Η αγορά του αιώνα: Με 19 δις δολ. τα ΗΑΕ αγοράζουν 80 Rafale και ελικόπτερα Caracal

Rafale seen from the front of the Sanicole Airshow in Belgium. Photo taken by Tom Houquet./www.dassault-aviation.com
Freepen.gr - Στις 3 Δεκεμβρίου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) παρήγγειλαν 80 μαχητικά αεροσκάφη Dassault Rafale και 12 στρατιωτικά ελικόπτερα Eurocopter EC725 Caracal σε μια τεράστια συμφωνία όπλων με τη Γαλλία.

Η συμφωνία υπεγράφη σε μια τελετή μεταξύ του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της έκθεσης Dubai Expo 2020.

Σε ανακοίνωσή της, η γαλλική Προεδρία ανέφερε πως η συμφωνία ανέρχεται σε 19 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό την καθιστά ως τη μεγαλύτερη πώληση γαλλικού πολεμικού αεροσκάφους στο εξωτερικό.

«Αυτή η σύμβαση εδραιώνει μια στρατηγική εταιρική σχέση που είναι ισχυρότερη από ποτέ και συμβάλλει άμεσα στην περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρει η δήλωση.

Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Florence Parly χαρακτήρισε τη συμφωνία όπλων ως «ιστορική», υποσχόμενη ότι θα προσφέρει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στη Γαλλία. Οι μετοχές της Dassault Aviation SA, του κατασκευαστή του Rafale, αυξήθηκαν περισσότερο από 9% μετά τη συμφωνία.

Το προηγμένο Rafale πιθανότατα θα αντικαταστήσει τα γηρασμένα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ, τα οποία πιθανότατα θα αποθηκευτούν ή θα πωληθούν.

Η τεράστια συμφωνία όπλων θα δώσει χωρίς αμφιβολία σημαντική ώθηση στις ήδη ισχυρές σχέσεις μεταξύ των ΗΑΕ και της Γαλλίας.
 
* πληροφορίες southfront
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail