Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο - Μόσχα

NATO tanks fire during the night shooting demonstration at Iron Spear 2021 military exercise in Adazi training grounds, Latvia on October 20, 2021. - Reuters / Ιnts Κalnins
Η στάση του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τροφοδότησε τους φόβους της Ρωσίας για σύγκρουση

Freepen.gr - Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για στρατιωτικούς ακόλουθους και άλλους ξένους διπλωμάτες, στη Μόσχα, τη Δευτέρα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι ετοιμάζεται για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία, μεταδίδει το RT.

«Η στρατιωτική ανάπτυξη του μπλοκ έχει αναπροσανατολιστεί πλήρως για να προετοιμαστεί για μια μεγάλης κλίμακας, υψηλής έντασης ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία», δήλωσε ο Φόμιν.

Η προετοιμασία έρχεται με την επέκταση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του μπλοκ και αντικατοπτρίζεται επίσης στα έγγραφα του προγράμματος του ΝΑΤΟ όπου η Μόσχα έχει χαρακτηριστεί κατηγορηματικά «ως η κύρια πηγή απειλών για την ασφάλεια του συνασπισμού», σημείωσε ο Φόμιν. Την ίδια στιγμή, παλαιότερα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης της Ρώμης του 2002, που αποδεικνύουν πως η Ρωσία και το ΝΑΤΟ δε θεωρούν η μία την άλλη ως αντίπαλο, παραμένουν σε ισχύ, πρόσθεσε.

Οι επίμονα ψυχρές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν χειροτερέψει ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες. Τον Οκτώβριο, η Μόσχα δήλωσε ότι θα αναστείλει όλους τους άμεσους δεσμούς με το ΝΑΤΟ, κλείνοντας τα γραφεία του στη Μόσχα ως απάντηση στην απέλαση οκτώ Ρώσων διπλωματών από την έδρα της στις Βρυξέλλες. Εκείνη την εποχή, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως τα διμερή κανάλια χρησιμοποιήθηκαν από το μπλοκ για «να θεριεύουν την προπαγάνδα και να ασκούν πίεση στη Ρωσία» αντί για ουσιαστικό διάλογο.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διατύπωσε την ιδέα μιας συνολικής, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για την ασφάλεια με τη Δύση. Η πρόταση έχει ήδη υλοποιηθεί σε δύο προσχέδια εγγράφων, ένα για τις ΗΠΑ και ένα ξεχωριστό για το ΝΑΤΟ συνολικά. Η προτεινόμενη συμφωνία προβλέπει τη διακοπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και περιέχει εγγυήσεις για τη μη ανάπτυξη ορισμένων οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη.

Το προσχέδιο της συμφωνίας σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει τόσο τη Ρωσία όσο και το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Φόμιν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το μπλοκ θα ετοιμαστεί να συζητήσει εποικοδομητικά τις προτάσεις ασφαλείας αρκετά σύντομα.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία έχει αναπτυχθεί προς το συμφέρον τόσο της Ρωσίας όσο και της Ευρώπης συνολικά. Ανυπομονούμε για μια σοβαρή, εποικοδομητική συνομιλία» , είπε στους διπλωμάτες. «Περιμένουμε από τη συμμαχία να αντιδράσει ουσιαστικά στις προτάσεις μας και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις σε κάθε βολική στιγμή».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail