Τι θα κάνει ο Τζο Μπάιντεν εάν όντως η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία;

(U.S. Air Force photo by Senior Airman Daniel Hernandez)
Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία: Τι θα έκανε ο Τζο Μπάιντεν αν ο Πούτιν έκανε το αδιανόητο; Ενώ οι εντάσεις με τη Ρωσία είναι στα ύψη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε μια εικονική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία.

19fortyfive.com - Stavros Atlamazoglou / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κλήση μεταξύ των δύο ηγετών ήρθε μετά από αρκετές εβδομάδες έντασης στην ανατολική Ευρώπη, όπου η Ρωσία έχει συγκεντρώσει σχεδόν 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, απειλώντας με εισβολή.

«Δεν αποδέχομαι τις κόκκινες γραμμές κανενός»

Οι δύο άνδρες μίλησαν μέσω ασφαλούς ροής βίντεο και συζήτησαν τα πρόσφατα γεγονότα γύρω από την Ουκρανία.

«Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, Τζούνιορ πραγματοποίησε μια ασφαλή βιντεοκλήση σήμερα με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας για να συζητήσει μια σειρά θεμάτων στην ατζέντα ΗΠΑ-Ρωσίας. Ο Μπάιντεν εξέφρασε τις βαθιές ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων συμμάχων μας για την κλιμάκωση των δυνάμεων της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα απαντήσουμε με ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης «, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Λευκός Οίκος θέλει να καταστήσει σαφές πως οποιαδήποτε μονομερής επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Μόσχας θα είχε ως αποτέλεσμα υψηλό τίμημα. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ποιο μπορεί να είναι αυτό το τίμημα και σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να υπερασπιστούν την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας. Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι σχεδόν δεδομένες εάν η Μόσχα εισβάλει, αλλά η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι πιθανότατα εκτός κάδρου.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος μπορεί ακόμα να παρέχει πολύτιμες στρατηγικές και τακτικές πληροφορίες στο Κίεβο, όπως φαίνεται να έχει ήδη κάνει. Πρόσφατες αναφορές σημειώνουν ότι η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμά πως η Μόσχα μπορεί να έχει έως και 200.000 στρατιώτες έτοιμους να εισβάλουν στις αρχές του επόμενου έτους.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας καλώντας για αποκλιμάκωση και επιστροφή στη διπλωματία. Οι δύο πρόεδροι ανέθεσαν στις ομάδες τους να συνεχίσουν και οι ΗΠΑ θα το κάνουν σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους. Οι πρόεδροι συζήτησαν επίσης τον διάλογο ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Στρατηγική Σταθερότητα, έναν ξεχωριστό διάλογο για τα ransomware, καθώς και την κοινή εργασία σε περιφερειακά ζητήματα όπως το Ιράν», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Από τη ρωσική πλευρά του επιχειρήματος, η Μόσχα βλέπει την Ουκρανία ως αναπόσπαστο μέρος της Ρωσίας. Αν και οι δύο χώρες μοιράζονται πολλά εθνοτικά και πολιτιστικά πρότυπα, είναι ξεχωριστά έθνη και οι πολίτες τους φαίνεται να το  πιστεύουν επίσης. Όμως, στα μάτια του Κρεμλίνου, η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι μέρος της Ρωσίας, όπως ήταν κατά την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Και όταν το Κίεβο άρχισε να κινείται προς τη Δύση, ειδικά μετά τις διαδηλώσεις του Euromaidan το 2014, η Μόσχα ανησύχησε, εισβάλλοντας και προσαρτώντας την Κριμαία.

Το Κρεμλίνο το έχει δηλώσει -και οι στρατιωτικές του κινήσεις στην περιοχή το υποστηρίζουν- πως η περαιτέρω εκδυτικοποίηση της Ουκρανίας, όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μια κόκκινη γραμμή που θα πυροδοτήσει μια ρωσική απάντηση.

Οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι

Μετά την κλήση με τον Ρώσο ηγέτη, ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε με ευρωπαίους συμμάχους, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ να πιέσουν για σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες για την κλήση του με τον Πρόεδρο Πούτιν, στην οποία συζήτησε τις σοβαρές συνέπειες της ρωσικής στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία και την ανάγκη αποκλιμάκωσης και επιστροφής στη διπλωματία. Οι ηγέτες υπογράμμισαν την υποστήριξή τους για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και την ανάγκη η Ρωσία να μειώσει τις εντάσεις και να εμπλακεί στη διπλωματία. Συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα παραμείνουν σε στενή επαφή, μεταξύ άλλων σε διαβούλευση με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους εταίρους της ΕΕ, για μια συντονισμένη και συνολική προσέγγιση», ανέφερε ένα πρόσθετο δελτίο τύπου του Λευκού Οίκου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail