Η πολωνική υπερηφάνεια: Πρώτα, νικήστε την Gazprom και μετά ζητήστε της να μειώσετε τις τιμές του φυσικού αερίου!

Freepen.gr - Η μακροπρόθεσμη συμφωνία της PGNiG με την Gazprom ισχύει από το 1996 έως το 2022. Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, η πολωνική εταιρεία δεσμεύεται να λαμβάνει ετησίως τουλάχιστον 8,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πάνω στη βάση λήψης ή πληρωμής. Νωρίτερα, Πολωνοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι δεν σκόπευαν να επεκτείνουν τη σύμβαση με τη ρωσική εταιρεία. Η Πολωνία προσδοκά να αγοράσει υγροποιημένο φυσικό αέριο κατά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Baltic Pipe, ο οποίος πρόκειται να συνδέσει τη χώρα με τα νορβηγικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της PGNiG Pavel Maevsky ανακοίνωσε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά χονδρικής, αναφέρει η english.pravda.ru.

"Αυτή η έκτακτη ανάγκη είναι η βάση για την αναθεώρηση των όρων τιμών, βάσει των οποίων αγοράζουμε καύσιμα στο πλαίσιο της σύμβασης Yamal. Κατά τη γνώμη μας, υπάρχει περιθώριο για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που λαμβάνουμε", είπε ο Maevsky.

Στις 28 Οκτωβρίου, η πολωνική εταιρεία έστειλε επιστολή στην PJSC Gazprom και την Gazprom Export, η οποία «τροποποιεί τη δήλωση PGNiG από τον Φεβρουάριο του 2020 για αλλαγή της τιμής του φυσικού αερίου που παρέχεται στην Πολωνία βάσει της σύμβασης από τις 25 Σεπτεμβρίου 1996 (η λεγόμενη σύμβαση Yamal) προς τα κάτω, ώστε η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς να μπορεί να ληφθεί υπόψη κατά την αναθεώρηση».

Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτή πτυχή εδώ. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η PGNiG κέρδισε μια διαιτησία αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της Gazprom και εξασφάλισε μείωση των τιμών του φυσικού αερίου. Οι Πολωνοί σημείωσαν τότε πως οι τιμές του φυσικού αερίου στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων ήταν λιγότερο ευνοϊκές από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Οι εκπρόσωποι της PGNiG ισχυρίστηκαν στη συνέχεια ότι οι τιμές των κόμβων αποτελούσαν τον μόνο σχετικό παράγοντα για την τιμολόγηση σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου. Αυτές είναι οι τιμές που τώρα αναστατώνουν περισσότερο τους Πολωνούς και όχι μόνο αυτούς.

Στη συνέχεια, η δήλωση της PGNiG ανέφερε ότι το δικαστήριο επέτρεψε μια πιο άμεση σύνδεση μεταξύ της φόρμουλας τιμολόγησης και των τιμών του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, κάτι που θα οδηγούσε τελικά σε σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οι εκπρόσωποι της πολωνικής εταιρείας ήταν επίσης αντίθετοι τόσο στην κατασκευή όσο και στην έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου Bundesnetzagentur παραχώρησε στην PGNiG δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες πιστοποίησης Nord Stream 2.

Η πολωνική εταιρεία δεν έχει δικαίωμα βέτο σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, οι Πολωνοί δεν κρύβουν καν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καθυστερήσουν την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail