Όταν ο Μητσοτάκης τρέμει τις εκλογές: ο πανικός που θέλει να δει στα μάτια του Τσίπρα είναι εμφανής στα δικά του

H εικόνα του Μητσοτάκη να ωρύεται στη Βουλή καθώς ο Τσίπρας ζητάει την παραίτησή του συμπληρώθηκε από την απρέπεια του Γεραπετρίτη να λέει πως «είναι καιρός, κύριε πρόεδρε να αποχωρήσετε» στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από: anoixtoparathyro.gr - Του Νίκου Λακόπουλου

«Θα ήταν μεγάλος πειρασμός να προκήρυττα σήμερα εκλογές για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας» είπε σε έναν ψύχραιμο Αλέξη Τσίπρα βάζοντας στην κουβέντα μια λέξη που μάλλον αφορά τον ίδιο.

Στις εκλογές που θα ΄γίνουν το αργότερο σε δεκαοχτώ μήνες το κόμμα του Μητσοτάκη όχι μόνο δεν θάχει αυτοδυναμία για να κάνει κυβ΄έρνηση, αλλά είναι πολύ πιθανό να είναι δεύτερο κόμμα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 33-34% -ένα χρόνο από τότε που η ΝΔ συγκέντρωνε 38,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20% σε μια δημοσκόπηση για την οποία ο δημιουργός της σχολίαζε πως «βλέπουμε πρωτοφανή πράγματα. Η κυβέρνηση απολαμβάνει εκλογικά ποσοστά, μεγαλύτερα από αυτά που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές».

Η πτώση της Νέας Δημοκρατίας

Μια δημοσκόπηση της Prorata που παρουσιάζει η Αυγή δείχνει στις οκτώ μονάδες τη διαφορά των ΄δύο κομμάτων με τη ΝΔ στο 33% και τον ΣΥΡΙΖΑ 25% -δηλαδή πολύ εύκολα αντιστρέψιμο -με το ΚΙΝΑΛ στο 11%.

Ένα χρόνο η Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ έβλεπε το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει ποσοστό 40%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 24%. Η πτώση της Νέας Δημοκρατίας είναι εντυπωσιακή -χωρίς ωστόσο να την καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ: το 66% είναι απογοητευμένο από την κυβέρνηση, αλλά το 80% από την… αντιπολίτευση.

Ώσπου εμφανίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης – τον οποίο ΄έσπευσε να συγχαρεί το βράδυ της εκλογής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μόνη δυνατότητα που έχει η Νέα Δημοκρατία να βρεθεί ξανά σε κυβέρνηση είναι να συγκυβερνήσει με το ανερχόμενο δημοσκοπικά Κινάλ- ΠΑΣΟΚ.

«Η νέα – μη ευνοϊκή για την κυβέρνηση – ατζέντα που διαμορφώνεται, καθώς και το παράθυρο ευκαιρίας για μετακινήσεις ψηφοφόρων που σχετίζεται με την διαφαινόμενη αναγέννηση του Κινήματος Αλλαγής αποτελούν συνδυαστικά μια εξαιρετικά αρνητική συνθήκη για την εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας το επόμενο διάστημα» σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής της Prorata, Άγγελος Σεριάτος 

Το Κινάλ-ΠΑΣΟΚ διεκδικεί -όπως διαπιστώνει- σήμερα με σημαντικές πιθανότητες την ψήφο έως και του 24% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019 και έως το 13% της αντίστοιχης εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιον ωφελεί η άνοδος του Κινάλ

Η άνοδος του Κινάλ που θα συμπίεζε τον ΣΥΡΙΖΑ όπως εικαζόταν εξελίσσεται δηλαδή σε εφιάλτη για την Νέα Δημοκρατία που θα πρέπει να συμβιβαστεί με πολύ χαμηλότερα ποσοστά από ΄ό,τι δείχνουν οι σημερινές δημοσκοπήσεις.

Το ερώτημα είναι αν το κόμμα του Ανδρουλάκη -που μια δημοσκόπηση δείχνει στο 15%- αν θα διατηρήσει την ορμή του ή όχι: Οι μετρήσεις μετά την εκλογή της Φώφης το 2017 έδιναν στο ΚΙΝΑΛ έως και 14,5% και στις κάλπες η Χαριλάου Τρικούπη έλαβε 8,1%.

«Η εκτόξευση του Κινήματος Αλλαγής στις δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή Ανδρουλάκη δεν πρέπει να ξεγελάσουν το νέο –και ελπιδοφόρο- αρχηγό» γράφει ο Bασίλης Σκουρής στο Ieidiseis.gr. «Οι δημοσκοπήσεις, για παράδειγμα, αμέσως μετά την επανεκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έδιναν στο ΚΙΝΑΛ ακόμα και ψηλότερα ποσοστά».

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών ως μια νέα αρχή διαβάζει την εκλογή του το 39% των πολιτών, ενώ το 46% υποστηρίζει ότι με τον 42χρονο στο τιμόνι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι ένα κόμμα περισσότερο ή το ίδιο συμπαθητικό από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ό,τι δε αφορά το ενδεχόμενο ψήφου στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. στις επόμενες βουλευτικές εκλογές εξαιτίας της αλλαγής στην ηγεσία του, το 20% δηλώνει ότι αυξάνει τις πιθανότητες και το 63% ούτε μειώνει ούτε αυξάνει, αφού οι εν λόγω συμμετέχοντες δεν θα το ψήφιζαν έτσι κι αλλιώς.

Αν έδειξε κάτι η μαζική συμμετοχή στις εκλογές του Κινάλ που πλέον θα είναι ΠΑΣΟΚ είναι πως υπάρχουν ψηφοφόροι που ταλαντεύονται ανάμεσα σε δύο κόμματα και μια πιθανή άνοδός του θα σημαίνει απώλειες και για τα δύο κόμματα.

Για να σχηματισθεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ πάντως τα δύο κόμματα θα πρέπει να συγκεντρώσουν και τα δύο ένα ποσοστό 47% -ακόμα και αν έλθει δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πανικός του Μητσοτάκη συνίσταται στο ότι αυτό -καθώς η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε πτώση- δεν είναι αδύνατο. Ιδιαίτερα αν ο «αντι-Τσίπρας» που περίμεναν πολλοί αποδειχθεί ένας αντι-Μητσοτάκης.

Αυτό απαιτεί τουλάχιστον η πλειοψηφία όσων πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογές για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ -που σημαίνει πως αν δεν συμβεί ο Ανδρουλάκης θα πρέπει να συμβιβαστεί με ποσοστά 4-5% ή και λιγότερα αν τολμήσει να συνεργασθεί με τον Μητσοτάκη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail