Αντιδρά η Άγκυρα στην αδειοδότηση για το τεμάχιο 5

 Με απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε η Τουρκία στη συμφωνία για αδειοδότηση στην κοινοπραξία της ExxonMobil - Qatar Petroleum Consortium για διεξαγωγή εξορύξεων στο τεμάχιο 5. Σε υψηλούς τόνους ήταν και η αντιδραση του κατοχικού καθεστώτος. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, το «υπεξ» σε γραπτή του ανακοίνωση προσθέτει ότι «παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις μας, είναι ξεκάθαρο ότι συνεχίζει (η ΚΔ) να σφετερίζεται τα δικαιώματα των Τ/κ».

Από: philenews.com

Αναφέρει επίσης ότι «θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα κατά αυτής της απόπειρας, η οποία παραβιάζει μαζί με τα δικαιώματα του τ/κ λαού, και την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».

Επαναλαμβάνει ότι ισχύει η πρόταση που η τ/κ πλευρά είχε κάνει στις 19 Ιουλίου 2019 για μια «περιεκτική συνεργασία» αλλά και η πρόταση της Τουρκίας για μια διάσκεψη στην ανατολική Μεσόγειο με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Υποστηρίζει ότι «ο μόνος υπεύθυνος για την αύξηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο είναι η ε/κ πλευρά» και καταλήγει αναφέροντας ότι εάν συνεχιστούν τα βήματα (από τους Ε/κ) «μαζί με τη Τουρκική Δημοκρατία, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας».

Στην ίδια γραμμή ήταν και η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών MFA δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα του ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Ταντζιού Μπιλγκίτς με την οποία απαντά σε αναφορές στα ΜΜΕ όσον αφορά την αδειοδότηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία της ExxonMobil - Qatar Petroleum Consortium για διεξαγωγή εξορύξεων στο τεμάχιο 5.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Οι αναφορές στα ΜΜΕ ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει παραχωρήσει άδεια για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία της ExxonMobil – Qatar Petroleum, στο ούτω καλούμενο τεμάχιο 5, που έχει μονομερώς ανακηρύξει, παραβλέποντας τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων, καταδεικνύει για μια ακόμη φορά ξεκάθαρα ποια είναι η πλευρά που προκαλεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Μέρος του εν λόγω αδειοδοτημένου τεμαχίου παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά, αυτό το μονομερές βήμα παραβλέπει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες στο νησί.

»Με τα δεδομένα ως έχουν, η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμιά ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εμπλακεί σε μη εξουσιοδοτημένες ερευνητικές δραστηριότητες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τη θαλάσσια δικαιοδοσία της και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και αυτά της τδβκ».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail