Παιδιά χαλαρώστε… Το ΠΑΣΟΚ δεν έγινε ξαφνικά υπερδύναμη του πολιτικού συστήματος, 3ο κόμμα παραμένει

Μεγάλο αγκάθι για το ΚΙΝΑΛ ο νέος Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας - Μπορούμε να καταλάβουμε τον ενθουσιασμό που υπάρχει στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αφού είναι ένα ιστορικό κόμμα που εκλέγει έναν νέο αρχηγό αλλά ας δούμε κάποια αντικειμενικά στοιχεία πέρα από τις εντυπώσεις.

Από: bankingnews.gr

Δεν μπορούμε να μιλάμε για μεγάλη συμμετοχή – Ήρθαν δανεικοί ψηφοφόροι από άλλα κόμματα

Ο αριθμός των συμμετεχόντων που ήρθαν να ψηφίσουν στις εκλογές δεν είναι μεγάλος και σίγουρα δεν δείχνει καμία αλλαγή σκηνικού.
Το 2017, στις εσωκομματικές του ΚΙΝΑΛ ψήφισαν 212.000 χιλιάδες.
Μιλάμε για μία εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κραταιός και το ΚΙΝΑΛ (τότε ΔΗ.ΣΥ) ήταν στο 5-6%, ψηφίστηκε από περίπου 340.000 ψηφοφόρους.
Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κάμψη, το ΚΙΝΑΛ (που πήρε 8,1% και ψηφίστηκε από 468.000) προσέλκυσε άλλους 50.000 ψηφοφόρους.
Και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν από άλλα κόμματα.

Παπανδρέου και Λοβέρδο ψήφισαν από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ


Τον Γιώργο Παπανδρέου τον ψήφισαν πολλοί που είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Ανδρέα Λοβέρδο πολλοί που στηρίζουν Νέα Δημοκρατία.
Δηλαδή, οι περισσότεροι από τους 50 χιλιάδες είναι δανεικοί ψηφοφόροι που σε εθνικές εκλογές θα γυρίσουν στα κόμματά τους.
Οπότε για ποια μεγαλειώδη συμμετοχή μιλάμε;
Ας είμαστε σοβαροί.
Ο στενός πυρήνας που ψήφισε το 2017, ψήφισε και τώρα λίγο πιο αυξημένος επειδή είχαν ενδιαφέρον οι υποψήφιοι και επειδή ήταν συναισθηματικά φορτισμένο λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά. Εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει αυτό κανείς, εάν δει πόσοι έγιναν επί της διαδικασίας νέοι φίλοι και μέλη του κόμματος…

Ο Ανδρουλάκης δεν είναι Τσίπρας, καλώς ή κακώς


Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένα στέλεχος που προέρχεται από την ΠΑΣΠ, δεν έχει λάβει ποτέ υπουργείο και έχει 2 θητείες στην Ευρωβουλή.
Ήταν γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, επί Βενιζέλου…
Ενδεχομένως να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος λόγω συγκυρίας.
Αλλά δεν βλέπω το λόγο και τον τρόπο να τραβήξει κόσμο που ήδη έχει πάρει η Νέα Δημοκρατία.
Ο μόνος χώρος που μπορεί να κινηθεί είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στους πασοκογενείς και σε κόσμο που έχει απογοητευτεί από τον Αλέξη Τσίπρα.
Ας το δούμε ρεαλιστικά. Μπορεί να είναι νέος αλλά δεν είναι Τσίπρας. Ο λόγος του είναι ξύλινος και όχι πιασάρικος. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά μία μεγάλη μάζα που κινείται στο 25%.

Μεγάλο αγκάθι για το ΚΙΝΑΛ ο νέος Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας


Επίσης, εφόσον εκλεγεί θα αντιμετωπίσει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που η γνώμη μας είναι θα διχάσει.
Ο ίδιος είναι ευρωβουλευτής και θα πρέπει να ορίσει ένα στέλεχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ως Πρόεδρο προκειμένου να ψηφιστεί. Ωστόσο, με την τροπή που παίρνει η εσωκομματική μάχη (ο Παπανδρέου άρχισε την σκληρή επίθεση στον Ανδρουλάκη) δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την κατάληξή του.
Μπορεί να προτείνει κάποιον ο Νίκος Ανδρουλάκης ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αλλά η τωρινή Κοινοβουλευτική Ομάδα την οποία δεν ελέγχει απόλυτα, να βγάλει άλλον. Ο Παπανδρέου για παράδειγμα έχει βουλευτές που μπορεί να επηρεάσουν την ψηφοφορία.

Η σκέψη να μπει ο Σκανδαλίδης Πρόεδρος της Κ.Ο διχάζει

Επίσης, η σκέψη να μπει να ο Κώστας Σκανδαλίδης θα έχει τον αντίθετο συμβολισμό που εκπέμπει ο Ν. Ανδρουλάκης για ανανέωση.
Ένας πολιτικός «δεινόσαυρος» θα ηγηθεί του ΚΙΝΑΛ στην Βουλή.
Εάν μπει νεότερος όπως π.χ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, θα μιλάει δηλαδή σε προ ημερησίας συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς όπως ο Κ. Μητσοτάκης και ο Α. Τσίπρας;
Καλώς ή κακώς το θέμα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης είναι μεγάλο αγκάθι και πιστεύουμε ότι θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με Α. Λοβέρδο και άλλους υποψηφίους…

Αβέβαιο τι θα γίνει στο ΚΙΝΑΛ εάν υπάρξει μία κόντρα Ανδρουλάκη-Παπανδρέου


Όπως, επίσης, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στο ΚΙΝΑΛ μετά την εσωκομματική διαδικασία.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφασίσει να έρθει κατά μέτωπο με τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Έχει αρχίσει την σκληρή κριτική απέναντι στον προπορευόμενο Ανδρουλάκη, όπως ότι δεν είναι προοδευτικός, δεν έχει θέσεις, δεν πρεσβεύει την ανανέωση κ.α.
Ακόμα και debate θέλει διενεργηθεί, ενώ στο πρώτο debate δεν πήγε.
Οι στενοί του συνεργάτες θεωρούν ότι η διαφορά των 8-9 μονάδων μπορεί να αλλάξει.
Και αν χάσει, για ένα όνομα όπως ο Παπανδρέου θα του είναι άβολο να τεθεί υπό τις εντολές του Νίκου Ανδρουλάκη, ενός πολύ νεότερού του.
Τι θα γίνει; Θα αφήσει το κόμμα;
Θα πάρει τους βουλευτές που ελέγχει και θα φύγει; Κανείς δεν ξέρει.
Το έχει ξανακάνει το 2015 με το ΚΙΔΗΣΟ.
Είναι αβέβαια όλα, τώρα που αρχίζει και δημιουργείται μία προσωπική κόντρα. Και φυσικά, σε τέτοιες εξελίξεις η άνοδος των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ τίθενται εν αμφιβόλω…

Μαξιμιλιανός

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail