Το χάος στην Ανατολική Ευρώπη δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Πούτιν σε αντίθεση με το CNN

Το CNN δημοσίευσε την Τρίτη ένα άρθρο με τίτλο «Γιατί το χάος στην ανατολική Ευρώπη δεν είναι ποτέ κακά νέα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν». Προβάλλει μια συνωμοτική ερμηνεία των πρόσφατων γεγονότων εκεί, υποστηρίζοντας πως ο Ρώσος ηγέτης εκμεταλλεύεται την ανατολικοευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση - ίσως ακόμη και να τραβήξει τα νήματα του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο (ο οποίος κατηγορείται από τη Δύση ότι την ενορχηστρώνει) - και πιθανώς σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το κάνει αυτό για το κύρος του αλλά και για να διχάσει την ΕΕ.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Απαιτούνται κάποιες διευκρινίσεις πριν εξηγηθεί γιατί δε συμβαίνει αυτό. Η μεταναστευτική κρίση της Ανατολικής Ευρώπης οφείλει την προέλευσή της στους πολέμους της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από τις αρχές αυτού του αιώνα που κατέστρεψαν αρκετές χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία και δημιούργησαν τις συνθήκες για μεγάλης κλίμακας εξόδους από αυτές, είτε για να φύγουν από τις διαμάχες ως πρόσφυγες είτε σαν ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή ως οικονομικοί μετανάστες. Η Δύση επέβαλε επίσης κυρώσεις στη Λευκορωσία μετά τις περσινές εκλογές ως μέρος της εκστρατείας της για αλλαγή καθεστώτος εναντίον της.

Η προαναφερθείσα δεύτερη πρόκληση ευθύνεται άμεσα για την κρίση. Παρέσυρε τις δυνατότητες αυτής της χώρας να ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές εντός των συνόρων της. Οι κυρώσεις κατέστησαν επίσης πολιτικά αδύνατο για τον Πρόεδρο Λουκασένκο να συνεχίσει να δαπανά τους πόρους που απαιτούνται για την υπεράσπιση των γειτόνων του από την παράνομη μετανάστευση. Δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει όταν προσπαθούν ενεργά να τον ανατρέψουν. Αυτό οδήγησε στο να γίνει η Λευκορωσία το κορυφαίο κράτος διέλευσης για πρόσφυγες και μετανάστες που προορίζονται για την ΕΕ.

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ισχυρίστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο πως η μεταναστευτική κρίση στην Ανατολική Ευρώπη έχει «στόχο να αποσπάσει την προσοχή από τις δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία». Ακολούθησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που προειδοποίησε για υποτιθέμενη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση κοντά στα ουκρανικά σύνορα, κάτι που ώθησε τον Υπουργό Εξωτερικών της τελευταίας να συμβουλεύσει την ΕΕ «να κάνει την προπαρασκευαστική εργασία τώρα» σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος.

Όχι μόνο η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε υποτιθέμενη στρατιωτική συσσώρευση εκεί, αλλά περιέργως, αυτό επιβεβαιώθηκε επίσης από έναν εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Συνοριακής Ασφάλειας της Ουκρανίας, ο οποίος είπε πως «δεν καταγράφουμε καμία κίνηση υλικού ή στρατευμάτων της γειτονικής χώρας ακριβώς στα σύνορα». Αυτή η εξέλιξη υποδηλώνει ότι ακόμη και η ίδια η Ουκρανία δεν είναι σίγουρη αν η προειδοποιημένη συσσώρευση συμβαίνει. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως είναι πιθανότατα η τυπική τρομοκρατία των ΗΠΑ.

Για να επιστρέψουμε στο άρθρο του CNN, είναι εντελώς λάθος που ισχυρίζονται ότι «το χάος στην Ανατολική Ευρώπη δεν είναι ποτέ κακά νέα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν». Ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Μακέι είπε νωρίτερα πως η χώρα του και ο Ρώσος αμοιβαίος αμυντικός σύμμαχός της «εκφράζουν ανησυχία για τη συνεχιζόμενη αβάσιμη συσσώρευση του ΝΑΤΟ στα σύνορα του κράτους της Ένωσης» με το πρόσχημα της απάντησης στη μεταναστευτική κρίση. Στη συνέχεια, ο Λευκορώσος υπουργός Άμυνας προειδοποίησε πως οι γείτονές του στο ΝΑΤΟ θέλουν να ξεκινήσουν μια στρατιωτική σύγκρουση.

Αυτή την εκτίμηση συμμερίστηκε στη συνέχεια ο Πρόεδρος Λουκασένκο. Κάνοντας έναν απολογισμό της στρατηγικής δυναμικής που περιβάλλει αυτήν την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση, αυτό φαίνεται ασφαλώς να ισχύει. Η περιφερειακή ασφάλεια της Ρωσίας υπονομεύεται από τα μέλη του ΝΑΤΟ που εκμεταλλεύονται τη μεταναστευτική κρίση της Ανατολικής Ευρώπης. Οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση που θα μπορούσαν να προκαλέσουν με τη Λευκορωσία κινδυνεύει να παρασύρει τη Ρωσία στη μάχη λόγω των αμοιβαίων αμυντικών της δεσμεύσεων έναντι του συμμάχου της στον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας (CSTO).

Η Ρωσία έχει ζητήσει επανειλημμένα στρατιωτική αποκλιμάκωση με το ΝΑΤΟ. Το Κρεμλίνο δεν έχει κανένα απολύτως συμφέρον να πολεμήσει με αυτό το μπλοκ. Ο ψευδής φόβος της Δύσης για τις υποτιθέμενες αντίθετες προθέσεις της όλα αυτά τα χρόνια από την έναρξη της Ουκρανικής Κρίσης το 2013-2014 απομυθοποιούνταν πάντα από τα επόμενα γεγονότα που απέδειξαν ότι καμία τέτοια «ρωσική εισβολή» δε συνέβη ποτέ. Το ίδιο είναι πιθανό να συμβαίνει και με τους τελευταίους ισχυρισμούς.

Το περιφερειακό χάος και οι φήμες για τις υποτιθέμενες εχθρικές προθέσεις της Ρωσίας προς τους γείτονές της υπονομεύουν τους στρατηγικούς στόχους αυτής της χώρας. Η Μόσχα προσπαθεί ενεργά να προσεγγίσει την ΕΕ με επικεφαλής τους εταίρους της στο Βερολίνο, όπως αποδεικνύεται από την εντυπωσιακή πρόοδο που σημείωσαν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream II παρά την αντίθεση της Ουάσιγκτον. Η εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης και η συνωμοσία εισβολής στην Ουκρανία αντιβαίνουν σε αυτήν την πολιτική και τέτοιοι φόβοι δεν έχουν βάση στην πραγματικότητα.

Το χάος στην Ανατολική Ευρώπη προκαλείται από τους καταστροφικούς πολέμους της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον των πλειοψηφούντων μουσουλμανικών χωρών και τις πρόσφατες αποσταθεροποιητικές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, οι οποίες διέβρωσαν τις δυνατότητες της στοχευόμενης χώρας να λειτουργεί ως προπύργιο της ΕΕ κατά της παράνομης μετανάστευσης.  

Οι ψεύτικες ειδήσεις ευθύνονται για τους τελευταίους φόβους σχετικά με μια άλλη υποτιθέμενη επικείμενη «ρωσική εισβολή» στην Ουκρανία, την οποία η Υπηρεσία Συνοριακής Ασφάλειας της ίδιας της χώρας επίσημα δε θεωρεί αξιόπιστη.

Η λύση σε όλα είναι αρκετά απλή. Η Δύση πρέπει να σταματήσει να καταστρέφει άλλες χώρες και να δεσμεύσει επειγόντως τους πόρους που απαιτούνται για την ανοικοδόμησή τους. Πρέπει επίσης να άρουν τις παράνομες κυρώσεις τους κατά της Λευκορωσίας, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στον παραδοσιακό της ρόλο στην υπεράσπιση της ΕΕ από την παράνομη μετανάστευση. Επιπλέον, οι δυτικοί ηγέτες και τα μέσα ενημέρωσης τους δεν πρέπει να διαδίδουν άλλες ψευδείς ειδήσεις σχετικά με μια «ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην Ανατολική Ευρώπη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail