Γρεβενά: Οι «συμπληγάδες» της Βόρειας Ελλάδας

Επιβλητικό και καθηλωτικό το σκηνικό στις «συμπληγάδες» των Γρεβενών, κατά κόσμον το φαράγγι της Πορτίτσας. Οι επιβλητικοί κάθετοι βράχοι που ορθώνονται σε μεγάλο ύψος προκαλούν δέος, με το γεφύρι της Πορτίτσας ακριβώς μπροστά τους να προσπαθεί να κλέψει τα βλέμματα.

Από: newsbeast.gr

Ενώ οι περισσότεροι, λοιπόν, έχουν συνδυάσει τα παραδοσιακά, πέτρινα γεφύρια με την Ήπειρο και τα γραφικά χωριά της, και όταν ακούν τη λέξη φαράγγι φέρνουν στο νους τις επιβλητικές εικόνες που αντικρίζει κανείς στο φαράγγι του Βίκου στα Ζαγοροχώρια ή σε εκείνο της Σαμαριάς στην Κρήτη, τα Γρεβενά κρύβουν άσσο στο μανίκι τους, με το φαράγγι της Πορτίτσας να προσφέρει μοναδικές εικόνες στους επισκέπτες του.

Μια από τις πιο συγκλονιστικές και χαρακτηριστικές εικόνες στο νομό Γρεβενών αδιαμφισβήτητα είναι αυτή που αντικρίζει κανείς στο φαράγγι της Πορτίτσας. Μεταξύ των βουνών Σπήλαιο και Λυκότρυπας, έχει δημιουργηθεί η κοιλάδα της Κανάβης, η οποία καταλήγει στο περίφημο βαθύ φαράγγι της Πορτίτσας. Εκεί, η εικόνα στο βάθος με το εντυπωσιακά στενό πέρασμα μεταξύ των κάθετων, επιβλητικών αντικριστών βράχων, που εμποδίζει στην ουσία το άπλωμα του μικρού οροπεδίου, κάνει τον επισκέπτη να σηκώσει το κεφάλι ψηλά και το μόνο που του δημιουργεί, εκτός από έκπληξη και θαυμασμό, είναι και το συναίσθημα του δέους.

Πορτίτσα: Το γεφύρι των 280 χρόνων

Ακριβώς μπροστά από το στενόμακρο «στόμιο» του φαραγγιού της Πορτίτσας, το ομώνυμο γεφύρι προσπαθεί να «κλέψει» λίγη από τη μαγεία και την επιβλητικότητα του φαραγγιού. Η δημιουργία του χρονολογείται από το 1743, ενώ η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από το Μοναστήρι του Σπηλαίου, στο ομώνυμο χωριό σε κοντινή απόσταση από το φαράγγι. Πρόκειται για ένα δίτοξο γεφύρι με το μεγάλο άνοιγμα του τόξου του να φτάνει τα 13,8 μέτρα και του μικρού τα 5 μέτρα. Το ύψος του γεφυριού φτάνει τα 7,8 μέτρα, ενώ το πλάτος του τα 2,7 και το συνολικό του μήκος τα 34 μέτρα. Από το γεφύρι της Πορτίτσας ξεκινάει, μάλιστα, και πετρόχτιστο μονοπάτι μέσα στη φύση που οδηγεί στο χωριό του Σπηλαίου.

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail