Πρόταση «σφήνα» από ΗΠΑ για φρεγάτες «απειλεί» τη συμφωνία για Belharra με τη Γαλλία

Ριμέικ του ίδιου έργου όπως με την Αυστραλία; Η ανακοίνωση του Αμερικανικού ΥΠΕΞ για έγκριση πιθανής πώλησης αμερικανικών φρεγατών στην Ελλάδα, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ήδη προκαλεί αναταράξεις στο Παρίσι.

Από: militaire.gr

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δόθηκε επισήμως τα πράσινο φως για μια πιθανή πώλησης φρεγατών στην Αθήνα. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι αμφισβητούν τη συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την πώληση 4 φρεγατών Lockheed Martin ύψους 6,9 δισ. δολ., γνωστών ως πολεμικών πλοίων επιφανείας πολλαπλών αποστολών, μόλις 10 εβδομάδες αφότου η Αθήνα υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με το Παρίσι για μια παρόμοια συμφωνία για γαλλικές φρεγάτες.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το militaire.gr, οι Αμερικανοί ενέκριναν ένα πρόγραμμα της Lockheed 2,5 δισ. δολ. για την αναβάθμιση των φρεγατών κλάσης MEKO του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης και της αναβάθμισης οπλικών συστημάτων και ηλεκτρονικών.

AFP: Η Γαλλία αντιμετωπίζει νέα «μαχαιριά πισώπλατα»

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι η ανακοίνωση των Αμερικανών υποδηλώνει ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει μια νέα απειλή για εμπορική συμφωνία όπλων αφού υπάρχει το προηγούμενο με τις Ηνωμένες Πολιτείες που κατέστρεψαν ένα τεράστιο συμβόλαιο υποβρυχίων για την Αυστραλία σε μια ανακοίνωση-σοκ στις 15 Σεπτεμβρίου. Γεγονός που προκάλεσε διπλωματικό μετασεισμό στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Παρισιού.

Τότε η Γαλλία είχε αντιδράσει και ανακάλεσε τους πρεσβευτές της στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία και το χαρακτήρισε «μαχαιριά πισώπλατα» από έναν σύμμαχο όταν η Καμπέρα ακύρωσε μια μακροχρόνια συμφωνία αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων για τα αμερικανικά πυρηνικά πλοία.

Δύο εβδομάδες μετά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη Γαλλία προκειμένου η Ελλάδα να αγοράσει 3 (και με προαίρεση άλλη μία) γαλλικές φρεγάτες Belharra ύψους 3 δισ. ευρώ.

Τα γαλλικά πλοία θα κατασκευαστούν από τη Naval Group για να ξεκινήσει η παράδοσή τους από το 2024. Στη συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας, οι δύο πλευρές είχαν προθεσμία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για να καταλήξουν σε τελική συμφωνία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail