Τι θα είχε συμβεί στην Κριμαία το 2014 αν δεν επενέβαινε η Ρωσία - Αποκαλύψεις Σόιγκου

AnnaIlarionova / pixabay
Αν η Μόσχα δεν είχε επαναπορροφήσει την Κριμαία το 2014, ριζοσπαστικές ομάδες από την Ουκρανία καθώς και δυτικοί ιδιωτικοί στρατιωτικοί στρατιώτες θα την είχαν κάνει προπύργιο τους, ισχυρίστηκε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Layla Guest - RT / Παρουσίαση Freepen.gr

Μιλώντας ως μέρος μιας συνέντευξης στην εφημερίδα της Μόσχας Argumenty i Fakty που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Σόιγκου είπε πως «αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι –Ουκρανοί νεοφασίστες, υπερεθνικιστές, εξτρεμιστές και μισθοφόροι από τις ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες– είχαν έρθει στην Κριμαία μετά το πραξικόπημα στο Κίεβο, όπως σκοπεύαν να κάνουν, σας διαβεβαιώνω, κανείς δεν θα το σκεφτόταν λιγότερο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα είχαν δημιουργήσει μια εστία έντασης που ο κόσμος δεν θα μπορούσε να σβήσει. «Βλέπουμε ακόμη τις συνέπειες των προσπαθειών αυτών των μη ανθρώπων, μαζί με τα ουκρανικά στρατεύματα, να επιβάλουν τη διαταγή τους στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ», είπε ο Σόιγκου.

Η Κριμαία απορροφήθηκε εκ νέου από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 μετά από δημοψήφισμα. Η Ουκρανία και τα περισσότερα άλλα έθνη στον κόσμο δεν έχουν αναγνωρίσει την ψηφοφορία ως νόμιμη. Το δημοψήφισμα έλαβε χώρα λίγο μετά τα γεγονότα του Μαϊντάν, όταν οι βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους ανέτρεψαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Κιέβου.

Η Ουκρανία θεωρεί τη χερσόνησο ως μέρος του εδάφους της και παράνομα κατεχόμενη από τη Ρωσία.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι το πραξικόπημα ανάγκασε τη Μόσχα να αναλάβει δράση. «Πώς θα μπορούσαμε να πούμε όχι στη Σεβαστούπολη και την Κριμαία, στους ανθρώπους που ζουν εκεί; Πώς θα μπορούσαμε να μην τους πάρουμε υπό την προστασία μας, υπό τα φτερά μας; Αδύνατο. Ήμασταν σε μια κατάσταση που δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά», είπε.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης σε μια απόφαση της Σοβιετικής Ένωσης να δημιουργήσει την Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία, η οποία είδε νέα σύνορα να χαράσσονται εντός της πρώην Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι που ζούσαν στην Κριμαία, καθώς και στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, δεν είχαν επιλογή σε ποια χώρα θα ανήκαν, με πολλούς από τους κατοίκους των περιοχών να επιθυμούν να είναι Ρώσοι.

«Δημιούργησαν μια χώρα που δεν υπήρξε ποτέ πριν», ισχυρίστηκε ο Πούτιν, υποδηλώνοντας ότι οι σημερινές κρίσεις πηγάζουν από αυτή την απόφαση.

Η χερσόνησος ήταν ιστορικά μέρος της Ρωσίας μέχρι το 1954, όταν μεταφέρθηκε στον έλεγχο του Κιέβου από τον πρώην σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ. Ωστόσο, μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1991, η Κριμαία συνέχισε με το νέο κράτος παρά το μεγάλο ρωσικό πληθυσμό της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail