Η στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-ASEAN είναι ένα παράδειγμα για τον κόσμο

Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping προήδρευσε της Ειδικής Συνόδου Κορυφής Κίνας-ASEAN για τον εορτασμό της 30ης επετείου των σχέσεων διαλόγου Κίνας-ASEAN στα τέλη Νοεμβρίου και απευθυνόταν στα μέλη του μέσω βίντεο. Αυτός και οι ομόλογοί του ανακοίνωσαν από κοινού τη δημιουργία της Συνολικής Στρατηγικής Συνεργασίας Κίνας-ASEAN (CACSP). Στη συνέχεια, ο Κινέζος ηγέτης πέρασε το υπόλοιπο της ομιλίας του περιγράφοντας την εξαιρετική φύση των σχέσεών τους και τις ελπιδοφόρες προοπτικές που έχουν οι μελλοντικοί τους δεσμοί.

Andrew Korybko - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το CACSP είναι παράδειγμα για τον κόσμο. Ο Πρόεδρος Xi κατέστησε σαφές πώς οι σχέσεις τους στηρίζονται στο σεβασμό των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων, στη συνεργασία που θα ωφεληθεί από κάθε όφελος, στο να προσέχουμε ο ένας τον άλλον και στην κοινή επιδίωξη ανοιχτού περιφερειακισμού. Αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες πρέπει να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό πως αυτό χαρακτηρίζει τις σχέσεις της Κίνας με ένα ολόκληρο μπλοκ εθνών, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνέπεια και την ειλικρίνεια των πολιτικών αυτής της χώρας.

Είναι σημαντικό εδώ να αντιπαραβάλουμε τις σχέσεις Κίνας-ASEAN με αυτές ΗΠΑ-ASEAN. Σε αντίθεση με την Κίνα, οι ΗΠΑ δε σέβονται τους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων. Εμπλέκεται τακτικά σε θαλάσσιες προκλήσεις κατά της Κίνας και προσπαθεί να παραπλανήσει τις περιφερειακές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Αυτό δεν είναι συνεργασία που κερδίζει, αλλά σκέψη μηδενικού αθροίσματος. Οι ΗΠΑ δεν προσέχουν ούτε τους εταίρους τους. Τους πιέζουν ανεύθυνα να πάρουν το μέρος τους εναντίον της Κίνας. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ASEAN.

Προσβλέποντας στο μέλλον, ο Πρόεδρος Xi οραματίζεται ότι η Κίνα και η ASEAN μπορούν να οικοδομήσουν ένα ειρηνικό, ασφαλές, ευημερούν, όμορφο και φιλικό σπίτι μαζί. Αυτές οι έννοιες αναφέρονται στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής τους εταιρικής σχέσης. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο Κινέζος ηγέτης είπε πως «Πρέπει να επιδιώξουμε διάλογο αντί για αντιπαράθεση, να οικοδομήσουμε συνεργασίες αντί για συμμαχίες και να καταβάλουμε συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διαφόρων αρνητικών παραγόντων που μπορεί να απειλήσουν ή να υπονομεύσουν την ειρήνη».

Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως άμεση αντίθεση με την αμερικανική προσέγγιση. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να προκαλέσουν ορισμένες από τις χώρες της ASEAN να πυροδοτήσουν αντιπαράθεση με την Κίνα, προκειμένου να σαμποτάρουν τον πραγματιστικό διάλογό τους μαζί της. Το Quad μεταξύ των ίδιων, της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας είναι μια αναδυόμενη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της Κίνας που προσπαθεί να ενσωματωθεί στον ASEAN, ώστε να καταστρέψει τη συνεργασία του μπλοκ με την Κίνα. Η μόνη συντονισμένη προσπάθεια των ΗΠΑ είναι η αδιάκοπη προσπάθειά τους να διχάσουν και να κυβερνήσουν την Κίνα και την ASEAN.

Ο Πρόεδρος Xi επιβεβαίωσε το θέμα προσθέτοντας ότι «η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στον ηγεμονισμό και την πολιτική εξουσίας. Η Κίνα επιδιώκει τη μακροπρόθεσμη, φιλική συνύπαρξη με τις γειτονικές χώρες και αποτελεί μέρος των κοινών προσπαθειών για διαρκή ειρήνη στην περιοχή. Η Κίνα δε θα επιδιώξει ποτέ την ηγεμονία, ακόμη λιγότερο να εκφοβίσει τις μικρότερες χώρες». Αυτό καταρρίπτει την εκστρατεία ψεύτικων ειδήσεων των δυτικών κεντρικών μέσων ενημέρωσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που ισχυρίζονται πως η Κίνα είναι ένας λεγόμενος «επίδοξος περιφερειακός ηγεμόνας» που η ASEAN πρέπει να συμμαχήσει με τους Αμερικανούς για να περιορίσει.

Σαφώς, οι ΗΠΑ απέτυχαν να διχάσουν και να κυβερνήσουν την Κίνα και την ASEAN. Τα μέλη του μπλοκ είναι αρκετά ρεαλιστικά για να καταλάβουν πόσο αντιπαραγωγικό θα ήταν για τα συμφέροντα της περιοχής να αφήσουν τον εαυτό τους να παραπλανηθεί από μια χώρα που βρίσκεται κυριολεκτικά στα μισά του κόσμου για να προκαλέσει προβλήματα με τη γείτονά τους. Το CACSP επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών για ανάμιξη τρίτων στις σχέσεις τους. Αυτό με τη σειρά του θα μειώσει τις προοπτικές των διχαστικών σχεδίων των ΗΠΑ και έτσι θα σταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή.

Όχι μόνο αυτό, αλλά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον υπόλοιπο κόσμο. Τα γειτονικά μέρη πρέπει πάντα να επικεντρώνονται στη συνολική βελτίωση των σχέσεών τους. Δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό στην αναδυόμενη πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, ειδικά από την στιγμή που απαιτείται αληθινή πολυμέρεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες απειλές της κλιματικής αλλαγής, του COVID-19 και της οικονομικής ανισότητας, που συγκλίνουν όλο και περισσότερο. Υπάρχουν πάντα περισσότερα να κερδίσετε δουλεύοντας μαζί παρά να εργάζεστε ο ένας εναντίον του άλλου.

Το CACSP θέτει τα πρότυπα για τις διεθνείς σχέσεις. Η ίδια η ίδρυσή του αποδεικνύει πως οι περιστασιακές διαφορές μεταξύ των κομμάτων μπορούν να ξεπεραστούν ρεαλιστικά για την επιδίωξη του ευρύτερου καλού. Αυτή η νέα εταιρική σχέση δείχνει επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν είναι εγγυημένο πως θα επιτύχουν στο δόλιο σχέδιο τους να διαιρέσουν και να κυβερνήσουν διάφορα σύνολα χωρών. Στην πραγματικότητα, αυτή η εξέλιξη θέτει τις ΗΠΑ σε στρατηγική άμυνα, καθώς οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσουν ότι τα προηγούμενα σχέδιά τους έχουν αποτύχει.

Ας ελπίσουμε πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το CACSP και θα προσπαθήσουν να μάθουν από το παράδειγμά του. Η πρόσφατη βιντεοσκοπημένη σύνοδος κορυφής μεταξύ των προέδρων Xi και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να θέσει τη βάση για τη βελτίωση της ταραγμένης συνεργασίας τους, εφόσον η Ουάσιγκτον έχει πραγματικά την πολιτική βούληση να το πράξει. Το όραμα του Κινέζου ηγέτη για την οικοδόμηση ενός ειρηνικού, ασφαλούς και ασφαλούς, ευημερούντος, όμορφου και φιλικού σπιτιού μαζί με την ASEAN θα μπορούσε να ισχύει και για την Αμερική. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι ΗΠΑ να ανταποδώσουν τις προσεγγίσεις του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail