Η κρίση της τουρκικής λίρας φέρνει επενδυτές

Το να δίνουν τα ΗΑΕ 10 δις $ στην Τουρκία, όταν αυτή τα χρειάζεται περισσότερο, κάποιοι το παρουσιάζουν ως «εξαγορά» ή ως «λευκή πετσέτα» της Τουρκίας. Ξεχνούν όμως ότι με 10 δις δεν εξαγοράζεις μια οικονομία με το μέγεθος της τουρκικής. Ούτε αποκτάς οικονομικό έλεγχο χωρίς πολιτική και στρατιωτική υπέροχη. Το παράδειγμα της εξαγοράς της Φινάνς Bank από την ΕΤΕ, η οποία ρευστοποίησε την επένδυση της μερικά χρόνια μετά, είναι χαρακτηριστικό.

Η αλήθεια είναι πιο απλή και πιο δυσάρεστη από όσο θελουμε. Το «πρότζεκτ Τουρκία» δίνει επενδυτικές ευκαιρίες σε πολλούς κι αυτό το χαρτί το παίζει συστηματικά ο Ερντογάν. Μέσω της οικονομίας δημιουργεί πολιτικές συνεργασίες. Θα περιμένουμε να επιβεβαιωθούν οι εξελίξεις, αλλά ας έχουμε κατά νου ότι αυτή η εξέλιξη ίσως να αποτελεί ένα ρήγμα στον «αντιτουρκικο συνασπισμό».

Η Ελλάδα οφείλει να στηριχθεί στις δυνάμεις της, τις οποίες πρέπει να διευρύνει συστηματικά, τόσο στο δημογραφικό πεδίο, όσο και στο οικονομικό-τεχνολογικό. Μόνο όταν μετράς, έχεις συμμάχους, διότι οι σύμμαχοι είναι συνέταιροι που επιδιώκουν κέρδη. Δεν είναι ελεήμονες ρομαντικοί που θα σε στηρίξουν επειδή έχεις δίκαιο.

* Σχόλιο του Τάσου Λαυρέντζου για τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail