Καταρρέει η λίρα, εκτινάχθηκαν οι αγορές κατοικιών στην Τουρκία από αλλοδαπούς

Freepen.gr - Οι πωλήσεις κατοικιών σε αλλοδαπούς στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 48,4% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Artı Gerçek, επικαλούμενος ανακοίνωση της στατιστικής αρχής της χώρας την Τρίτη.

Η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TurkStat) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι 7.363 σπίτια πωλήθηκαν σε ξένους υπηκόους τον Νοέμβριο, με την αύξηση να αποδίδεται στην πρόσφατη αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας.

Η Κωνσταντινούπολη, η Αττάλεια και η Άγκυρα ήταν δημοφιλείς πόλεις για ξένους αγοραστές, με τον υψηλότερο αριθμό ξένων πωλήσεων να αφορούν Ιρανούς, Ιρακινούς και Ρώσους.

Στην Τουρκία πουλήθηκαν συνολικά 178.814 σπίτια τον περασμένο μήνα, αυξημένα κατά 59% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020, χάρη στις μειώσεις των επιτοκίων και παρά τον αυξημένο δείκτη κόστους κατασκευής.

Υπό την πίεση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μειώσει το κόστος δανεισμού για να τονώσει την ανάπτυξη, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο στο 15%.

Η τουρκική λίρα κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα και συνέχισε να χάνει την αξία της έναντι του δολαρίου μετά από μια σειρά μειώσεων επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Κατά τη διάρκεια του μήνα η Κωνσταντινούπολη είχε τον υψηλότερο αριθμό πωλήσεων κατοικιών, με 31.706 κατοικίες που πωλήθηκαν να αποτελούν το 17,7 τοις εκατό του συνόλου.

Ακολούθησαν η Άγκυρα με 17.117 πωλήσεις (9,6%) και η Σμύρνη με 11.116 πωλήσεις (6,2%).

Οι πωλήσεις που χρηματοδοτήθηκαν από στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 61% σε 39.366 σπίτια το Νοέμβριο, σύμφωνα με την TurkStat, αποτελώντας το 22% των συνολικών πωλήσεων και σχεδόν διπλασιάζοντας το προηγούμενο επίπεδο ρεκόρ τον Σεπτέμβριο.

Τα σπίτια που αγοράστηκαν με στεγαστικά δάνεια την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 55,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στις 249.270.

* πληροφορίες turkishminute

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail