Η 18μηνη ακολουθία επιπλοκών στις σχέσεις Ινδίας - Αμερικανών

twitter.com/rashtrapatibhvn
Οι τελευταίοι 18 μήνες των ινδοαμερικανικών σχέσεων

Οι ινδοαμερικανικές σχέσεις άρχισαν να περιπλέκονται πρόσφατα από μια σειρά γεγονότων 18 μηνών που είχαν ως αποτέλεσμα αυτές οι δύο Μεγάλες Δυνάμεις να επαναβαθμονομήσουν τους στρατηγικούς τους δεσμούς. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ οραματίστηκε ότι το κράτος της Νότιας Ασίας θα λειτουργούσε ως το πιο σημαντικό ηπειρωτικό προπύργιο της χώρας του για να «περιορίσει» την Κίνα, αλλά ήταν ειρωνικό που τους τελευταίους έξι μήνες της θητείας του, οι δεσμοί έγιναν προβληματικοί. 

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Όλα άλλαξαν τόσο πολύ μεταξύ τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από τότε που η Ινδία κατέληξε σε μια de facto «ισορροπητική» συμμαχία σε όλο το ημισφαίριο με τη Ρωσία στις αρχές αυτού του μήνα. Αυτό με τη σειρά του έθεσε σαφή όρια στους στρατιωτικούς-στρατηγικούς δεσμούς της Ινδίας με τις ΗΠΑ στο μέλλον, καθώς το Νέο Δελχί θεωρεί ξεκάθαρα τη Μόσχα ως το σημαντικότερο εταίρο της από αυτή την άποψη. Αυτό που ακολουθεί είναι μια λίστα με τις κορυφαίες εξελίξεις που συνέβαλαν σε αυτήν την παγκόσμια γεωστρατηγική αλλαγή του παιχνιδιού:

Οι συγκρούσεις της κοιλάδας του ποταμού Galwan Κίνας-Ινδίας

Το καλοκαίρι του 2020 ξέσπασε ένας αδήλωτος πόλεμος χαμηλού επιπέδου μεταξύ Κίνας και Ινδίας για μια αμφισβητούμενη περιοχή των Ιμαλαΐων. Οι εντάσεις έβραζαν τα τελευταία χρόνια και τελικά έφτασαν στο οριακό τους σημείο εκείνο το διάστημα. Η Ρωσία φέρεται να συνέχισε να παρέχει όπλα στην Ινδία παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις της με τους Κινέζους στρατηγικούς εταίρους της Μόσχας. Επιπλέον, ο Ινδός υπουργός Άμυνας πέταξε στη ρωσική πρωτεύουσα εκείνο το καλοκαίρι για να συνάψει πρόσθετες συμφωνίες όπλων προκειμένου να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας του έναντι της γείτονος. Παρόλο που η κυβέρνηση Τραμπ οραματίστηκε την Ινδία να λειτουργεί ως το πιο σημαντικό ηπειρωτικό προπύργιο των ΗΠΑ για τη «συγκράτηση» της Κίνας, δεν παρείχε καμία επείγουσα στρατιωτική βοήθεια. Αυτό απογοήτευσε σοβαρά την Ινδία, η οποία περίμενε πολύ περισσότερη υποστήριξη από το νεο-ανακαλυφθέντα στρατιωτικό-στρατηγικό εταίρο της πέρα από τις πληροφορίες που φέρεται μόνο να έλαβε.

Απειλές κυρώσεων CAATSA

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν εκ νέου τις απειλές κυρώσεων λόγω CAATSA εναντίον της Ινδίας ως απάντηση στην υπόσχεση αυτής της χώρας να παραμείνει πιστή στη συμφωνία της για το σύστημα αεράμυνας S-400 με τη Ρωσία. Αυτή ήταν μια εξαιρετικά εχθρική εξέλιξη αφού το Νέο Δελχί υποστήριξε πως χρειαζόταν επειγόντως αυτά τα συστήματα για να προστατευτεί από την Κίνα, ειδικά μετά τις συγκρούσεις στην κοιλάδα του ποταμού Galwan. Αντικειμενικά μιλώντας, τα ρωσικά S-400 είναι τα καλύτερα τέτοια συστήματα στον κόσμο και πολύ ανώτερα από τα αμερικανικά ανάλογα τους. Η Ινδία δεν σκόπευε ποτέ να πολιτικοποιηθούν αυτές οι αγορές, πόσο μάλλον από το νέο Αμερικανό στρατιωτικό-στρατηγικό εταίρο της, ως κάποιου είδους «αντιαμερικανική» κίνηση. Δεδομένου πως το ζήτημα είναι πιεστικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια, η Ινδία αρνήθηκε να υποκύψει στις απαιτήσεις των ΗΠΑ να ακυρώσουν τη σύμβαση και αψήφησε γενναία τις απειλές κυρώσεων, κάτι το οποίο η Αμερική θεώρησε ως θρασύδειλη ανυπακοή.

Οι ΗΠΑ παραβιάζουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ινδίας


Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε την τάση του προκατόχου της να περιπλέκει αντιπαραγωγικά τις σχέσεις με την Ινδία μετά την παραβίαση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης αυτής της χώρας κατά τη διάρκεια μιας λεγόμενης «επιχείρησης ελευθερίας πλοήγησης» (FONOP) κοντά στο αρχιπέλαγος Lakshadweep στις αρχές Απριλίου. Η Ινδία είναι μια περήφανη χώρα που θεωρεί τον εαυτό της Μεγάλη Δύναμη, επομένως αυτό ήταν απολύτως απαράδεκτο για την αυτοεικόνα της. Οι ΗΠΑ ουσιαστικά έδιναν σήμα ότι θεωρούν την Ινδία όχι ως ισότιμο στρατιωτικό-στρατηγικό εταίρο για την από κοινού «συγκράτηση» της Κίνας, αλλά ως υποτελές κράτος απέναντι στο οποίο μπορεί να φέρεται χωρίς σεβασμό δημόσια κι ατιμώρητα. Είναι άγνωστο γιατί η Αμερική αποφάσισε να κάνει κατάχρηση της Ινδίας με αυτόν τον τρόπο, καθώς οι υπεύθυνοι λήψης των αποφάσεων της πρέπει να είχαν προβλέψει ότι οι ομόλογοί τους θα αντιδρούσαν πολύ θυμωμένα σε αυτό που συνέβη. Στην πραγματικότητα, ήταν αναμφισβήτητα αυτή η εξέλιξη που έπαιξε βασικό ρόλο στην έμπνευση των τελευταίων να αρχίσουν σοβαρά να επανεξετάζουν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ.


Απόφαση αποχώρησης του Μπάιντεν από το Αφγανιστάν

Λίγο αφότου οι ΗΠΑ παραβίασαν την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ινδίας, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε αργότερα τον ίδιο μήνα ότι θα σεβαστεί την απόφαση του προκατόχου του να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν, αλλά είπε ότι θα παρατείνει την προθεσμία κατά μερικούς μήνες για υλικοτεχνικούς λόγους. Αυτή ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για την Ινδία, η οποία περίμενε πως ο Μπάιντεν θα ανατρέψει αυτή την πολιτική. Εξάλλου, η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αφγανική κυβέρνηση ήταν επίσης σύμμαχος με την Ινδία και έτσι έδωσε στο Νέο Δελχί το λεγόμενο «στρατηγικό βάθος» έναντι του γειτονικού Πακιστανού αντιπάλου της. Η απόφαση του Μπάιντεν να προχωρήσει στην αποχώρηση του Τραμπ κινδύνευε να περιπλέξει τα περιφερειακά στρατηγικά σχέδια της Ινδίας. Αυτό με τη σειρά του ώθησε τους υπεύθυνους λήψης των αποφάσεων να αρχίσουν να πανικοβάλλονται, καθώς δεν ήταν σίγουροι πώς θα διατηρήσουν την επιρροή τους σε αυτό το γεωστρατηγικό κράτος χωρίς οι ΗΠΑ να στηρίξουν την κυβέρνησή τους. Εκ των υστέρων, αυτή ήταν η αρχή του τέλους των στενών ινδοαμερικανικών δεσμών.


Αμερικανική κριτική για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ινδία

Σαν να ήθελαν οι ΗΠΑ να προσβάλλουν την Ινδία με το χειρότερο δυνατό τρόπο, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τη Νότια και την Κεντρική Ασία είπε στο Κογκρέσο στις αρχές Ιουνίου πως είχε πολύ σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδία. Ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεται κανείς για την ακρίβεια των παρατηρήσεών του, ωστόσο ερμηνεύτηκαν από την Ινδία ως άνευ προηγουμένου αμερικανική ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις, ειδικά αφού έθιξαν και το Κασμίρ. Ήταν ήδη αρκετά κακό που οι ΗΠΑ είχαν κάνει όλα τα πράγματα που απαριθμήθηκαν προηγουμένως στην Ινδία τον περασμένο χρόνο, αλλά τώρα τελικά ξεπέρασαν τα όρια θίγοντας τα πιο ευαίσθητα ζητήματά τους. Δεν υπήρχε περίπτωση οι Ινδοί να εμπιστευτούν τις ΗΠΑ ως αξιόπιστο σύμμαχο μετά από αυτό που μόλις είχαν κάνει. Αυτό ήταν πέρα ​​από απαράδεκτο και αντιπροσωπευτικό ενός ηγεμονικού νταή που προσπαθεί να εκφοβίσει το νέο του σύμμαχο σε καθεστώς υποτελείας.


Το "New Quad" με τις χώρες PAKAFUZ

Για να κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα, οι ΗΠΑ διακήρυξαν στη συνέχεια τη δημιουργία του λεγόμενου «New Quad» ένα μήνα αργότερα, τον Ιούλιο, που απαρτιζόταν από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ουζμπεκιστάν, τα τρία τελευταία από τα οποία συμφώνησαν τον Φεβρουάριο να κατασκευάσουν έναν σιδηρόδρομο μεταξύ τους (PAKAFUZ). Αυτό βελτίωσε σημαντικά τη γεωστρατηγική θέση του Πακιστάν έναντι του Αμερικανού συμμάχου της Ινδίας και έδειξε ότι οι ΗΠΑ θα προωθήσουν ενεργά τα διαπεριφερειακά συμφέροντα του Ισλαμαμπάντ, παρόλο που υποτίθεται πως θέλουν να διατηρήσουν ισορροπημένους δεσμούς με το Νέο Δελχί. Επιπλέον, έδωσε σήμα στην Ινδία ότι οι ΗΠΑ αποδέχτηκαν την στρατηγική παρουσία του Πακιστάν μετά την αποχώρηση στο Αφγανιστάν και θα εργαστούν πραγματικά για να τη διαφοροποιήσουν μέσω αυτού του έργου συνδεσιμότητας που αποτελεί τη βάση για το «New Quad» τους. Οι Ινδοί φορείς λήψης αποφάσεων έγιναν δύσπιστοι για τα κίνητρα των ΗΠΑ στην περιοχή και άρχισαν να αναρωτιούνται τι περίμενε την επιρροή της χώρας τους στο Αφγανιστάν μετά την αμερικανική αποχώρηση.


Η χαοτική εκκένωση της Αμερικής από το Αφγανιστάν

Έλαβαν την απάντησή τους έναν μήνα αργότερα, τον Αύγουστο, όταν η Αμερική εκκένωσε χαοτικά το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν. Αυτό ήταν το χειρότερο σενάριο για την Ινδία και ώθησε όλους τους διπλωμάτες της να φύγουν από εκεί για την ασφάλειά τους. Αυτή η άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση για τα περιφερειακά στρατηγικά τους σχέδια οφειλόταν αποκλειστικά στην ατημέλητη πολιτική των ΗΠΑ, η οποία είδε την Αμερική να αρνείται να χαράξει κόκκινες γραμμές για την αποτροπή της προέλασης των Ταλιμπάν ενόψει της σταδιακής αποχώρησης των δυνάμεών τους. Νιώθοντας θάρρος από την υπόσχεση των ΗΠΑ να μην χτυπήσουν τους μαχητές τους ό,τι κι αν γίνει, προκειμένου να αποφευχθεί η επαναφορά τους στο αφγανικό τέλμα, οι Ταλιμπάν προχώρησαν σε μια εθνική επίθεση που κατέληξε να διαλύσει την επιρροή της Ινδίας εκεί. Η εγκατάλειψη της Αμερικής απέναντι στους τοπικούς Αφγανούς συμμάχους της και ακόμη και τους ίδιους τους πολίτες της εκεί επιβεβαίωσε τους φόβους της Ινδίας πως οι ΗΠΑ δεν είναι κάποιος που μπορούν να εμπιστευτούν ή να βασιστούν ό,τι κι αν συμβεί.


Έκπληξη με το AUKUS της Αμερικής

Αφού κατέστρεψαν μονομερώς τις στρατιωτικές-στρατηγικές σχέσεις τους με την Ινδία τους τελευταίους 15 μήνες για λόγους που είναι γνωστοί μόνο στους δικούς τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, οι ΗΠΑ αποφάσισαν κρυφά να αφαιρέσουν το αντικινεζικό στοιχείο ασφαλείας του Quad μεταφέροντάς το στο AUKUS. Αυτή η αιφνιδιαστική ανακοίνωση συγκλόνισε την Ινδία, καθώς η χώρα εξακολουθούσε να πιστεύει ότι ήταν δυνατό να επιδιορθώσει τις κατεστραμμένες σχέσεις της με τις ΗΠΑ, προκειμένου αυτές και οι συμμάχοι τους στο Quad να επιστρέψουν στον συντονισμό των προσπαθειών «συγκράτησης» της Κίνας. Οι υπεύθυνοι λήψης των αποφάσεών τους δεν είχαν προειδοποιηθεί ότι κάτι από όλα αυτά επρόκειτο να συμβεί, κάτι που ερμήνευσαν ως πισώπλατη μαχαιριά μετά από όλα όσα είχαν κάνει για να προωθήσουν τις αντικινεζικές πολιτικές των Αμερικανών «συμμάχων» τους τα τελευταία χρόνια. Δικαίως, νιώθοντας προδομένοι, αποφάσισαν να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στο ρωσικό πυλώνα της πολιτικής τους, κάτι που οδήγησε στην αλλαγή του παιχνιδιού της συνόδου κορυφής αυτού του μήνα.


Συμπερασματικές Σκέψεις

Οι τελευταίοι 18 μήνες των ινδοαμερικανικών σχέσεων χαρακτηρίστηκαν από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ καταχρώνται τον στρατιωτικό-στρατηγικό εταίρο τους στη Νότια Ασία ως υποτελές κράτος αντί να τον σέβονται ως τον ισότιμο εταίρο που η Ινδία πίστευε πραγματικά πως ήταν. Η Αμερική αδιαφορούσε συνεχώς για την Ινδία με εντελώς απαράδεκτους τρόπους και εργάστηκε ακόμη και για να προωθήσει τα συμφέροντα του Πακιστανού αντιπάλου της στο Αφγανιστάν μέσω της «Νέας Τετραμερούς» εις βάρος του Νέου Δελχί. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ενημέρωσε ποτέ την Ινδία για την απόφασή της να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν ούτε για τις μυστικές διαπραγματεύσεις για την απο-ασφάλιση του Quad αντικαθιστώντας την αντικινεζική λειτουργία αυτού του μπλοκ με το AUKUS, για το οποίο η Ινδία άκουσε μόνο από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Προκειμένου να προστατεύσει τα μεγάλα στρατηγικά της συμφέροντα, η Ινδία βαθμολόγησε με σύνεση την πολιτική της των πολλαπλών δεσμεύσεων, αγκαλιάζοντας πλήρως τον ιστορικό Ρώσο σύμμαχό της, που θα αλλάξει τη φύση των σχέσεων ΗΠΑ-Ινδίας στο μέλλον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail