Η Μολδαβία ζητά από τη Ρουμανία να αποθηκεύσει το φυσικό αέριο ως χειμερινό απόθεμα

Freepen.gr - Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας, Αντρέι Σπίνου, κάλεσε τις ρουμανικές αρχές, κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Βουκουρέστι, να αποθηκεύσουν αποθέματα φυσικού αερίου για τη Μολδαβία για να αποφευχθούν μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις όπως αυτή που γνώρισε η χώρα ως αποτέλεσμα διαφωνιών με τη ρωσική Gazprom τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, η Μολδαβία θα τροποποιήσει τη νομοθεσία της για αποθήκευση φυσικού αερίου εκτός της χώρας, κάτι που δεν μπορεί να κάνει επί του παρόντος.

Η γειτονική Ρουμανία έχει υψηλή χωρητικότητα αποθήκευσης αερίου. Επίσης, ο νεόκτιστος αγωγός Ιάσιο-Κισινάου που συνδέει τις δύο χώρες μπορεί εύκολα να μεταφέρει έως και 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως όταν περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα χρησιμοποιεί η Μολδαβία ετησίως μαζί με την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Πριν πάει στο Βουκουρέστι, ο Σπίνου είπε πως η Μολδαβία θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα αποθέματα φυσικού αερίου το ίδιο με τα αποθέματα σιταριού ή μαζούτ. «Γι' αυτό, στο νόμο για το φυσικό αέριο που προωθούμε τώρα, ο οποίος θα πάει σύντομα στο κοινοβούλιο, καθιερώνουμε την υποχρέωση να έχουμε αυτά τα κρατικά αποθέματα για τουλάχιστον δύο από τους χειμερινούς μήνες», δήλωσε στο Jurnal TV. Πρόσθεσε πως μόλις η Μολδαβία αλλάξει τη νομοθεσία της, θα δεσμεύσει περίπου 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

«Πηγαίνω στη Ρουμανία και ένα θέμα συζήτησης θα είναι η δέσμευση χωρητικότητας για αποθέματα φυσικού αερίου. Υπάρχει διαθεσιμότητα και από τους γείτονές μας – Ρουμανία και Ουκρανία», είπε ο Σπίνου.

Η Ρουμανία εν τω μεταξύ αποσαφήνισε πως η αποθήκευση φυσικού αερίου για τη Μολδαβία δεν αποτελεί πρόβλημα.

«Φυσικά, μπορούμε να αποθηκεύσουμε φυσικό αέριο για τη Μολδαβία. Οι αποθήκες μας δεν είναι σε πλήρη χωρητικότητα. Είναι θέμα εμπορίου. Εάν υπάρχει ζήτηση, το φυσικό αέριο μπορεί να παραδοθεί οπουδήποτε», δήλωσε ο επικεφαλής της ρουμανικής εταιρείας Transgaz, Petru Văduva, στην πύλη ειδήσεων και αναλύσεων Veridica.ro.

Η Μολδαβία εξαρτάται 100 τοις εκατό για το αέριο της από τη ρωσικής Gazprom και τον Οκτώβριο αναγκάστηκε να υπογράψει μια νέα πενταετή συμφωνία με το ρωσικό ενεργειακό γίγαντα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail