Άλλο ένα καρφί στο φέρετρο της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ… Ο Μπάιντεν υπογράφει προϋπολογισμό πολέμου 770 δισ δολαρίων

RΕUΤΕRS / Carlοs Barria
Με τη λήξη του τρέχοντος έτους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νόμο για στρατιωτικές δαπάνες ύψους 770 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά μόνο για την επόμενη χρονιά. Η κλίμακα της σπατάλης και της φουσκωμένης διαφθοράς είναι εντυπωσιακή. Επισκιάζει τι είναι διατεθειμένες να επενδύσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την αναμόρφωση των πολιτικών υποδομών τους που έχουν παραμεληθεί και για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει σκοτώσει πολύ περισσότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο έθνος.

Editorial - strategic-culture.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που προμηνύει μια ιστορική κατάρρευση της παγκόσμιας ισχύος των ΗΠΑ, είναι ο παθολογικός εθισμός της στον μιλιταρισμό που αιμορραγεί ζωτικούς πόρους.

Αυτό που είναι επίσης εκπληκτικό είναι πώς αυτή η τεράστια παραμόρφωση στον οικονομικό σχεδιασμό παρουσιάζεται ως κατά κάποιο τρόπο λογική και φυσιολογική από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Τρεις δεκαετίες μετά το επίσημο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ σημειώνουν νέο ρεκόρ για τις ετήσιες δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις τους.

Ο προϋπολογισμός του Μπάιντεν – ο πρώτος του ως πρόεδρος – ξεπερνά το ρεκόρ που είχε σημειώσει η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ για 740 δισεκατομμύρια δολάρια για αμυντικές δαπάνες.

Πάρα πολλά για να ευχηθούμε στην ανθρωπότητα ειρήνη και ευημερία –όπως είναι η διεθνής παράδοση αυτή την εποχή του χρόνου– όταν οι ΗΠΑ διαθέτουν τόσο τρομακτικό ποσό πόρων στα μέσα του πολέμου και του αφανισμού.

Αυτή η άσεμνη δαπάνη δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας «προϋπολογισμός άμυνας» όπως αποκαλείται στη γλώσσα του Οργουελ. Είναι ένας τρομερός και ποταπός προϋπολογισμός πολέμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξοδεύουν περισσότερα για τον στρατό τους από τα επόμενα 11 κορυφαία κράτη μαζί. Σε σύγκριση με την Κίνα (250 δισεκατομμύρια δολάρια), ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος. Οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάνω από 12 φορές περισσότερα από τη Ρωσία (60 δισεκατομμύρια δολάρια) στις ένοπλες δυνάμεις τους.

Αυτά τα στοιχεία από μόνα τους δείχνουν πέρα ​​από κάθε αμφιβολία ποιο έθνος είναι ο απόλυτος επιτιθέμενος. Ωστόσο, σαν φάρσα, τα δυτικά εταιρικά μέσα ενημέρωσης με οργουελική μόδα απεικονίζουν την Κίνα και τη Ρωσία ως τους επιτιθέμενους εναντίον των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες «υπερασπίζονται» τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Νόμος περί Εθνικής Άμυνας του 2022 (NDAA), όπως ονομάζεται επίσημα, αφιερώνει δισεκατομμύρια περισσότερα στην επινόηση νέων πυρηνικών όπλων και στην πρόκληση της Κίνας και της Ρωσίας. Καμουφλαρισμένο με οργουελική ρητορική, υπάρχουν περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια για την «Πρωτοβουλία αποτροπής του Ειρηνικού» και 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Άμυνας».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμεύσει επιπλέον 300 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία τον επόμενο χρόνο. Αυτό είναι πάνω από τα όπλα των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει παραδώσει η Ουάσιγκτον στην Ουκρανία από το πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τη CIA στο Κίεβο το 2014, το οποίο έφερε στην εξουσία ένα ρωσοφοβικό καθεστώς.

Την επόμενη εβδομάδα, Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι πρόκειται να διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για την αποκλιμάκωση των εντάσεων σχετικά με την Ουκρανία και την Ευρώπη γενικότερα. Είναι εκτυφλωτικά προφανές πως η κρίση για την ασφάλεια έχει δημιουργηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες προωθώντας μια πολιτική στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης ενάντια στη Ρωσία με τη μορφή επέκτασης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα της τελευταίας.

Με στρεβλή λογική, η Μόσχα κατηγορείται ότι «απειλεί» την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, παρόλο που τα στρατεύματά της βρίσκονται στο ρωσικό έδαφος και τα αμερικανικά όπλα είναι αυτά που εισβάλλουν στο έδαφος της Ρωσίας.

Οι υπερβολικές στρατιωτικές δαπάνες των Ηνωμένων Πολιτειών κάθε χρόνο είναι απόδειξη της πηγής διεθνών εντάσεων.

Όταν ο Ψυχρός Πόλεμος υποτίθεται πως τελείωσε το 1991 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, υπήρχε μια εύλογη προσδοκία σε όλο τον κόσμο για ένα «μέρισμα ειρήνης» που θα ακολουθούσε. Δηλαδή, ο μιλιταρισμός του Ψυχρού Πολέμου θα έδινε επιτέλους τη θέση του στην ειρηνική οικονομική ανάπτυξη και συνεργασία. Πόσο θλιβερή απογοήτευση!

Το αναπόφευκτο γεγονός είναι πως η οικονομία των ΗΠΑ αποτελεί ένα σύστημα που καθοδηγείται από τον πόλεμο. Το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα στην καρδιά του αμερικανικού καπιταλισμού εξαρτάται από τη μαζική οικονομική επιδότηση που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους. Εάν μια οικονομία οδηγείται στον πόλεμο, τότε οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι είναι αναπόφευκτοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, 30 χρόνια μετά το υποτιθέμενο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο κοντά στην έναρξη ενός πολέμου με τη Ρωσία και την Κίνα από ποτέ.

Σε μια διορατική συνέντευξη αυτή την εβδομάδα, ο πρώην διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών Alfred Maurice de Zayas καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε ως «καθολική πρόκληση» του «πολεμικού προϋπολογισμού» των ΗΠΑ. Ο De Zayas επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κατεξοχήν υπεύθυνες για την υπονόμευση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Ο αδυσώπητος μιλιταρισμός του αναγκάζει άλλα έθνη να ξοδεύουν υπερβολικά για την άμυνα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απειλή που θέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έχουν από καιρό προτείνει την πολυμέρεια και τη συνεργασία στη βάση του «win-win». Κανένα από αυτά τα έθνη δεν έχει απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι πάντα οι ΗΠΑ με το μείγμα της παράνοιας και της ύβρεως που παρουσιάζουν συνεχώς τους άλλους ως εχθρούς και υπαρξιακούς κινδύνους. Και πάλι, αυτό οφείλεται στην ανάγκη να δικαιολογείται κάθε χρόνο η αποστροφή του αμερικανικού στρατιωτικού οργίου.

Η αλήθεια είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε πόλεμο εναντίον του υπόλοιπου κόσμου τουλάχιστον από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου, του Ψυχρού Πολέμου, η Ουάσιγκτον ανέφερε την απειλή του σοβιετικού και κινεζικού κομμουνισμού. Διεξήγαγε πολέμους σε δεκάδες χώρες σε κάθε ήπειρο σκοτώνοντας δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους υποτίθεται για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας και του ελεύθερου κόσμου». Πόσο γελοίο είναι αυτό;

Ο Ψυχρός Πόλεμος υποτίθεται πως είχε τελειώσει, ωστόσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν την αμείλικτη πολεμοχαρή τακτική τους. Υποχώρησαν από το Αφγανιστάν φέτος μετά από δύο δεκαετίες μάταιου πολέμου, μόνο για να τερματίσουν τώρα τις εντάσεις με τη Ρωσία και την Κίνα. Τα προσχήματα και οι δικαιολογίες αλλάζουν με τις δεκαετίες, αλλά η θεμελιώδης ιστορία παραμένει η ίδια: οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε πόλεμο με τον υπόλοιπο κόσμο στη μάταιη φιλοδοξία να ασκήσουν ηγεμονική κυριαρχία. Αναμφισβήτητα, αυτός είναι ένας ουσιαστικός ορισμός του φασισμού.

Αλλά δεν είναι μόνο εναντίον του υπόλοιπου κόσμου που οι κυβερνώντες των ΗΠΑ διεξάγουν πόλεμο. Διεξάγουν πόλεμο εναντίον των δικών τους Αμερικανών πολιτών. Η ελίτ της Ουάσιγκτον και των δύο μερών (που περιλαμβάνει το de facto War Party) σφυρίζει μέσω ενός στρατιωτικού προϋπολογισμού που χρηματοδοτείται από φορολογούμενους, ο οποίος υπονομεύει οτιδήποτε είναι διατεθειμένη να δαπανήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την κοινωνική υποδομή και την αξιοπρεπή ανθρώπινη ανάπτυξη.

Πολύ πάνω από οποιοδήποτε άλλο έθνος, οι ΗΠΑ έχουν μια πανδημία που έχει σκοτώσει σχεδόν 850.000 ανθρώπους μέχρι στιγμής και δεν υπάρχει τέλος. Οι κυβερνώντες των ΗΠΑ αρνούνται να διαθέσουν περισσότερη οικονομική βοήθεια στον πληθυσμό για να νικήσουν την πανδημία, ωστόσο σχεδιάζουν να ξοδέψουν δισεκατομμύρια σε επιθετικά οπλικά συστήματα για να απειλήσουν τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι αποκρουστικά διεστραμμένες προτεραιότητες των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως καταδεικνύονται από τον ακατάστατο μιλιταρισμό τους, αποτελούν προφανή και τελική αιτία της ιστορικής τους αποτυχίας. Είναι άθλιο το γεγονός ότι η φαινομενική λύση στις εγγενείς αντιφάσεις του είναι η έναρξη ενός καταστροφικού πολέμου. Ευτυχώς, η Ρωσία και η Κίνα είναι αρκετά ισχυρές στρατιωτικά για να μην το αφήσουν να συμβεί. Και έτσι, το αποτέλεσμα του οποίου θα είμαστε μάρτυρες περισσότερο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να εκραγούν από τη δική τους εσωτερική διαφθορά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail