Τρέχουν οι Βρετανοί με μίνι υποβρύχια κι ειδικές δυνάμεις να προλάβουν τους Ρώσους πριν βρουν το βυθισμένο F-35B

Lockheed Martin
Freepen.gr - Τα υποβρύχια του Βασιλικού Ναυτικού βρίσκονται σε ένα αγώνα δρόμου εναντίον των Ρώσων για να ανακτήσουν το 100 εκατομμυρίων λιρών μαχητικό αεροσκάφος F-35B που συνετρίβη με άκρως μυστική τεχνολογία από τον πυθμένα της Μεσογείου.

Ένας πιλότος της RAF αναγκάστηκε να εκτιναχθεί από το F-35B Lightning του καθώς έπεσε στη θάλασσα αμέσως μετά την απογείωσή του σε «άσκηση ρουτίνας» από το ναυαρχίδα του αεροπλανοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού, HMS Queen Elizabeth. Το αεροσκάφος ήταν ένα από τα οκτώ βρετανικά fast-jet που επέβαιναν, μαζί με 10 αμερικανικά αεροσκάφη, αναφέρει η dailymail.co.uk.

Βυθιζόμενο σε διεθνή ύδατα, η συντριβή πυροδότησε αγώνα για τον εντοπισμό και ανάκτησή του από τον πυθμένα της θάλασσας προτού μπορέσει να φτάσει σε αυτό από τη Ρωσία καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα F35-B συντρίβεται σε μια τέτοια περιοχή.

Να σημειώσουμε από την πλευρά μας ότι η Ρωσία διαθέτει ικανό αριθμό σκαφών επιφανείας και υποβρυχίων όπως τα αθόρυβα Kilo, που πιθανότητα καθιστούν βάσιμες τις βρετανικές ανησυχίες.

Η τεχνολογία στο αεροσκάφος που σχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων άκρως απόρρητων ραντάρ και αισθητήρων, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη καθώς επιτρέπει στο F-35 να πετάει «αόρατο» σε εχθρικό έδαφος με υπερηχητικές ταχύτητες. Ωστόσο, είναι πιθανό η Κίνα να γνωρίζει ήδη όλα όσα πρέπει να γνωρίζει για το τζετ λόγω κατασκοπείας.



Το αεροσκάφος εντοπίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης και στην τοποθεσία στον πυθμένα της θάλασσας θα αναπτυχθεί αγγλοαμερικανική ομάδα ασφαλείας μέχρι να ανυψωθεί το τζετ στην επιφάνεια. Η επιχείρηση, που καλύπτεται από μυστικότητα, θεωρείται ότι περιλαμβάνει δύτες και μίνι υποβρύχια.

Ως το πιο προηγμένο και ακριβό τζετ του Ηνωμένου Βασιλείου, το μονοθέσιο μπορεί να προσγειωθεί κατακόρυφα και χρειάζεται μόνο ένα μικρό διάδρομο για να απογειωθεί. Είναι το πρώτο που χάνει η Βρετανία και το περιστατικό είναι η πρώτη ατυχία για τον στόλο των F-35B της RAF και για το αεροπλανοφόρο αξίας 3 δισεκατομμυρίων λιρών που απέπλευσε από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από επτά μήνες.

Η συντριβή αυτής της εβδομάδας εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το F-35B, από τα οποία η Βρετανία διαθέτει επί του παρόντος 24. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αγοράσει 138 από τα μαχητικά αεροσκάφη από τον αμερικανικό γίγαντα της αεροπορίας Lockheed Martin για 9,1 δισεκατομμύρια £ τα επόμενα χρόνια, με 48 από αυτά να αναμένονται να παραδοθούν έως το 2025.

Ο απόστρατος υποναύαρχος Chris Parry δήλωσε χθες το βράδυ: «Αν και μια έρευνα θα καθορίσει την ακριβή αιτία της συντριβής, φαίνεται πιθανό ότι το ατύχημα συνέβη λόγω δυσλειτουργίας του κινητήρα.

«Παρά το καλό ιστορικό ασφάλειας του F-35B, ήταν αναπόφευκτο ότι ορισμένα από αυτά τα αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων, που λειτουργούν σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό θαλάσσιο περιβάλλον, θα είχαν χαθεί σε κάποιο στάδιο».

Το Υπουργείο Άμυνας επέμεινε χθες το βράδυ «καμία εχθρική ενέργεια» δε σχετίζεται με τη συντριβή. Χθες το βράδυ η έρευνα επικεντρώθηκε σε τεχνικό ή ανθρώπινο λάθος.

Ο πιλότος, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά, φέρεται να διασώθηκε με ελικόπτερο. Η οικογένεια του πιλότου ενημερώθηκε για τη συντριβή προτού οι στρατιωτικοί αρχηγοί εκδώσουν δήλωση χθες το απόγευμα για το συμβάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail