Το Πεκίνο εξασφαλίζει υποστήριξη από τη Νοτιοανατολική Ασία για την αντιμετώπιση εξωτερικών απειλών

Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi πραγματοποίησε συναντήσεις με αρκετούς από τους ομολόγους του της Νοτιοανατολικής Ασίας για να συζητήσουν την ενίσχυση της συνεργασίας και την από κοινού διαφύλαξη της ασφάλειας στην περιοχή. Οι συνομιλίες έλαβαν χώρα λίγο μετά το ορόσημο της Συνόδου Κορυφής Κίνας-ASEAN (Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) που πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου. Οι συμμετέχοντες της συνόδου κορυφής έθεσαν επίσημα τη σχέση σε μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση. Διπλωματικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα μεταξύ 2-5 Δεκεμβρίου δείχνουν ότι η εταιρική σχέση θα βοηθήσει τις χώρες αυτές να ανταποκριθούν από κοινού στις κοινές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών απειλών.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - Παρουσίαση Freepen.gr *

Η επιβολή μιας δυτικού τύπου δημοκρατίας συζητήθηκε στις Σινο-Ινδονησιακές συνομιλίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η δημοκρατία πρέπει να ανταποκρίνεται στα εθνοτικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά κάθε συγκεκριμένης χώρας και θα πρέπει να αξιολογείται από την ικανοποίηση που έχει ένας λαός από αυτήν. Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα και η Ινδονησία διαβεβαίωσαν ότι θα αντισταθούν στις δυτικές καταγγελίες πως οι χώρες τους δε συμμορφώνονται με τη δική τους φιλελεύθερη ιδεολογία.

Για την Κίνα και την Καμπότζη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ του Wang Yi και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Καμπότζης και υπουργού Εξωτερικών Prak Sokhonn, επείγον καθήκον αποτελεί η από κοινού καταπολέμηση της πολιτικής του «εκφοβισμού» από εξωτερικές χώρες. Και οι δύο πλευρές υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να «στέκονται πλάι με ώμο» σε αυτό το θέμα. Ταυτόχρονα, ο Wang Yi διαβεβαίωσε την Καμπότζη ότι μπορεί να βασιστεί στην Κίνα καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν από κοινού να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της άλλης.

Στη συνάντησή του με τον Μαλαισιανό ομόλογό του Saifuddin Abdullah, ο Κινέζος υπουργός επέστησε την προσοχή σε μια άλλη κοινή πρόκληση. Τόνισε πως οι εξωτερικές χώρες υποκινούν αντιπαραθέσεις για ιδεολογικά ζητήματα, δημιουργούν διχόνοια και διχασμό, διαλύουν σχέσεις, στοχεύουν να ωθήσουν τον κόσμο στο περιθώριο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου και σύρουν τις περιφερειακές χώρες σε αντιπαράθεση. Ο Wang Yi ζήτησε επίσης αυξημένη επαγρύπνηση και κοινή αντίθεση σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Wang Yi κατέληξε επίσης σε συμφωνία με τους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής για τη συνέχιση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στην Κίνα για την οικοδόμηση μιας σχέσης συνεργασίας και αναγνώρισαν το εμβόλιο για τον COVID-19 ως παγκόσμιο αγαθό.

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Συντονιστή Υπουργό Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Επενδύσεων της Ινδονησίας και υπεύθυνο για τη συνεργασία με την Κίνα, Luhut Binsar Pandjaitan, ο Wang Yi υποσχέθηκε να βοηθήσει την Ινδονησία να καταστεί περιφερειακός κόμβος στην παραγωγή εμβολίων. Για το σκοπό αυτό, η Κίνα είναι πρόθυμη να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Ινδονησία στην έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων και θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε τεχνολογική συνεργασία με την Ινδονησία.

Είναι μέσω αυτού που η Κίνα θα έχει επιρροή και οφέλη από τη σχέση της με την Ινδονησία - τη μεγαλύτερη οικονομία και πληθυσμό της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η Ινδονησία τοποθετείται ως περιφερειακός ηγέτης στην ASEAN και στο εγγύς μέλλον θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη επιρροή σε παγκόσμια κλίμακα. Η σχέση της Κίνας με την Ινδονησία αυξάνεται και έχει φτάσει σε αρκετά υψηλό επίπεδο, αν και εντός της Ινδονησίας υπάρχουν διχαστικές απόψεις για τη συνεργασία με την Κίνα.

Από την πλευρά τους, ο Πρόεδρος Joko Widodo και ο Pandjaitan εξέφρασαν την άποψη ότι είναι σκόπιμο να προσκληθεί η Κίνα να συμμετάσχει σε διαφορετικά έργα στην Ινδονησία. Με αυτόν τον τρόπο, το Πεκίνο ενδιαφέρεται να διατηρήσει μια εποικοδομητική σχέση και φιλία με την Ινδονησία. Η Ινδονησία όχι μόνο απολαμβάνει τεράστια οικονομικά οφέλη από τις κινεζικές επενδύσεις, αλλά η Κίνα επωφελείται καθιστώντας εαυτήν κυρίαρχο επενδυτή σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία και σε μια χώρα άνω των 277 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Pandjaitan υποσχέθηκε ότι η Ινδονησία θα υποστηρίξει περαιτέρω μεγάλα έργα στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road. Υποσχέθηκε επίσης να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα σε τομείς όπως οι υποδομές, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η υγειονομική περίθαλψη και η πράσινη ανάπτυξη.

Επιπλέον, ο Wang Yi και ο Μαλαισιανός ομόλογός του πραγματοποίησαν την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για τη Σινο-Μαλαισιανή Συνεργασία στην πόλη Huzhou της Κίνας. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Saifuddin Abdullah επιβεβαίωσε πως η ανάπτυξη των σχέσεων με την Κίνα αποτελεί τομέα προτεραιότητας της εξωτερικής πολιτικής της Μαλαισίας.

Αν και η Κίνα, η Ινδονησία και η Μαλαισία έχουν ανταγωνιστικές αξιώσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, είναι σε θέση να παρακάμψουν ένα τέτοιο διχαστικό ζήτημα για να ενισχύσουν τη συνεργασία σε άλλους τομείς. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η περιοχή είναι ικανή να επιτύχει σταθερότητα και συνθήκες ευημερίας χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Αντίθετα, η ναυτική στάση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας δημιουργεί συνθήκες για εντάσεις και αστάθεια, κάτι που οι χώρες της ASEAN θέλουν να αποφύγουν, ώστε να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη.

* πρώτη δημοσίευση infobrics.org, εστάλη στη Freepen.gr για παρουσίαση στα ελληνικά

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail