«Checkmate:» Η Ρωσία αποκαλύπτει νέο πολεμικό αεροπλάνο 5ης γενιάς… χωρίς πιλότο

Freepen.gr - Η κρατική εταιρεία ανάπτυξης της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι εργάζεται σε ένα προηγμένο νέο μη επανδρωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος που μπορεί να πετάει πάνω από τα σύννεφα και να καλύπτεται από την άμυνα του εχθρού, ενώ ελέγχεται από την ασφάλεια του εδάφους.

Σε ένα φανταχτερό teaser που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, η Rostec και ο δημόσιος γίγαντας της αεροδιαστημικής της Ρωσίας UAC παρουσίασαν αποδόσεις του Sukhoi Su-75 πέμπτης γενιάς, με την κωδική ονομασία «Checkmate». Μια παραλλαγή του stealth jet, επιβεβαίωσαν, θα διατίθεται χωρίς πιλοτήριο. Αντίθετα, ο ενσωματωμένος υπολογιστής του θα του επιτρέψει να πετάει αυτόνομα, εξαλείφοντας τον κίνδυνο σύλληψης ή θανάτου εκπαιδευμένων πιλότων.

«Ένας επαγγελματίας δε χρειάζεται σφυρί – ένας επαγγελματίας χρειάζεται νυστέρι», δηλώνει ένας στρατιωτικός στο βίντεο. «Αυτό δεν είναι απλώς άλλο ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς – αυτό είναι το Checkmate».

Τον Ιούλιο, οι μηχανικοί όπλων αποκάλυψαν την επανδρωμένη έκδοση του Sukhoi Su-75, το οποίο έχει παρόμοιο σχήμα με το αμερικανικό F-35, αλλά χαρακτηρίζεται ως φθηνότερο και πιο προηγμένο. Το μονοκινητήριο πολεμικό αεροπλάνο θα μπορεί να πετάει σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου και να καλύπτεται από τις άμυνες εδάφους και τα ραντάρ.


Οι δοκιμαστικές πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2023, με παραλλαγές, όπως η μη επανδρωμένη έκδοση, σε εξέλιξη έως το 2025, και οι πρώτες μονάδες να βγουν από τις γραμμές παραγωγής ήδη από το επόμενο έτος.

Το Checkmate (ματ) προορίζεται να μπορεί να χρησιμοποιεί μικρούς διαδρόμους για απογείωση και είναι εξοπλισμένο με αρθρωτές θέσεις όπλων ικανές να χειρίζονται μια πλήρη σειρά αντιαεροπορικών ρουκετών, λοβών όπλων, βομβών και κατευθυνόμενων βλημάτων.

«Είναι ένα μοναδικό αεροπλάνο», είπαν οι προγραμματιστές του σε δημοσιογράφους σε έκθεση το καλοκαίρι, προσθέτοντας πως το Checkmate είναι πιο γρήγορο, έχει μεγαλύτερη εμβέλεια, μικρότερη υπογραφή ραντάρ και μπορεί να μεταφέρει περισσότερα πυρομαχικά από το F-35. «Η τιμή μας, ελπίζω, θα είναι μεταξύ 25 και 30 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα», είπε ο επικεφαλής της Rostec, Sergey Chemezov.

* πληροφορίες RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail