Αμερικανοί νομοθέτες απορρίπτουν την πώληση F-16 στην Τουρκία

Freepen.gr - Σαράντα ένα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τη Δευτέρα, διαφωνώντας με τα σχέδια της Ουάσιγκτον να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία. 

Οι αμερικανοί νομοθέτες, με επικεφαλής τον Chris Pappas, μαζί με τους Συμπροέδρους του Hellenic Caucus, Gus Bilirakis και Carolyn Maloney, ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες από τον Blinken, ρωτώντας για τις πρόσφατες αναφορές σχετικά με την Τουρκία που ζητά να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανανέωσε το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη για να αντικαταστήσει το γηρασμένο στόλο της πολεμικής αεροπορίας, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Κυριακή, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στη Ρώμη. Μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν δήλωσε πως ο Μπάιντεν δεν ήταν αρνητικός στο αίτημά του για νέα αεροσκάφη.

Από τότε που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις CAATSA κατά της Τουρκίας στα τέλη του 2020, «η κυβέρνηση Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία των ΗΠΑ ή να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες συνθήκες που οδήγησαν στην εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και το Κογκρέσο μπλοκάρει τις αγορές αμερικανικών όπλων από την Τουρκία», ανέφεραν Αμερικανοί νομοθέτες στην επιστολή τους προς τον Blinken.

Τα κιτ εκσυγχρονισμού του Block 70 ενέχουν επίσης παρόμοιους κινδύνους συνεγκατάστασης εάν η Άγκυρα συνεχίσει να κατέχει ρωσικούς S-400, σύμφωνα με τους νομοθέτες.

Οι νομοθέτες δήλωσαν επίσης ότι τους αρέσει να βλέπουν την Τουρκία να έχει τις ρίζες της στη Δύση, αλλά πρόσθεσαν πως αυτός ο στόχος δε θα επιτευχθεί «αν η κυβέρνηση Ερντογάν ξεφύγει από την ευθύνη για παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Την περασμένη εβδομάδα, αρκετοί φορείς, όπως το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής, οι Αμερικανοί Φίλοι του Κουρδιστάν, το Ινδουιστικό Αμερικανικό Ίδρυμα, το Φόρουμ της Μέσης Ανατολής, η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, Η PSEKA, το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο, η Συντονισμένη Προσπάθεια των Ελλήνων και το Αρμενικό Συμβούλιο της Αμερικής έστειλαν κοινή επιστολή στο Κογκρέσο, ζητώντας από τους νομοθέτες να σταματήσουν την πώληση των αμερικανικών τζετ στην Τουρκία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail