Η συνωμοσία του Boji στην Κωνσταντινούπολη

Ο Boji είναι ένας σκύλος στην Κωνσταντινούπολη. Εδώ και χρόνια του αρέσει να περιφέρεται στην πόλη, χρησιμοποιώντας όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Διαμένει στο δημοτικό κυνοκομείο της Κωνσταντινούπολης, έχει λογαριασμό στο Twitter, με 127.700 followers και υπάρχει και υπεύθυνος που τον εκπαιδεύει και τον φροντίζει. Στον Boji έχουν βάλει ειδικό chip για να παρακολουθούν τις ημερήσιες μετακινήσεις του.

Του Βαγγέλη Χωραφά

Και ενώ ο Boji είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, πριν από λίγες ημέρες έμπλεξε σε περιπέτειες. Ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέβασε μια φωτογραφία με περιττώματα σκύλου σε ένα τραμ, ισχυριζόμενο ότι ήταν του Boji.

Με αφορμή αυτή την φωτογραφία, η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα Sagdan Haber (Νέα από την Δεξιά) ξεκίνησε μια κριτική ενάντια στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, έναν από τους πιθανούς αντιπάλους του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του 2023.

Ο Boji απάντησε στο Twitter και ισχυρίστηκε ότι την συγκεκριμένη ημέρα βρίσκονταν στο κυνοκομείο και ότι κάποιοι τοποθέτησαν εκεί τα περιττώματα  για να τον ενοχοποιήσουν. Αλλά οι κάμερες του τραμ είχαν αποτυπώσει το συμβάν και ο εκπρόσωπος τύπου του Δήμου Κωνσταντινούπολης Murat Ongun, έδωσε στην δημοσιότητα το σχετικό βίντεο. Σε αυτό απεικονίζεται ένας άνδρας να βγάζει τα περιττώματα από μια πλαστική σακούλα και να τα  τοποθετεί στη θέση του τραμ.

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα εξελίχτηκαν γρήγορα. Στο θέμα δόθηκε μεγάλη έκταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ εμφανίστηκε και το hashtag # Bojiwillnotwalkalone. Για τον πραγματικό δράστη δεν δόθηκαν άλλα στοιχεία.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Και με βάση αυτά τα στοιχεία ξεκινάει η πολιτικοποίηση του θέματος. Πολλοί από τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, δείχνουν προς την κατεύθυνση του Mehmet Tevfik Goksu, αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Κωνσταντινούπολης και στελέχους του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν. Ο τελευταίος αρνείται τις κατηγορίες, αλλά φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τον Ιμάμογλου στις δημοτικές εκλογές του 2024. Η ημερήσια εφημερίδα Yeni Cag αποκάλυψε τις σχέσεις του Goksu με την Sagdan Haber.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που θεωρούν ότι η υπόθεση Boji δεν αφορά τοπικά συμφέροντα, αλλά την κεντρική εξουσία και συγκεκριμένα, τις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Εδώ και καιρό, η κεντρική εξουσία της Άγκυρας έχει στοχοποιήσει την Κωνσταντινούπολη.

Με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στις 11 Νοεμβρίου, τα Πριγκηπονήσια που ελέγχονται από την αντιπολίτευση της Τουρκίας χαρακτηρίστηκαν ως "περιοχή υπό περιβαλλοντική προστασία", ενώ παράλληλα μεταβιβάστηκε η διαχείριση των δικαιωμάτων των εκεί ζωνών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης της Άγκυρας.

Παρουσιαζόμενη ως περιβαλλοντική πολιτική για τον μετριασμό της περαιτέρω οικολογικής υποβάθμισης στη Θάλασσα του Μαρμαρά, όπου τα νησιά βρίσκονται, ακριβώς νότια της Κωνσταντινούπολης, η κίνηση προκάλεσε ανησυχίες για αντιδημοκρατικότητα από το AKP, το οποίο έχει κατηγορηθεί για ανάμειξη σε πολλούς δήμους που διοικούνται από την αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια.

Από τότε που έχασε τον έλεγχο της διακυβέρνησης της πόλης της Κωνσταντινούπολης από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις τοπικές εκλογές του 2019, πολλοί λένε ότι το AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει περιορίσει τη δικαιοδοσία του δήμου, αρπάζοντας τις κυβερνητικές εξουσίες σε ορισμένες περιοχές ενώ εκτρέπει τα έσοδα από τον τουρισμό που δημιουργούνται σε άλλες και εμποδίζει επίσης δημοτικά έργα, όπως ειδικά περίπτερα ψωμιού σε έκπτωση, σε ορισμένες περιοχές.

Σε μια ανάλογη περίπτωση το 2020, το Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού ανέλαβε τη διαχείριση του εμβληματικού Πύργου του Γαλατά της Κωνσταντινούπολης , ανακατευθύνοντας τα έσοδα από τον τουρισμό στην Άγκυρα, ενώ ανέθεσε ένα έργο ανακαίνισης σε μια κατασκευαστική εταιρεία φιλική προς το AKP.

Τον Σεπτέμβριο, το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι το μετρό της Κωνσταντινούπολης θα σηματοδοτείται από το γράμμα “U”. Ο δήμος διαφώνησε με την απόφαση και υποστήριξε ότι το μετρό της πόλης σηματοδοτείται με το γράμμα “M” από το 1992.

Τελικά, ο μόνος άτυχος αυτής της προβοκάτσιας φαίνεται ότι είναι ο Boji. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι μετά την αποκάλυψη των σχεδίου ενοχοποίησης του, είναι πολύ επικίνδυνο να περιφέρεται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Για τον λόγο αυτό, ψάχνουν έναν άλλο χώρο για να συνεχίσει την ζωή του.

Μέχρι σήμερα στην Τουρκία εξυφαίνονταν μεγάλες συνωμοσίες, όπως η Εργκένεκον και η Βαριοπούλα. Πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πίσω από την πτώση της τουρκικής λίρας κρύβονται ξένες δυνάμεις. Όμως, η συνωμοσία του Boji δείχνει το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει τα πράγματα.

-----

O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής geoeurope.org, δημοσιεύει καθημερινά πρωτότυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail