Νέα φωτιά στους λογαριασμούς ρεύματος του Νοεμβρίου

Στα 198,32 ευρώ/MWh έκλεισε τελικώς η μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος για το μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με την επίσημη αναφορά που εκδίδει κάθε μήνα το ενεργειακό χρηματιστήριο. Σε σχέση με το Σεπτέμβριο, όταν και η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος αντίστοιχα βρισκόταν στα 134,73 ευρώ/MWh καταγράφεται αύξηση της τάξης του 47%. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020 όταν και η μέση τιμή της χονδρεμπορικής ήταν μόλις στα 47,22 ευρώ/MWh η αύξηση εκτοξεύεται στο 320%. 

Από: capital.gr - Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τι σημαίνει αυτή η αύξηση για τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων; Νέα ενεργοποίηση της ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, η οποία θα αυξήσει σημαντικά το κόστος στους επόμενους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές από το Νοέμβριο για τις καταναλώσεις του Οκτωβρίου. Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη της διαφοράς, πριν τις αυξήσεις ένα νοικοκυριό χρεωνόταν, ανάλογα με τον πάροχο και το τιμολόγιο στο οποίο ήταν ενταγμένο, μεταξύ 6,5 – 11 σεντς/KWh. Πλέον το ρεύμα στη χονδρική χωρίς τα περιθώρια των εταιρειών και τις λοιπές προσαυξήσεις, έχει εκτοξευθεί στα 20 σεντς/KWh, δηλαδή οι καταναλωτές θα δουν χρεώσεις της τάξης των 30 σεντς/KWh. Δηλαδή ένας μηνιαίος λογαριασμός για 400 κιλοβατώρες θα φτάσει τα 120 ευρώ. Εάν αφαιρεθούν τα 18 ευρώ της επιδότησης που δίνει η κυβέρνηση, το μηναίο κόστος θα φτάσει τα 102 ευρώ, όταν πέρυσι για την ίδια κατανάλωση το κόστος κυμαινόταν από 26 έως 44 ευρώ, ανάλογα με τον πάροχο και το τιμολόγιο. 

Η εκτόξευση του κόστους των λογαριασμών ρεύματος, που αναμένεται να εμφανιστεί στους επόμενους μήνες, δημιουργεί έντονη ανησυχία για ενδεχόμενο νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών. Και βέβαια σοβαρός προβληματισμός υπάρχει και για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, οι οποίες θα δουν νέα αύξηση στα ενεργειακά τους κόστη.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι τα παραπάνω κόστη αντιστοιχούν μόνο στο ανταγωνιστικό σκέλος  της ενέργειας στους λογαριασμούς ρεύματος και δεν περιλαμβάνουν τις λοιπές ρυθμιζόμενες χρεώσεις του ρεύματος (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, τέλη μεταφοράς και διανομής) αλλά ούτε και τις άλλες χρεώσεις του λογαριασμού (δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κλπ).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail