόντικ, ούτε οι προτάσεις της Γερμανίας για οικονομικές κυρώσεις επρόκειτο να τον σταματήσουν.

«Φυσικά, δεν είμαι αδιάφορος, αλλά δεν εκλέχτηκα ως δειλός», είπε, μιλώντας στη Μπάνια Λούκα.

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων αναγνωρίζει τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995, όταν οι Σερβοβόσνιοι σκότωσαν περίπου 8.000 Βόσνιους, ο αριθμός των Σέρβων που σκοτώθηκαν από τους Βόσνιους ήταν τουλάχιστον ίδιος, ισχυρίζεται ο Ντόντικ.


Πριν από λίγο καιρό, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Valentin Inzko, ο οποίος παραιτήθηκε από το γραφείο του το περασμένο καλοκαίρι, χρησιμοποίησε τις εξουσίες του για να θέσει εκτός νόμου την άρνηση της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα. Στη συνέχεια, ο Ντόντικ απέσυρε εκπροσώπους της Δημοκρατίας Σέρπσκα από τα κεντρικά γραφεία και πρότεινε να σχηματίσει δικό του στρατό τον Οκτώβριο.

Νατοϊκά στρατεύματα ή ρωσικά στρατεύματα στη Δημοκρατία Σέρπσκα;

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και πρώην ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, Ουίλιαμ Χέιγκ, σε άρθρο για την Time στις 16 Νοεμβρίου, είπε πως ο Ντόντικ υπονόμευε το κράτος της Β-Ε για χρόνια ενώ απολάμβανε την υποστήριξη από τη Ρωσία και τη Σερβία, ενώ η Μόσχα το χρησιμοποιεί αυτό ώστε να εμποδίσει την ευρωατλαντική ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με τον Χέιγκ, ο Ντόντικ οδεύει προς την απόσχιση. Ως εκ τούτου, σημείωσε ο Βρετανός διπλωμάτης, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να στείλει τα στρατεύματά του στη Β-Ε.

Ας δούμε πώς μπορεί ο Πούτιν να βοηθήσει τη Δημοκρατία Σέρπσκα. Η Ρωσία είχε ένα αερομεταφερόμενο τάγμα στη Βοσνία ως μέρος του διεθνούς ειρηνευτικού σώματος (πόλη Ugljevik), το οποίο αναπτύχθηκε στην Πρίστινα στις 11-12 Ιουνίου 1999, κάτι που τελικά κατέστησε δυνατή την ανάπτυξη ρωσικού ειρηνευτικού σώματος στο Κοσσυφοπέδιο. 

* πληροφορίες pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail