Πολυηχητικούς πυραύλους BrahMos για την παράκτια άμυνα… στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο βλέπουν οι Ινδοί!

Μια άκρως ενδιαφέρουσα πληροφορία που αφορά το ελληνικό οπλοστάσιο κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο από ινδικές πηγές. Σύμφωνα με ινδική ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε θέματα εξοπλισμών και άμυνας, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό φέρεται να ενδιαφέρεται για την απόκτηση του πολυηχητικού πυραύλου BrahMos και πιο συγκεκριμένα της έκδοσης του συστήματος που έχει σχεδιαστεί για παράκτια άμυνα.

Από: defence-point.gr

Το συγκεκριμένο σύστημα βρίσκεται σε παραγωγή από το καλοκαίρι του 2019 όταν εγκρίθηκε από την ινδική κυβέρνηση η χρηματοδότηση του προγράμματος Next Generation Maritime Mobile Coastal Batteries (NGMMCBs). Συνολικά παραγγέλθηκαν δύο συστήματα έναντι 140 εκατ. Δολαρίων ΗΠΑ τα οποία θα έπρεπε να παραδοθούν το Φθινόπωρο του 2021.  Κάθε μια από τις επάκτιες πυροβολαρχίες αποτελείται από έξι φορτηγά-εκτοξευτές τύπου Tatra με το καθένα από αυτά να μεταφέρει τρία έτοιμα προς εκτόξευσης βλήματα.

Τα βλήματα λαμβάνουν πληροφορίες για τους στόχους που θα πλήξουν, από το δίκτυο παράκτιων radar Scanter της εταιρείας Terma τα οποία έχουν εμβέλεια 170 χλμ και μπορούν να καλύψουν μια έκταση 98.000 km2. Η συγκεκριμένη έκδοση του πυραυλικού συστήματος βασίζεται στο ρωσο-ινδικό σύστημα BrahMos το οποίο διαθέτει κινητήρα ramjet που του επιτρέπει την ανάπτυξη ταχύτητας Mach 2.8-3.0 και εμβέλειας 290 χλμ.

Ο ινδικός πύραυλος είναι εξοπλισμένος με σύστημα αδρανειακής πλοήγησης που αξιοποιεί το δορυφορικά συστήματα GPS, GLONASS, GAGAN & INS το οποίο του επιτρέπει να προσεγγίσει το στόχο με ακρίβεια (5 μέτρων), ενώ στην τερματική φάση ενεργοποιείται το radar έρευνας και εγκλωβισμού που διαθέτει.  Το ινδικό πυραυλικό σύστημα έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των Φιλιππίνων με το οποίο σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ζώνες απαγόρευσης με την τοποθέτηση αριθμού πυροβολαρχιών σε ολόκληρο το Αρχιπέλαγος.

Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη ελληνική τοποθέτηση για το θέμα αυτό, θα μπορούσε να έχει υπόσταση, τουλάχιστον στο επίπεδο της διερεύνησης. Το ενδεχόμενο απόκτηση αριθμού πυροβολαρχιών του ινδικού συστήματος από το Πολεμικό Ναυτικό θα αποτελούσε την πρώτη κίνηση επιβεβαίωσης των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών όπως αυτές σφυρηλατούνται τα τελευταία δύο χρόνια.

Όσον αφορά την επιχειρησιακή αξία του BrahMos η ταχύτητα και η εμβέλεια του ινδικού συστήματος μπορούν να καλύψουν σε ικανοποιητικό ποσοστό τις απαιτήσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οψόμεθα…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail