Ποτέ στη σύγχρονη ιστορία δεν ξεκίνησε πόλεμος με μια τόσο συντριπτική νίκη στην Έλλη και τη Λήμνο

Αυτό δηλώνει η επιτυχία του Ναυάρχου Κουντουριώτη στη ναυμαχία της Έλλης και αργότερα στη ναυμαχία της Λήμνου. Αυτές οι ναυμαχίες έδωσαν στον Ελληνισμό ότι είχε δώσει πριν από 2000 χρόνια η ναυμαχία της Σαλαμίνας. Την ελευθερία των ελληνικών θαλασσών. Ο Carl von Clausewitz μας προτρέπει να βρούμε το «κέντρο βάρους» του εχθρού μας, αυτό που δίνει συνοχή στην εχθρική κοινωνία και τις στρατιωτικές δυνάμεις. 

Δημήτρης Τσαϊλάς, υποναύαρχος ε.α.

Μόλις εντοπίσουμε το κέντρο βάρους και χτυπήσουμε με ένα αποτελεσματικό χτύπημα, θα πρέπει να εκτελέσουμε "χτύπημα μετά από χτύπημα, όλα προς την ίδια κατεύθυνση" έως ότου ο εχθρός συνθηκολογήσει ή δεν μπορεί πλέον να αντισταθεί. Είναι η ίδια αρχή που εφαρμόζετε στο ρινγκ, όταν ο ένας πυγμάχος βγάζει τον άλλον εκτός ισορροπίας και μετά σφυροκοπάει επανειλημμένα μέχρι να επιτύχει νοκ άουτ.

Όμως δεν δώσαμε τη δέουσα σημασία στη στρατηγική αρχή της «συνέχειας» και παραμελήσαμε τη ναυτική στρατηγική μας. Ήρθε λοιπόν η Τουρκία για να ξυπνήσει τον κοιμισμένο γίγαντα της ναυτικής μας ισχύος και να γεμίσει τους Έλληνες με τρομερή αποφασιστικότητα, αφού με τις απειλές της η Άγκυρα κινητοποίησε τον ελληνικό λαό και την κοινωνία για να μετατρέψει τη λανθάνουσα σε πραγματική ναυτική ισχύ. 

Η 6η Δεκεμβρίου δεν είναι μία απλή εορταστική επέτειος του Πολεμικού Ναυτικού στον Προστάτη Άγιο Νικόλαο και τις νικηφόρες ναυμαχίες. Είναι μία επέτειος που συμβολίζει την ταύτιση μίας κατεξοχήν ναυτικής χώρας με το Πολεμικό της Ναυτικό, που ποτέ δεν υπέστειλε τις Σημαίες του. Μία επέτειος που υπενθυμίζει πώς τα θεμέλια του Ελληνικού Έθνους, είναι θαλασσινά και πώς ο χρησμός των ξύλινων τειχών διαχρονικά επιβεβαιωμένος δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Ελλάδα και Θάλασσα είναι έννοιες ταυτόσημες. Καλά ταξίδια και Χρόνια μας Πολλά!!!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail