Οι ΗΠΑ αποτυγχάνουν να αναγκάσουν την Ινδία να «χωρίσει» τη Ρωσία

Είναι χαρά να παρακολουθώ τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να διεξάγουν επιτυχημένες συνομιλίες στην Ινδία, γνωρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη με τα αποτελέσματά τους.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στην Ινδία τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ναρεάντρα Μόντι. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο επικεφαλής της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν έφτασαν στην Ινδία νωρίτερα από τον Πούτιν.

Στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει την Κίνα, η Ουάσιγκτον καθιέρωσε έναν «διάλογο για την ασφάλεια» στην περιοχή με την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία (QUAD). Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρέπει να τρελαίονται όταν παρακολουθούν την Ινδία να ενεργεί ως ανεξάρτητη χώρα, αντί ως υποτελής των ΗΠΑ.

Ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία και η Ινδία θα υπογράψουν δέκα συμφωνίες, μεταξύ άλλων στον ενεργειακό τομέα.

Σύμφωνα με τους The Hindustan Times, θα υπογραφούν συμβόλαια για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας S-400 ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής όπλων Kalashnikov AK-203 στο Ameti, στην πολιτεία Uttar Pradesh.

Αναμένεται ότι ο ινδικός στρατός θα αποκτήσει 7.500 τυφέκια AK-203. Η σύμβαση προβλέπει την πλήρη μεταφορά τεχνολογίας εντός επτά ετών από την υπογραφή της σύμβασης.

Τα μέρη θα συζητήσουν επίσης μια συμφωνία για την πώληση του συστήματος αεράμυνας Igla στην Ινδία, αλλά είναι απίθανο να υπογραφεί κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης.

Η βασική συμφωνία που ενδέχεται να υπογράψουν η Ρωσία και η Ινδία ονομάζεται Συμφωνία Αμοιβαίας Ανταλλαγής Επιμελητείας (RELOS), η οποία θα επιτρέψει στον στρατό των δύο χωρών να αποκτήσει πρόσβαση σε εγκαταστάσεις επιμελητείας και υποστήριξης στις βάσεις τους.

Η Ινδία πιστεύει ότι οι προαναφερθέντες στρατιωτικοί δεσμοί με τη Ρωσία δε θα εμπίπτουν στις κυρώσεις του CAATSA των ΗΠΑ, καθώς η Ινδία επιδιώκει να επεκτείνει τους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει την Κίνα.

Η Ινδία θα συμμετάσχει σε έργα στην Άπω Ανατολή και την Αρκτική

Η Financial Express εκτιμά πως ο Πούτιν θα συζητήσει για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ινδίας από τη Ρωσία αφού τέθηκε υπό δευτερεύουσες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν, με το οποίο είχε συνάψει εκτεταμένες συμβάσεις προμήθειας πετρελαίου.

Η Γαλλία προειδοποίησε πρόσφατα τις τράπεζές της να μην χρηματοδοτήσουν το έργο Arctic LNG 2, αλλά η Ινδία είναι έτοιμη να επενδύσει στο έργο.

Οι Economic Times αναφέρουν ότι η Ινδία έχει φιλόδοξα σχέδια για τη ρωσική Άπω Ανατολή, προσφέροντας πιστωτικό όριο δισεκατομμυρίων δολαρίων για διάφορα έργα στην περιοχή.

"Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αναβίωση της θαλάσσιας σύνδεσης Βλαδιβοστόκ-Τσενάι", δήλωσαν οι ET.

Οι επενδύσεις της Ινδίας στα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας ξεπερνούν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη περιοχή ινδικών ξένων επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και η ινδική κυβέρνηση σχεδιάζει να τις αυξήσει. Η Ρωσία κάνει την επένδυσή της και στην Ινδία. Τον Αύγουστο του 2017, η Rosneft αγόρασε το 49% της ινδικής εταιρείας Essar Oil Limited (Nayara Enegry).

Η Ινδία εκδηλώνει επίσης ενδιαφέρον για τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας μέσω της Αρκτικής, καθώς και για τα πλούσια κοιτάσματα ορυκτών της Αρκτικής, όπως το σιδηρομετάλλευμα.

Ένας παλιός φίλος είναι πιο αγαπητός από το νέο

Η ιστορία της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας ανάγεται στη σοβιετική εποχή, όταν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ υποστήριξε οικονομικά και ηθικά την Ινδία στον πόλεμό της με το Πακιστάν. Η Σοβιετική-Ινδική Συνθήκη Φιλίας του 1971 εξελίχθηκε στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης του 2000.

Η Ινδία μείωσε τις αγορές ρωσικών όπλων κατά 33 τοις εκατό τα τελευταία χρόνια, αλλά ο στόλος αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και πυροβολικού της Ινδίας συνεπάγεται στενή συνεργασία με τις ρωσικές τεχνικές υπηρεσίες και προβλέπει αγορές διάφορου εξοπλισμού και ανταλλακτικών. Για δεκαετίες, η Ρωσία υπήρξε ο αξιόπιστος εταίρος της Ινδίας που ήταν έτοιμος να μεταφέρει τεχνολογίες — η Ινδία δυσκολευόταν να πάρει τέτοιο προνόμιο από άλλους εταίρους.

Δεν αφορά μόνο στρατιωτικά προγράμματα, όπως το μαχητικό αεροσκάφος Brahmos, αλλά και πυρηνικούς αντιδραστήρες και διαστημικά προγράμματα.

Η Ινδία παραμένει ευγνώμων στη Ρωσία και θα ήταν απερίσκεπτο να υποθέσουμε ότι η Ινδία θα «διαζύγιο» από τη Ρωσία για να ευχαριστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μόσχα έχει αποστασιοποιηθεί από τη σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Κίνας για το ζήτημα των συνόρων και προτρέπει άλλες χώρες να ενωθούν στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και των BRICS. Είναι σημαντικό ότι η Κίνα και η Ινδία βρίσκουν μια κοινή γλώσσα σε αυτούς τους οργανισμούς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail