Θυελλώδης χειμώνας από όλες τις πλευρές έρχεται στη Συρία

Ο χειμώνας ήρθε στη Συρία με έναν τυφώνα και ένα νέο κύμα εχθροπραξιών. Την 1η Δεκεμβρίου, καταιγίδα έπληξε προσφυγικούς καταυλισμούς στα βόρεια της χώρας. Ο τυφώνας προκάλεσε ζημιές και κατέστρεψε μεγάλο αριθμό οικισμών στην Ιντλίμπ και στα βόρεια του Χαλεπίου.

southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο τυφώνας δεν είναι ο μόνος λόγος που προκαλεί πονοκέφαλο για τους Σύρους μαχητές στο Greater Idlib, όπου επίσης μια στρατιωτική καταιγίδα είναι πολύ δυνατή. Αρκετές πρόσφατες αναφορές έκαναν λόγο για μια σχεδόν επίγεια επιχείρηση από τον Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA) και τους συμμάχους του για την ενίσχυση της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

Στις 30 Νοεμβρίου, τρεις εξτρεμιστές σκοτώθηκαν όταν ο SAA βομβάρδισε μια θέση που επάνδρωναν στις πεδιάδες al-Ghab στο δυτικό τμήμα της ευρύτερης περιοχής του Idlib. Ο στρατός φέρεται να χρησιμοποίησε το ρωσικής κατασκευής 2K25 Krasnopol καθοδηγούμενο με λέιζερ γύρο πυροβολικού 155 mm.

Οι σκοτωμένοι μαχητές ήταν Σύροι μέλη του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκιστάν (TIP) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Πολέμησαν στη μονάδα Ansar [Υποστηρικτές] της τρομοκρατικής ομάδας που είναι αφιερωμένη μόνο στους Σύριους. 

Ο βομβαρδισμός του SAA ήταν πιθανώς μια απάντηση στις παραβιάσεις της εκεχειρίας που οδήγησαν σε θύματα στις τάξεις της Συρίας. Τις τελευταίες ημέρες, δύο στρατιώτες φέρεται να σκοτώθηκαν στις πεδιάδες al-Ghab από πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Εν τω μεταξύ, ο SAA, με την υποστήριξη των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (VKS), συνεχίζει να πολεμά τους τρομοκράτες στις κεντρικές περιοχές της Συρίας και ο τελευταίος μήνας ήταν αρκετά απασχολημένος για τους συμμάχους.

Το Νοέμβριο, οι VKS πραγματοποίησαν περισσότερες από 610 αεροπορικές επιδρομές σε πυρήνες του ISIS και τα κρησφύγετα τους στην κεντρική περιοχή της Συρίας, ενώ ο συριακός στρατός διεξήγαγε αρκετές επιχειρήσεις χτενίσματος σε διάφορα μέρη της περιοχής.

Το πιο πρόσφατο, ένα νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών στόχευσε κρησφύγετα πυρήνων του ISIS που βρίσκονται κοντά στον στρατηγικό αυτοκινητόδρομο Ithriyah-Khanasir, που συνδέει τη Χάμα με το Χαλέπι.

Ενώ ο SAA και οι ρωσικές δυνάμεις κάνουν τη δουλειά τους, τα μέλη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι απασχολημένα με την αποκάλυψη των δραστηριοτήτων τους στη Συρία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της 25ης Οκτωβρίου στη βορειοανατολική Συρία. Το τηλεχειριζόμενο [MQ-9] Reaper, οπλισμένο με πυραύλους Hellfire, φέρεται να σκότωσε τον Sabahi Ibrahim al-Muslih, γνωστό και ως "Abu Hamzah al-Shheell", συμπρόεδρο του Συμβουλίου Shura του ISIS.

Οι ΗΠΑ επίσης δεν έμειναν στην άκρη. Ωστόσο, δεν είχαν καμία επιτυχή επέμβαση για αποκάλυψη. Έτσι, η Ουάσιγκτον ξεκίνησε έρευνα για τη δολοφονία δεκάδων αμάχων.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν διέταξε έρευνα για αεροπορική επιδρομή στη Συρία το 2019. Σύμφωνα με τους New York Times, ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-15, κατόπιν εντολής της Task Force 9, έριξε μια βόμβα σε πλήθος αμάχων που συγκεντρώνονταν στο ένα χωράφι κοντά στον οικισμό El-Baguz στις 18 Μαρτίου 2019. Η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ υποβάθμισε το χτύπημα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες σκότωσε περίπου 80 άτομα.

Παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των ντόπιων, ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός συνεχίζει την ενίσχυσή του στη βορειοανατολική Συρία. Τις τελευταίες ημέρες, δεκάδες φορτηγά φορτωμένα με προμήθειες και στρατιωτικό εξοπλισμό για τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό εισήλθαν στη χώρα από το Ιράκ.

Ενώ οι άμαχοι εμποδίζουν ορισμένα κονβόι των ΗΠΑ να περάσουν από τα χωριά τους, πετώντας πέτρες στα οχήματα, άλλες συνοδείες των ΗΠΑ υφίστανται πιο σοβαρές ζημιές. Την 1η Δεκεμβρίου, μια πομπή που μετέφερε υλικοτεχνικές προμήθειες σε βάσεις του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ δέχτηκε επίθεση με IED, όταν περνούσε κοντά στην πόλη al-Malikiyah στη βορειοανατολική ύπαιθρο της al-Hasakah. Από την έκρηξη φέρεται να κάηκαν δύο φορτηγά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail