Slavoj Zizek: Εμβολιασμένοι ή όχι, είμαστε ΟΛΟΙ υπό έλεγχο και χειραγώγηση

spencerbdavis1 / pixabay
Όσοι δέχονται εμβόλια κατά του Covid και όσοι τα απορρίπτουν θεωρούν ο ένας τον άλλον ως αρνιά που πηγαίνουν πρόθυμα στη σφαγή. Ίσως και οι δύο να έχουν δίκιο. Αλλά αυτοί που αγοράζουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού πληρώνουν τον χασάπη.

Slavoj Zizek - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι αποκαλύφθηκε μια απάτη στην οποία φέρεται να εμπλέκονται χιλιάδες αντι-εμβολιαστές και εκατοντάδες γιατροί. Εκείνοι που δεν ήθελαν να τρυπηθούν από τον Covid-19, αλλά προφανώς ήθελαν να αποφύγουν τους περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους, πλήρωσαν στους γιατρούς μια αμοιβή περίπου 400 ευρώ για να τους εμβολιάσουν με «νερό».

Ωστόσο, οι γιατροί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα φέρεται να τους ξεπερνούσαν αντικαθιστώντας το «ψεύτικο» υγρό με το αληθινό, και έτσι θα τους έκαναν στην πραγματικότητα την ένεση με το εμβόλιο, εν αγνοία των αντι-εμβολιαστών. Οι γιατροί – διεφθαρμένοι και ηθικοί ταυτόχρονα – θα εξακολουθούσαν να κρατούν τη δωροδοκία. Και τώρα για το τελευταίο ξεκαρδιστικό σημείο: οι «μυστικά» εμβολιασμένοι αντι-εμβολιαστές θα εμφάνιζαν -και θα περιέγραφαν σε άλλους- τις παρενέργειες του εμβολίου, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εξηγήσουν πώς ή γιατί θα εμφανίζονταν.

Αν και καταδικάζω τους γιατρούς που συμμετέχουν σε αυτή την απάτη, δεν μπορώ να τους κρίνω πολύ αυστηρά. Εξάλλου, κατά την έκδοση εγγράφων που επιβεβαιώνουν τον εμβολιασμό σε αντι-εμβολιαστές, δεν απάτησαν: ήταν πραγματικά εμβολιασμένοι. Στο τέλος, οι μόνοι άνθρωποι που απατήθηκαν ήταν αυτοί που ήθελαν να απατήσουν και να απολαύσουν τα οφέλη του εμβολιασμού χωρίς να δεχτούν τρύπημα. Έτσι, τέτοιοι άνθρωποι εξαπατήθηκαν μέσω της ίδιας της αλήθειας: αυτό που δεν ήξεραν είναι ότι ήταν πραγματικά αυτό που προσποιούνταν πως ήταν: εμβολιασμένοι.

Είναι, λοιπόν, το πρόβλημα ότι οι γιατροί όχι μόνο έλεγαν ψέματα στους ασθενείς τους, αλλά τσεπώνανε και τις δωροδοκίες; Ακόμη και εδώ, μπορεί κανείς να πει ότι, εάν οι γιατροί δεν έπαιρναν τις δωροδοκίες, οι ασθενείς τους θα υποψιάζονταν ότι δεν θα ήταν πραγματικά μη εμβολιασμένοι. Η αληθινή ηθική ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι οι ασθενείς εμβολιάστηκαν παρά τη ρητή θέλησή τους – το οποίο, σε αυτήν την περίπτωση, θεωρώ ένα μάλλον ασήμαντο παράπτωμα, καθώς οι προθέσεις των ασθενών ήταν να εξαπατήσουν και να λάβουν κάρτες εμβολιασμού για τον Covid, γι' αυτό και ήταν απειλές όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τους άλλους.

Πολλοί από αυτούς που αντιτίθενται στον εμβολιασμό υποστηρίζουν ότι η εντολή εμβολίου δεν είναι μόνο επίθεση στην προσωπική μας ελευθερία επιλογής, αλλά και βίαιη εισβολή στο σώμα μου συγκρίσιμη με βιασμό: όταν εμβολιάζομαι, βιάζομαι από το κοινό, όχι μόνο από μια ιατρική αρχή… Σαν να είναι πάντα το σώμα μας μόνο δικό μας.

Πρόσφατα, υπήρξε μια περίπτωση στη Σλοβενία ​​μιας πολύ ηλικιωμένης κυρίας που αργοπέθαινε σε ένα νοσοκομείο, ανίκανη να ταΐσει τον εαυτό της και κρατήθηκε στη ζωή με έξι ή επτά ταυτόχρονες εγχύσεις. Όταν ρωτήθηκε αν ήθελε να εμβολιαστεί, το απέρριψε άγρια, λέγοντας ότι δεν ήξερε τι περιείχε το εμβόλιο και δεν ήθελε να μπουν ξένες ουσίες στο σώμα της.

Αλλά δεν είναι αυτή η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όλοι: εμβολιασμένοι ή όχι, είμαστε ήδη υπό έλεγχο και χειραγώγηση με τρόπους που αγνοούμε;

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον για το ανέκδοτο της Ελλάδας –είτε είναι αλήθεια είτε όχι– είναι ότι λειτουργεί ως παράδειγμα με την έννοια του Pierre Bayard, αποδίδοντας σε μια καθαρή μορφή που σπάνια συναντάμε στην κοινωνική πραγματικότητα τον τρόπο που ελέγχουμε και χειραγωγούμε. Ενώ πιστεύουμε ότι εξαπατούμε τις δημόσιες αρχές, η εξαπάτησή μας περιλαμβάνεται ήδη στον κύκλο της αυτο-αναπαραγωγής της δημόσιας εξουσίας. Επομένως, κατά κάποιον τρόπο ενεργούμε ακόμη χειρότερα από ένα αρνί στη σφαγή: ενεργούμε σαν ένα αρνί που πληρώνει ανυπόμονα τη σφαγή του.

Όπως το έθεσε ο Λακάν, les non-dupes errent: όσοι δεν εξαπατούνται κάνουν τα περισσότερα, όπως τα μέλη της αμερικανικής λευκής κατώτερης τάξης που δεν εξαπατήθηκαν από το φιλελεύθερο κατεστημένο αλλά κατέληξαν να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε πώς η λογική των «αρνιών στη σφαγή» εφαρμόζεται και στις δύο πλευρές του συνεχιζόμενου αγώνα. Για τους σκεπτικιστές του Covid, τα αρνιά ήταν οι άνθρωποι που περίμεναν στην ουρά για να εμβολιαστούν ή, όταν τα εμβόλια ήταν δύσκολο να γίνουν, δωροδοκούσαν ακόμη και τους γιατρούς για να εμβολιαστούν. Για άλλους, τα αρνιά ήταν οι αρνητές του Covid που αποτελούσαν απειλή για τη δική τους ζωή και τη ζωή άλλων ανθρώπων αρνούμενοι να συμμορφωθούν με τους περιορισμούς της πανδημίας.

Συχνά ακούγεται ότι οι διαμαρτυρίες κατά του εμβολιασμού δεν είναι απλώς μια επίδειξη αντιεπιστημονικού παραλογισμού: συμπυκνώνουν μια σειρά από άλλες δυσαρέσκειες, όπως το αίσθημα της εξάλειψης του ελέγχου στις ζωές μας, με τη δύναμη των ιατρικών αρχών και άλλων εταιρειών, κ.λπ., οπότε θα πρέπει να μπούμε σε διάλογο μαζί τους, όχι απλώς να τους απορρίψουμε με περιφρόνηση.

Το πρόβλημα που βλέπω εδώ είναι ακριβώς το ίδιο με τον αντισημιτισμό, ο οποίος εκφράζει μια διαμαρτυρία για την οικονομική εκμετάλλευση και τα παρόμοια. Ομοίως, στην περίπτωση της βίας κατά των γυναικών, οι άντρες που κακοποιούν τις γυναίκες το κάνουν συχνά για να εκτονώσουν την απογοήτευσή τους για την ταπείνωση στην κοινωνική τους ζωή. Αυτό που, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, υπονομεύει μια τέτοια άποψη «καλοπροαίρετη» και «κατανόησηw» είναι η πλεονάζουσα απόλαυση που δημιουργείται από την εν λόγω συμπεριφορά: η βία κατά των γυναικών φέρνει προφανώς μια διεστραμμένη απόλαυση. Το ίδιο ισχύει για τα αντισημιτικά πογκρόμ, και οι αντιεμβολιαστικές θεωρίες συνωμοσίας δημιουργούν επίσης μια δική τους διεστραμμένη απόλαυση. Θα πρέπει λοιπόν να συμπληρώσουμε τη φόρμουλα ψυχαναλυτικής ηθικής του Λακάν – ότι «το μόνο πράγμα για το οποίο μπορεί κανείς να είναι ένοχος είναι ότι έχει δώσει έδαφος σε σχέση με την επιθυμία του» – με το εξής: είσαι πάντα ένοχος/υπεύθυνος για την απόλαυσή σου, ακόμα κι όταν αυτή η απόλαυση σου επιβλήθηκε εξωτερικά.

Εκεί βρίσκεται η υλική δύναμη της ιδεολογίας: όχι μόνο μας εκπαιδεύει να ανεχόμαστε την εξουσία, ή ακόμα και να συμμετέχουμε ενεργά στην υποταγή μας, αλλά επίσης μας εξαπατά με την ίδια την πράξη να μας προειδοποιεί να μην μας εξαπατήσουν. Δεν υπολογίζει στην εμπιστοσύνη μας στη δημόσια τάξη και τις αξίες της, αλλά στην ίδια μας τη δυσπιστία – το υποκείμενο μήνυμά της είναι: «Μην εμπιστεύεστε αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία, είστε χειραγωγημένοι, και εδώ είναι ο τρόπος που μπορείτε να αποφύγετε την εξαπάτηση! ” Μερικές φορές, η αφέλεια είναι το καλύτερο όπλο μας ενάντια στην εξαπάτηση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail