Ποιος γείτονας της Ρωσίας δίνει 10 δισ. ευρώ σε συμφωνία ρεκόρ για 64 μαχητικά αεροσκάφη F-35

Military_Material / pixabay
Freepen.gr - Η Φινλανδία έχει συνάψει συμφωνία με την αμερικανική Lockheed Martin για την αγορά συνολικά 64 μαχητικών αεροσκαφών F-35. Τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν το συμβόλαιο των 10 δισ. ευρώ το μεγαλύτερο του είδους του στην ιστορία της χώρας.

Τα αμερικανικά τζετ πρόκειται να αντικαταστήσουν τα Hornets της Φινλανδίας, τα οποία θα παροπλιστούν σταδιακά από το 2025. Με την απόφασή της, η σκανδιναβική χώρα εντάχθηκε στο κλαμπ των χωρών όπως η Νορβηγία, η Δανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Πολωνία, οι οποίες επίσης επέλεξαν το αμερικανικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος.

Το F-35 της Lockheed Martin ανταγωνιζόταν τα τζετ που κατασκευάζονταν από τη Saab AB, την Dassault Aviation και την Boeing, καθώς και με το Ευρωπαϊκό Eurofighter Typhoon.

Το τεράστιο συμβόλαιο των 10 δισ. ευρώ φέρεται να καλύπτει όχι μόνο την προμήθεια των τζετ αλλά και τη δημιουργία τεχνικής και εκπαιδευτικής υποδομής στη Φινλανδία, ανταλλακτικών και όπλων.

Η απόφαση ανακοινώθηκε την Παρασκευή, με τον υπουργό Άμυνας, Antti Kaikkonen, να λέει ότι «κατά τη σύγκριση των στρατιωτικών επιδόσεων, το F-35 ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες μας».

Η μάχη μεταξύ μεγάλων κατασκευαστών για το συμβόλαιο της Φινλανδίας ξέσπασε το 2015, όταν έγινε γνωστό πως η πολεμική αεροπορία της χώρας άρχισε να αναζητά αντικαταστάτη για τον παλιό στόλο μαχητικών που είχε αγοράσει από μια αμερικανική εταιρεία, τη McDonnell Douglas, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail